close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Soarele din Suflet



| Organizator:
    Asociatia Catharsis Brasov
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Ideea initierii unui astfel de proiect s-a nascut pe Facebook. Un pictor brasovean a vazut pe Facebook postarea premiului special pentru tineret ”Un centru numit dorinta” acordat Asociatiei Catharsis pentru campania ”Zambeste, sunt langa tine”. Impresionat, pictorul si-a manifestat dorinta de a picta cu nevazatorii. Ne-a placut ideea si impreuna am contactat conducerea si angajatii centrului. Spre surprinderea noastra, acestia au fost reticenti. Ne-am adresat apoi copiilor nevazatori. Entuziasmul si dorinta acestora de a picta ne-a incurajat decizia de a transforma ideea in realitate. Am infiintat un cerc de pictura impreuna cu conducerea centrului, impreuna cu pictorul si beneficiarii proiectului am stabilit programul cercului, tematica si metodologia de lucru.


| Scopul proiectului
    Traim intr-o societate, inca tributara unor bariere de gandire care, evident, dezavantajeaza persoanele cu dizabilitati de vedere. Scopul proiectului este acela de a le demonta si de a demonstra ca egalitatea de sanse exista dincolo de aceste prejudecati.
Proiectul isi propune scoaterea nevazatorilor din izolare, monotonie, stare de regresiune, complexe de inferioritate legate de prezenta handicapului vizual. Proiectul favorizeaza dezvoltarea cognitiva, stimuleaza functiile perceptive, formeaza memoria si deprinderile tactile.


Soarele din Suflet Soarele din Suflet Soarele din Suflet

| Aria geografica
    Brasov

| Rezumat
    Proiectul artistic educational ”Soarele din Suflet” s-a nascut din dragoste pentru semeni, din dorinta de a infrumuseta si a imbunatati calitatea vietii persoanelor cu dizabilitati de vedere.
Acest proiect oferă copiilor nevazatori/slab vazatori oportunitatea de cunoastere si autocunoastere, de dezvoltare a imaginatiei si memoriei tactile, de identificare si cultivare a unor inclinatii artistice, de formare a deprinderilor de lucru cu ustensile specifice picturii, de a-si exprima emotiile prin culoare.
Proiectul ofera copiilor si tinerilor nevazatori oportunitatea de a ieși din monotonie si izolare, de a socializa, de a participa la viata publica.
Proiectul a fost lansat printr-un parteneriat incheiat intre Asociatia Catharsis Brasov, fondator si manager al Centrului de zi pentru nevazatori Raza de lumina Brasov si un pictor brasovean. Am stabilit impreuna infiintarea unui cerc de pictura, metodologia de lucru, activitatile, lista cu materialele necesare. Dupa identificarea sponsorilor, am achizitionat materialele necesare, am realizat tricouri personalizate și am demarat activitatea la data de 23 aprilie 2013.
Lunar, copiii au pictat ceea ce nu au văzut vreodată: tricolorul, soarele, cerul pamantul, padurea, primavara si toamna, floarea soarelui, forme geoetrice, oua pentru Paste, Bradul de Craciun.
Picturile realizate, expuse în mai multe expozitii itinerante organizate sub genericul ”Emotia picturii nevazute”, au fost o provocare pentru intreaga lume. A crescut interesul copiilor pentru pictura, numărul ofertelor de sponsorizare si motivatia sustenabilitatii.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului sunt 15 copii si tineri care frecventează Centrul de zi pentru nevazatori ”Raza de lumina”.

| Date beneficiari
    Printre beneficiarii indirecti se numara familiile copiilor, specialistii centrului, angajati, voluntari, initiatorii proiectului, comunitatea.

| Activitati
    Pentru inceput, am consultat conducerea Centrului de zi pentru nevazatori, specialistii angajati si in special copiii si tinerii nevazatori care frecventeaza centrul.A urmat, pe de o parte, colaborarea cu pictorul, pentru stabilirea materialelor necesare atelierelor de pictura, a tematicii si a metodologiei de lucru, pe de alta, cu conducerea centrului pentru a asigura desfăsurarea in conditii optime a fiecarei activitati de creatie artistica.
În fata fiecărui ”pictor” nevazator sunt asezate materialele necesare lectiei de pictura. In spatele fiecăruia se află permanent un adult, de regulă, educator, părinte sau voluntar. La începutul fiecărei lectii, pictorul comunica tema si da explicatii cu caracter informativ. Pictorii mici si mari ating panza cu degetele, cu palma intreaga, stabilesc principalele puncte de reper - centru, lateral, dreapta-stanga, sus-jos. Urmeaza identificarea culorilor prin poziția tubulurilor asezate in ordinea:rosu, galben, albastru, deschiderea tubului, picurarea vopselei, închiderea tubului, folosirea pensulei, a cutitului de vopsea.
In spatele fiecarui ”pictor” nevazator se afla un adult - angajat al centrului sau voluntar al asociatiei, care ia in mainile sale manutele copiilor si picteaza impreuna. Entuziasmul si bucuria de la finalul lectiei de pictura incununeaza activitatea.Se fac aprecieri individuale,colective, se fac fotografii.
Cu aceste picturi am participat la sapte expozitii itinerante, dintre care cinci la Brasov si doua la Bucuresti.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a stimulat interesul nevazatorilor pentru atelierele de pictura, a format obisnuinte si deprinderi da a picta, a facilitat comunicarea afectiva si interactiunea intre participanti, a contribuit la descoperirea si cultivarea unor inclinatii native.
Oferind propria pictura sponsorilor si scolilor la care invata, cu ocazia serbarilor de inceput/sfarsit de an scolar, copiii nevazatori s-au bucurat de aprecierea colegilor de scoala, a profesorilor si a parintilor prezenti la eveniment, demonstrând astfel, ca dizabilitatea poate deveni abilitate.
Proiectul s-a bucurat de apreciere în lumea intreaga, ceea ce a determinat cresterea numarului de sponsori, persoane fizice si juridice din tara si strainatate, a numarului de voluntari dornici să participe la atelierele de pictura.
Promovarea proiectului de mass-media a adus copiilor bucuria de a participa la evenimente de mare anvergura. ”Pictorii” nevazatori au fost invitati la lansarea competitiei ”Brasov - capitala culturala europeana 2021”. Peste 50 dintre picturile lor au fost expuse la expozitia ”Vibrate Festival”. Aceeasi bucurie au trait cu doi ani in urma, când au fost invitati de Biblioteca Nationala a Romaniei la evenimentul ”REHA for the Blind”, unde, 5 din cele 20 de picturi expuse au fost achizitionate de gazde. Prezenta nevazatorilor la acest eveniment a constituit mai mult decat o deschidere spre lume, spre prietenie si noi orizonturi.
Interviurile acordate jurnalistilor si participarea le emisiuni televizate au facut din artistii nevazatori, modele demne de urmat.


| Bugetul
    35000,00

| Parteneri
    Vodafone Romania, Hearts Across Romania Dallas, Friendship Force Nebraska Lincoln, Centrul de zi pentru nevăzători ”Rază de lumină” Brasov, Schaeffler RO

| Website proiect
    http://www.catharsis.org.ro/index.php?page=galerie_foto&id_galerie=45





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes