Participanti & Proiecte
Descopera Bucurestiul Cultural
|
Organizator: Fundatia Calea Victoriei |
|
Categorie: Programe |
Programul a luat nastere la doar cateva luni de la infiintarea Fundatiei. Proiectul a fost precedat de cursul de debut al Fundatiei, un atelier tot din domeniul istoriei (Bucurestiului): „Cum am trait secolul XX” cu istoricul Neagu Djuvara.
In urma acestui prim curs, am identificat nevoia publicului de a-si descoperi istoria personala pornind de la istoria orasului, precum si dorinta de a-si imbunatati cultura generala, inclusiv in domeniul istoriei, altfel decat sub forma prelegerilor specifice invatarii din scoala sau din carti. De aceea, am propus, prin intermediul proiectului „Descopera Bucurestiul Cultural”, o abordare inedita, mult mai interactiva, prin dialog activ cu lectorul si prin expeditii prin oras.
| Scopul programului
Scopul programului este a face cunoscute publicului larg istoria si patrimoniul bucurestean. Obiectivele care decurg din urmarirea acestui scop sunt: vizitarea unor monumente si cladiri de patrimoniu, pentru a le face accesibile unui public mai larg; realizarea unor evenimente (conferinte, proiectii de filme de epoca, piese de teatru, concerte etc.) care sa reaminteasca publicului momente si locuri exceptionale din istoria Bucurestiului; promovarea unui domeniu insuficient studiat in scoli: istoria si cultura Bucurestiului.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Programul a fost initiat in 2008 si continua pana in prezent cu diferite activitati (conferinte, plimbari culturale, activitatile din cadrul „Scoala Altfel”, evenimentele „Lunii Bucurestilor”).
Programul a fost implementat cu scopul de a incuraja spiritul civic si turismul cultural in randul locuitorilor capitalei, de a atrage atentia asupra bogatiei culturale si arhitecturale a orasului, precum si asupra pericolelor de care cladirile de patrimoniu pot fi afectate, din cauza nepasarii si a lipsei de informare.
Pana in prezent, am identificat nevoia participantilor de a afla mai multe despre orasul in care traiesc, despre istoria cladirilor pe langa care trec adesea, dar si despre zone mai putin cunoscute. Am identificat aceasta nevoie atat in randul tinerilor si copiilor, care nu se bucura de studiul istoriei Bucurestiului in invatamantul formal, precum si in randul adultilor. Pentru a raspunde acestor nevoi, am ales sa facem cunoscuta istoria si arhitectura Bucurestiului nu prin simpla prezentare a unor date istorice, ci imbogatind dialogul cu participantii cu ajutorul povestilor, intamplarilor si al personalitatilor care au marcat destinul monumentelor prezentate. Ne-am atins astfel obiectivul de a contribui la dezvoltarea personala a publicului, dar si de a ne implica in protejarea patrimoniului si promovarea unor locuri spectaculoase.
Resursele necesare activitatilor au variat in functie de complexitatea evenimentelor (de la videoproiectii in cadrul conferintelor, pana la programul artistic oferit la „Balul Bucurestiului Interbelic”). Balul, desfasurat cu succes si public numeros timp de 5 ani, precum si conferintele istoricului G. Filitti in dialog cu invitatii sai: Dan C. Mihailescu, Neagu Djuvara, Adina Nanu etc. sunt doua dintre marile noastre realizari.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai programului „Descopera Bucurestiul Cultural” sunt cursantii care au participat la fiecare dintre evenimente. Publicul tinta al acestor evenimente este format din tineri si adulti, incepand cu 14 ani si fara o limita superioara de varsta.
O parte dintre cursanti sunt tineri care participa gratuit, in baza burselor oferite de Fundatie, iar restul participantilor sunt adulti care participa pe baza achitarii unei taxe de participare (fac exceptie evenimentele cu intrare libera). De gratuitate beneficiaza si reprezentanti ai presei: jurnalisti, fotoreporteri, bloggeri.
De asemenea, pentru activitatile dedicate copiilor in saptamana „Scoala Altfel”, publicul este format din elevi cu varsta de 7-13 ani.
| Rezultatele programului
Unul dintre rezultatele tururilor culturale a fost fidelizarea cursantilor. Astfel, multi dintre participanti au revenit la noi expeditii culturale. Acest lucru reflecta faptul ca obiectivele noastre au fost indeplinite si ca publicul a devenit interesat de patrimoniul cultural si arhitectural bucurestean si dornic sa cunoasca istoria orasul in care locuieste.
Publicul a beneficiat de o prezentare interactiva, in care s-au pus intrebari si s-a discutat aplicat. Mai mult, spre diferenta de o abordare pur istorica si prin dialogul activ cu lectorul, cursantii au acces, in mod indirect, la studiile si cercetarile realizate de lectori, personalizate in functie de preocuparile si metodologia de lucru a fiecarui lector. Intamplarile istorice au fost astfel insotite de povesti personale relevante pentru subiectul discutat, atmosfera evenimentelor devenind astfel mult mai prietenoasa. Aceasta metoda neconventionala de predare face posibila invatarea cu placere.
S-a remarcat o schimbare de atitudine din partea grupul tinta, care a devenit mult mai deschis si curios, fapt dovedit prin participarea cursantilor la evenimente cu teme din ce in ce mai specializate si la un numar mai mare de plimbari culturale. Unul dintre efecte a fost popularizarea in mediul online a acestui tip de turism cultural, prin faptul ca o parte dintre cursanti au publicat testimoniale si au impartasit experienta lor de la expeditii atat pe blogurile personale, cat si in social media.
| Bugetul programului (in RON)
70500,00
| Parteneri
Acest program s-a desfasurat cu implicarea urmatoarelor institutii: Cercul Militar National din Bucuresti, Muzeul George Enescu, Banca Nationala a Romaniei, Grand Hotel Continental, Hanul Manuc. Aceste institutii au sustinut programul „Descopera Bucurestiul Cultural”, prin gazduirea evenimentelor organizate de Fundatia Calea Victoriei pe teme inspirate din istoria Bucurestiului. Totodata, Fundatia noastra a organizat o serie de vizite si evenimente dedicate cladirilor istorice vizitate. Pentru aceste evenimente, ne-am bucurat de parteneriatul cu institutiile si asociatiile care isi desfasoara activitatea la Palatul Elisabeta, Muzeul Cotroceni, Casa Capsa, Teatrul Odeon, Palatul de Justitie, Casa Monteoru-Catargi, Palatul Sutu, Palatul Cesianu-Racovita, Palatul Ghica-Tei, Casa N. Titulescu. Odata cu cresterea numarului de participanti si sporirea interesului publicului larg pentru vizitarea unor monumente mai putin accesibile, temele intalnirilor s-au diversificat. Astfel, pe langa muzeele, palatele, teatrele si casele boieresti vizitate, am initiat vizite comunitatilor minoritare (Uniunea Elena din Romania, Comunitatea si Biserica Armeneasca), precum si vizitarea unor biserici si temple religioase (Manastirea Stavropoleos, Sinagoga Yeshua Tova). Prin urmare, in programul „Descopera Bucurestiul Cultural” au aparut noi colaborari si parteneri, precum cei mentionati anterior. Dintre partenerii de traditie ai Fundatiei se remarca Cercul Militar National, care gazduieste anual „Balul Bucurestiului Interbelic” si o parte dintre evenimentele din cadrul „Lunii Bucurestilor”.
| Website-ul programului
www.fundatiacaleavictoriei.ro/category/domenii/bucuresti