Participanti & Proiecte
Atelierul Ocupational pentru persoanele fara adapost
|
Organizator: Samusocial din Romania |
|
Categorie: Incluziune sociala |
Echipele mobile ale Samusocial au identificat direct in strada persoanele care au nevoie de servicii sociale si medicala si i-au directionat catre cabinetul medico-psiho-social. Aici sunt luati in evidenta si primesc serviciile specifice. Cei care sunt apti de munca participa la atelierul ocupational unde sunt sustinuti in cautarea si obtinerea unui loc de munca pe piata reala a muncii, sunt ajutati la redactarea unui CV, au primit orientare profesionala si pregatire pentru interviuri cu potentialii angajatori. Pe termen lung, cei implicati in proiect sunt ajutati in obtinerea locurilor de munca astfel incat sa iasa din situatia de criza.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului este ameliorarea sanselor de integrare sociala a persoanelor fara adapost care traiesc in strada din Bucuresti prin dezvoltarea unui atelier ocupational care vizeaza sa le imbunatateasca capacitatea de a urma un program de lucru, sa ii obisnuiasca cu munca si sa le dezvolte abilitati de baza de munca. Obiectivele au fost ameliorarea sanselor de reinsertie sociala pentru 100 persoane fara adapost prin asistenta specifica: consiliere psihologica, participare la ateliere ocupationale care vizeaza sa ii obisnuiasca cu urmarea unui program de munca, cu munca de cateva ore pe zi.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Criza economica a depreciat semnificativ situatia sociala a 5000 persoane fara adapost care traiesc pe strazile din Bucuresti. Doar 1% dintre ele beneficiaza de ajutor social legal, celelelate 99% obtinandu-si resursele din cersit sau din munca pe piata neagra a muncii. Somajul s-a dublat in populatia generala, iar oportunitatile de a obtine mijloacele de supravietuire elementara au scazut pentru persoanele fara adapost. Serviciile sociale si medicale sunt subfinantate si coplesite de nevoia in crestere pentru asistenta, reducindu-le capacitatea de a asista persoanele adulte fara adapost care nu au asigurare medicala. Peste 65% dintre oamenii fara adapost nu au acte de identitate. In consecinta, reinsertia lor sociala si profesionala este foarte dificila, iar atelierele ocupationale si intrepinderile sociale sunt extrem de necesare.
| Date beneficiari
100 persoane adulte fara adapost din Bucuresti.
| Date beneficiari
Societatea civila, prin reintegrarea adultilor fara adapost, si transformarea lor in platitori de taxe.
| Activitati
Atelier ocupational pentru 100 persoane fara adapost – grupuri de cate 20 de persoane fara adapost / sesiune. Fiecare beneficiar participa la o sedinta in cadrul atelierului ocupational care consta in 4 ore / zi, o zi / saptamana. Pe durata sedintei de 4 ore, beneficiarii invata sa urmeze activitatile programate, sa-si amelioreze abilitatile in producerea de bunuri (decoratii, etc). Sustinere sociala, medicala si psihologica complementara pentru persoane fara adapost pentru a le imbunatati capacitatea de munca.
| Rezultatele proiectului
Prin implementarea acestui proiect, 100 persoane fara adapost din Bucuresti au beneficiat de asistenta ocupationala si asistenta sociala, medicala si psihologica complementara furnizata de o echipa de profesionisti in domeniu. La finalul proiectului 65 persoane fara adapost au avut acte de identitate, 100 persoane fara adapost sunt capabile sa-si ia o slujba pentru a-si asigura mijloacele de supravietuire si 10% din beneficiari au fost inclusi intr-un proces de angajare.
| Bugetul
51600
| Parteneri
Fundatia Internationala Carrefour, United Way
| Website proiect
http://www.samusocial.ro/proiecte/proiecte-in-derulare/atelierul-ocupational-proiect/