Participanti & Proiecte
Simte Arta in 6 muzee
|
Organizator: Asociatia pentru Dezvoltare Urbana |
|
Categorie: Arta si cultura |
Datele statistice arata ca in prezent in Romania sunt inregistrate peste 600.000 de persoane cu diferite dizabilitati. Acestia in momentul de fata au acces limitat la cultura, din cauza faptului ca oferta culturala nu este adaptata nevoilor lor. Proiectul vizeaza rezolvarea problemei legata de nivelul scazut de participare la cultura a persoanelor cu dizabilitati prin stimularea interesului acestora.
Proiectul se adreseaza nevoilor speciale ale persoanelor cu dizabilitati privind un anumit tip de infrastructura adaptata, nevoilor de informare despre proiectele culturale pentru persoanele cu dizabilitati si nevoilor de socializare si acces la cultura.
De asemenea, prin acest proiect se încearca combaterea principalelor efecte ale excluderii acestei categorii de persoane si lipsa de acces la serviciile si bunurile culturale.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului consta in imbunatatirea accesului fizic si de continut a persoanelor cu disabilitati in 6 muzee din Bucuresti, Brasov si Timisoara.
Obiectivele proiectului sunt: introducerea în muzeele partenere a echipamentelor si serviciilor adaptate persoanelor cu dizabilitati, cresterea gradului de constientizare si promovarea oportunitatilor de acces in muzee pentru persoanele cu dizabilitati, organizarea a 121 de vizite gratuite si a 119 ateliere de creativitate gratuite in muzeele partenere pentru 1799 persoane cu disabilitati si 441 insotitori pe parcursul a 9 luni.
| Aria geografica
Brasov, Bucuresti, Timisoara
| Rezumat
Simte Arta in 6 muzee este un proiect initiat de catre Asociatia pentru Dezvoltare Urbana si finantat de Fundatia Orange, in care am imbunatatit accesul persoanelor cu disabilitati in muzeele partenere si am organizat vizite si ateliere de creatie gratuite la aceste muzee.
Proiectul s-a desfasurat timp de noua luni la nivel national in 6 muzee: Muzeul de Arta din Timisoara, Muzeul „Casa Muresenilor“ din Brasov, Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I“, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei, Muzeul National al Taranului Roman.
Proiectul se adreseaza nevoilor speciale ale persoanelor cu dizabilitati privind un anumit tip de infrastructura adaptata, nevoilor de informare despre proiectele culturale pentru persoanele cu dizabilitati si nevoilor de socializare si acces la cultura.
Obiectivele vizate de proiect sunt: introducerea în muzeele partenere a echipamentelor si serviciilor adaptate persoanelor cu dizabilitati, cresterea gradului de constientizare si promovarea oportunitatilor de acces in muzee pentru persoanele cu dizabilitati, organizarea a 121 de vizite gratuite si a 119 ateliere de creativitate gratuite in muzeele partenere. Am realizat si introdus in muzee: exponate tactile, machete, basoreliefuri, sculpturi, lize electrice si covoare tactile.
Activitatile derulate au fost in stransa legatura cu aceste obiective, iar rezultatele au depasit obiectivele.
| Date beneficiari
Contributia beneficiarilor la implementarea proiectului a constat in acordarea unui feedback pe baza caruia s-a dezvoltat si imbunatatit proiectul. Muzeele au adus materiale pentru ateliere si au pus la dispozitie spatiul pentru desfasurarea acestora.
| Rezultatele proiectului
Rezultatele obtinute de proiect sunt:
- realizarea a 21 de transpuneri pentru persoane cu deficienţe de vedere
http://simtearta.wordpress.com/reproduceri-tactile/
- Au fost tipărite cataloage in Braille cu descrierea generală a muzeelor pentru copii şi adulţi şi cataloage cu descrierea transpunerilor 3D. S-au tipărit în total 90 de cataloage.
- Covorul tactil pentru persoane nevăzătoare a fost instalat la Muzeul de Artă din Timişoara având o lungime de 170 metri.
- Au fost achiziţionate trei ghiduri audio pentru Muzeul “Casa Mureşenilor” din Braşov. Acestea sunt încărcate cu conţinut, funcţionează şi sunt folosite în cadrul vizitelor şi atelierelor dar şi de vizitatorii individuali.
- Au fost achiziţionate două lize electrice, una pentru Muzeul de Artă din Timişoara şi una pentru Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov.
- Au fost organizate în total 121 vizite de vizite gratuite pentru persoanele cu disabilitati.
- Au fost organizate 119 ateliere de creatie si creativitate gratuite pentru copii în cadrul muzeelor partenere.
- au participat 2700 de beneficiari direcţi (am depasit obiectivele) şi 441 beneficiari indirecţi. Totalul, find de peste 3200 persoane.
- 6 roll-up-uri si 6 afise câte unul pentru fiecare muzeu partener;
- 250 lanyarduri cu scris normal şi scris în Braille cu numele proiectului si al Fundaţiei Orange.
- am fost prezenti la Festivalul Enescu cu o transpunere în altorelief a portretului lui George Enescu realizat de Corneliu Baba.
- Am realizat primul material publicitar in Braille din Romania, un Landyard cu Numele Proiectului si a Fundatiei Orange.
| Bugetul proiectului (in RON)
230500
| Parteneri
Muzeul de Arta din Timisoara, Muzeul „Casa Muresenilor“ din Brasov, Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I“, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei, Muzeul National al Taranului Roman, Asociatia Nevazatorilor din Romania (ANR), Asociatia Nationala a Surzilor din Romania (ANSR), Centrul Scolar Nr. 1 „Regina Elisabeta” Bucuresti, Scoala Speciala pentru Deficienti de Vedere Bucuresti, Scoala Pentru Hipoacuzici Bucuresti, Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz „Sfanta Maria”, Asociatia Autism Romania, Asociatia „Captivi în propria minte", Asociatia de sprijin a copiilor handicapati fizic, Asociatia Nevazatorilor din Braila, Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Buzau, Liceul Special „Moldova” din Targu Frumos, Liceul Teoretic „Iris” din Timisoara, Asociatia pentru Persoane cu Dizabilitati Fizice „Sf. Haralambie ", Brasov, Fundatia Rafael Codlea, Centrul de recuperare si reabilitare a persoanelor cu Handicap Canaan Sercaia, Societatea de Binefacere Diakonia Fagaras, Fundatia Hospice Casa Sperantei Brasov, Asociatia „Copiii de cristal” Brasov, Asociatia de Servicii Sociale SCUT Brasov, Fundatia Pentru Voi, Timisoara • Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „C-Tin Pufan” Timisoara, Centrul de Zi pentru copii cu dizabilitati „Podul Lung” Timisoara, Liceul Teoretic „Iris” Timisoara, Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „Constantin Paunescu” Recas
| Website-ul proiectului
http://simtearta.wordpress.com/