close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sport pentru Schimbare



| Organizator:
    FUNDATIA TE AUD ROMANIA
| Categorie:
    Sănătate
| Problema de fond
    Ghidul ”Sport pentru schimbare” a apărut în urma experienței acumulate de TAR, în programul ”Rugby pentru toți” - un mecanism de sprijin pentru tinerii rugbyști de la Gura Humorului. Programul, astazi transpus catre public larg ca un ghid practic de implementare, a pornit de la nevoia de sprijin identificata la firul ierbii. Astfel, unul din primele puncte de plecare în analiza nevoilor a fost că majoritatea copiilor și tinerilor proveneau din mediul rural, fapt care aduce cu sine, inevitabil, o inegalitate între urban/rural, și un mediu socio-economic mai scăzut. Nevoile emoționale și cognitive s-au format din poveștile auzite de la tineri, fie cu părinți plecați la muncă în străinătate, fie din sistemul de protecție socială, din medii dezavantajate economic etc.

| Scopul proiectului
    Sport pentru schimbare vine in intampinarea tuturor celor care lucreaza la firul ierbii, cu copiii si tinerii din Romania, pentru a le oferi acestora curricula, metodologie, dar si pasi practici pentru implementarea si/sau sustinerea de proiecte ce vizeaza sportul ca o unealta de impact social in comunitate. Astfel, obiectivele au stransa legatura cu imputernicirea antrenorilor/profesorilor/tehnicienilor din sport, dar si a staffului societatii civile cu uneltele necesare pentru a dezvolta, contribui si creste rolul sportului in sanatatea tinerilor.

Sport pentru Schimbare Sport pentru Schimbare Sport pentru Schimbare

| Aria geografica
    toate comunitatile din Romania

| Rezumat
    Într-o eră a digitalizării, să ne întoarcem privirea către sport pare ca o întoarcere la origini. Ne luptăm constant să ne îndepărtăm copiii de ecranele televizoarelor, de multitudinea de tablete și gadget-uri – provocarea momentului, pe care o trăim cu toții, mici și mari – teama dependenței de digital.

Conform ultimelor statistici publicate într-un raport al Uniunii Europene, aflăm că în România, conform datelor Eurostat din 2018, doar 18 % din populație practică vreun fel de sport sau face exerciții fizice, iar 24% din populație are alte preferințe pentru activitățile fizice. Totodată, nu sunt de ignorat valorile pe care sportul le transpune și pe care le poți folosi pe tot parcursul vieții: disciplină, spirit de echipă, integritate, pasiune, demersul pentru combaterea obezității etc. Sportul este o unealtă de sănătate a fiecărui copil, tânăr, adult și bătrân din zilele noastre – sau cel puțin așa ar trebui să fie. Iar abia din acest punct, putem vorbi de o conversie naturală către performanță, cu accent pe cuvântul natural.
Astfel, ghidul ”Sport pentru schimbare” vine în acest context ca un prim pas în această direcție, o primă încercare de a da glas metodologiei sportului pentru schimbare. Acesta reprezintă o sinteză a cum poți să ai încredere că dacă vrei să pui umărul la schimbarea atitudinii privind sportul de masă. În acest moment, cu ajutorul acestui ghid, desi prezinta un model practic rugbystic, in orice clipa se poate inlocui rugby cu orice sport de echipă, iar rezultatele pot fi aceleași, trebuie doar acea echipă de proiect care să creadă în sportul de masă și să își dorească să schimbe universul comunității din care face parte, prin integrarea componentei de sport în programul tuturor.


| Date beneficiari direcţi
    Peste 500 de descărcări ale ghidului de către ONG-uri, profesori de sport și antrenori sportivi

| Activitati
    Sport pentru schimbare – ghid practic de implementare – de la idee la un program complet si complex este la momentul de față prima încercare de pe piața românească de a pune în practică povestea sportului pentru impact social, a sportului ca vector de bine în societate, a sportului care merită un loc de cinste în viitorul copiilor noștri. Astfel, in data de 22 noiembrie 2022, a avut loc lanseara ghidului (in format print) ”Sport pentru schimbare” la București, semnat de Gabriela Popescu, președintele clubului RC Gura Humorului și fondatorul Fundației Te aud România. Festivitatea de lansare a avut loc în prezența partenerilor care au încurajat și sprijinit apariția acestui ghid, a doi dintre Stejarii ce au pornit în rugby-ul național de la Gura Humorului, Mihai Macovei și Daniel Plai, a presedintelui Federatiei Romane de Rugby, Alin Petrache, dar si alti sustinatori ai sportului romanesc.

Gândit ca un ghid de bune practici pentru toți cei care vor să schimbe comunitățile din care fac parte prin sport, acesta este prima încercare de pe piața românească de a promova sportul ca unealtă de impact social, prin modelul practic al proiectului „Rugby pentru toți”.

Astfel, ghidul este disponibil pentru a fi descărcat, ca si resursa gratuita, de pe https://rugbypentrutoti.ro/descarca-ghid/ de către toți cei care sprijină comunitățile la firul ierbii, să îl îmbunătățească și să îl dezvolte, pentru a contribui împreună la impactul pozitiv al sportului în societatea românească.


| Rezultatele proiectului
    Sport pentru schimbare este primul ghid de acest gen de pe piata romaneasca, menit sa vina in intampinarea tuturor celor care lucreaza in comunitatile sportive de la firul ierbii. Astfel, nu e niciun secret pentru nimeni statistica sportului de masa romanesc, cat si nevoia acuta de a ne uita la sport ca la o unealta de dezvoltare personala pe mai multe planuri, dar si de impact social in societate. De aici se desprinde principalul beneficiu al ghidului, ce sprijina oamenii din sport si personalul societatii civile care isi doreste sa implementeze proiecte sportive. Este un fapt stiut ca sportul ca o metoda non-formala de educatie outdoor este un concept aflat la inceput de drum in tara noastra. Ghidul vine ca o necesitate a tuturor celor care vad beneficiul activitatilor sportive si sportului de masa in lucrul cu tinerii din comunitati.
Ghidul este menit sa imputerniceasca si sa incurajeze cresterea participarii in randul copiilor si tinerilor a sportului de masa, indiferent de arena sportiva si pune accent pe beneficiile aduse in cadrul grupului tinta – copii si tineri.
Acesta prezinta metodologii clare ale sportului pentru impact social si prezinta un model replicabil pe pasi, unde cititorii au in fata documente operationale care pot fi de folos in implementare.
Sport pentru Schimbare prezinta metode de masurare a impactului atat calitativ, dar si cantitativ si pune accent pe imputernicirea unei plaje largi de actori ce lucreaza cu copiii si tinerii din Romania, la firul ierbii, acolo unde schimbarea poate incepe cu adevarat.


| Bugetul
    34000 LEI

| Parteneri
    Federatia Romana de Rugby, Editura Rentrop & Straton, Primaria orasului Gura Humorului, Maison Albini Prassa

| Despre organizator
    Fundația Te Aud România a fost înființată în decembrie 2014, cu scopul de a dezvolta și implementa programe de educație non-formală și dezvoltare socială prin sport pentru copiii și tinerii din mediile dezavantajate ale României.

| Website proiect
    https://rugbypentrutoti.ro/descarca-ghid/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->