close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sportul ca Forma de Control al Diabetului Zaharat



| Organizator:
    Asociatia Copiilor si Tinerilor Diabetici Mures
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Activitatea fizica este foarte importanta pentru persoanele cu diabet, alaturi de dieta, de insulinoterapie, autocontrolul glicemic, miscarea este un element ce contribuie la imbunatatirea controlului glicemic.
In general, copiii si tinerii cu diabet sunt exclusi de la activitatile sportive, pentru ca nu sunt cunoscute nevoile acestora si conditiile in care pot practica sport.Asociatia are ca scop promovarea si apararea intereselor acestor copii,competitia a tras un semnal de alarma despre cresterea alarmanta a cazurilor de diabet si problematica lor.
Activitatea fizica are multe efecte pozitive: creste eficacitatea insulinei, imbunatateste starea de bine, contribuie la scaderea grasimilor din sange, foloseste glucoza ca energie, reduce senzatia de oboseala, ajuta la pastrarea greutatii normale a organismului.


| Scopul proiectului
    Stabilirea unor noi frontiere în practica sportiva.
Stabilirea unor noi frontiere în practica nutriționala.
Initierea unui sistem de informare a populatiei largi, referitor diabetului, a aspectelor care sunt implicate în practica zilnica si implicit locul unde acestia pot aplica pentru ajutor.
Punerea la dispoziție a unor materiale informaționale, care s-au regasit in kit-ul de participare si pe situl competitiei, cu scopul de a preveni patologiile care sunt dictate strict de buna practica alimentara.
Cresterea numarului de competitii cu caracter educativ care implica persoane cu diabet.


Sportul ca Forma de Control al Diabetului Zaharat Sportul ca Forma de Control al Diabetului Zaharat Sportul ca Forma de Control al Diabetului Zaharat

| Aria geografica
    Mures

| Rezumat
    Practica curenta a tinerilor din societatea actuala urmareste un nivel de activitate fizica care este foarte scazut. Consideram foarte importanta realizarea unor astfel de competitii care sa urmareasca in fond educarea populatiei si deschiderea viziunii spre activitatea sportiva. O mare parte a programelor desfasurate de catre asociatie au avut un caracter educativ in practica sportiva, care tinde intotdeauna sa imbunatateasca latura teoretica a aspectelor legate de buna activitate nutriționala si implicit fizica. Ca motivatie, cresterea nivelului in practica sportiva printre membrii asociației (diagnosticați cu diabet zaharat) si nu numai, actiune care ne motiveaza sa dam continuitate practicilor de acest gen.

Obiectivele proiectului:
- Stabilirea unor noi frontiere in practica sportiva.
- Stabilirea unor noi frontiere in practica nutriționala.
-Initierea unui sistem de informare a populatiei largi, referitor diabetului, a aspectelor care sunt implicate in practica zilnica si implicit locul unde acestia pot aplica pentru ajutor.
- Punerea la dispozitie a unor materiale informationale din în kit-ul de
participare si situl competitiei, cu scopul de a preveni patologiile care sunt dictate strict de buna practica alimentara alaturi de prezentarea celor mai bune/prielnice medii de
aprovizionare spre satisfacerea consumului alimentar.
- Educarea tinerilor diagnosticati cu diabet zaharat,asupra bunei adaptari pentru tot restul vietii.

Realizarea actiunii sportive a urmarit in primul rand asocierea dintre activitatea fizica si starea de sanatate, adunand un numar crescut de persoane, in acelasi loc, care in fond au un obiectiv :starea de sanatate si implicit starea de bine.
Participanti la alergarea: 300 si sustinatori la eveniment 1000 persoane.


| Date beneficiari
    40 copii si tineri diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1, cca 30 persoane cu diabet zaharat tip 2 si 250 persoane sanatoase, atat adulti cat si copii si tineri.

| Date beneficiari
    Au participat cca 1000 persoane la sustinerea evenimentului : membrii familiilor, asociatii sportive, calse de elevi, sportivi, cetateni ai orasului Tg Mures.Peste 10000 pacienti din tara , 500 medici, 1000 studenti.

| Activitati
    Inscrierea la competitie s-a realizat prin intermediul unei platforme speciale
destinate competitiei, in care au fost prezentate toate datele, pornind de la locul de
desfasurare, data, probele, grupele de varstă, regulamentul de participare, traseul stabilit,punctele de hidratare si alimentare, alaturi de taxa aferenta participarii la aceasta
competitie si alte informatii utile. Pe langa beneficiile clare induse de organizare, amintim prezența kit-ului de participare si alte activitati care presupun implicit determinari care s-au realizat in ziua respectiva (nutritionale) pentru buna practică si educare sportiva.
Secundar competiției sportives-a optat pentru realizarea de materiale informaționale si implicit de instalare a unor centre de informare(sub forma unor standuri), care implicau solutionarea unor situatii.
Principala proba si cea mai importanta a reprezentat-o cursa care implica parcurgerea a 21 de kilometri (semimaraton). Participanții au fost divizati in 4 grupe de varstă(17-20; 21-35; 35-50; 50-60 de ani atat masculin cat si feminin.Probele secundare, dar de o importanta asemanatoare au fost cea de cross (9,5 km.), respectiv cursa de copii (2 km), divizate în grupe de varsta asemanatoare probei de semimaraton.
Marcarea traseului alaturi de stabilirea si asigurarea faptului ca acestea au fost sigure si
practicabile au revenit organizatorilor, la fel asigurarea statusului de
hidratare si de energie s-a realizat prin amplasarea de standuri speciale.


| Rezultatele proiectului
    Se cunoaste faptul ca asociația doreste educarea tinerilor diagnosticați cu diabet
zaharat, într-o societate care in momentul de fata nu detine o pondere crescuta in educatia lor si implicit asupra bunei adaptari a comportamentului care va face parte din întreaga
activitate pentru tot restul vietii. Realizarea competitiei sportive a generat in primul rand asocierea dintre activitatea fizic si starea de sanatate apoi a promovat imaginea asociatiei, fiind prima astfel de competitie organizata la nivel de tara, foarte bine primita de populatie in general, lumea medicala si companiile implicate in tratarea diabetului zaharat.
Cu aceasta ocazie am primit mesaje de incurajare si de sustinere din partea Federatiei Romane de Diabet, a Societatii Romane de diabet si Boli de Nutritie, am avut participant un alergator din Marea Britanie, purtatorul tortei olimpice la Londra cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2012, diagnosticat cu diabet, o persoana extrem de pozitiva care promoveaza imaginea copiilor si tinerilor cu diabet.
Prin acest eveniment am adus impreuna persoane sanatoase si cele care au diabet, demonstrand cat este de important sa nu fie exclusi si marginalizati de catre societate.
Un alt beneficiu a fost cel de a intra in calendarul competitional cu rezultate excelente si cel mai important, de a promova un stil de viata sanatos, promovand orice forma de miscare, la orice categorie de varsta, prevenind astfel obezitatea, sedentarismul si boli cronice precum diabetul. Proiectul nu a prezentat efecte nedorite.


| Bugetul
    23300,00

| Parteneri
    Asociatia Copiilor si Tinerilor Diabetici Mures, Consiliul Judetean Mures, Primaria Municipiului Tirgu Mures, AZOMURES, SANOFI, DJT Mures, PROMENADA MOL, OMNIASIG

| Website proiect
    http://trailrace.ascotid.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->