close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Caravana Mobilitatii pentru persoanele cu dizabilitati din Romania



| Organizator:
    Fundatia Motivation Romania
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    „Una din cinci persoane care ar avea nevoie de scaun rulant nu are un astfel de echipament.Finantarea publica reuseste sa acopere intre 16-30% din cererea pentru scaune rulante.” (Societatea Academica din Romania. Imobilizat sau integrat? Statul si accesul la echipamente de mobilitate si la servicii de viata independenta. 2010.) Persoanele cu dizabilitati locomotorii se confrunta nu doar cu izolarea la domiciliu cauzata de lipsa unui echipament de mobilitate corespunzator si a accesibilitatii spatiilor publice, ci si cu probleme de sanatate amenintatoare cu moartea, pe care nu stiu cum sa le previna sau sa le trateze. Caravana Mobilitatii, insotita de o echipa multidisciplinara s-a oprit in zonele cele mai izolate identificate de echipele regionale Motivation pentru a oferi servicii de sprijin utilizatorilor de scaune rulante.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost imbunatatirea mobilitatii personale si a increderii in fortele proprii pentru persoane cu dizabilitati, in special a celor din zone rurale izolate.
Obiectivele propuse au fost:
- crearea Caravanei Mobilitatii pentru livrarea de echipamente de mobilitate personalizate, instruire pentru viata independenta si recomandari medicale
- organizarea a doua evenimente sportive pentru utilizatori de scaune rulante si voluntari
- activitati Gentle Teaching pentru tineri cu dizabilitati intelectuale dezinstitutionalizati de Motivation.


Caravana Mobilitatii pentru persoanele cu dizabilitati din Romania Caravana Mobilitatii pentru persoanele cu dizabilitati din Romania Caravana Mobilitatii pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

| Aria geografica
    Bucuresti, Neamt, Bacau, Alba, Tulcea, Constanta

| Rezumat
    „Una din cinci persoane care ar avea nevoie de scaun rulant nu are un astfel de echipament....Finantarea publica reuseste sa acopere intre 16-30% din cererea pentru scaune rulante.” (Societatea Academica din Romania. Imobilizat sau integrat? Statul si accesul la echipamente de mobilitate si la servicii de viata independenta. 2010.) Din acest motiv, numeroase persoane sunt condamnate la izolare la domiciliu. Situatia este cu atat mai grava pentru utilizatorii de scaune rulante din localitati izolate, care au acces redus la informatii si servicii de specialitate.

In acest context, Caravana Mobilitatii, atelierul mobil de scaune rulante, si-a propus sa vina in intampinarea nevoilor persoanelor cu dizabilitati din comunitati rurale izolate si sarace. Caravana Mobilitatii a stationat in sate din judetele Neamt, Bacau, Tulcea, Alba si Constanta. Ca urmare a vizitelor la domiciliul beneficiarilor, echipele regionale ale Fundatiei Motivation Romania, care includ instructori de viata independenta (utilizatori de scaune rulante) si kinetoterapeuti, au evaluat beneficiarii din aceste judete ca avand cea mai mare nevoie de serviciile de sprijin ale Caravanei Mobilitatii.

In cadrul activitatilor proiectului, initiat de Fundatia Motivation Romania cu sprijin financiar de la Fundatia Vodafone Romania, 105 persoane cu dizabilitati locomotorii au primit scaune rulante noi, adaptari sau reparatii ale celor vechi, instruire pentru o viata independenta, recomandari medicale si de kinetoterapie de la o echipa multidisciplinara care a insotit Caravana. In cadrul proiectului au fost organizate si doua evenimente sportive in care au fost implicate persoane cu si fara dizabilitati, voluntari Vodafone. Acestea au avut drept scop promovarea abilitatilor persoanelor cu dizabilitati.


| Date beneficiari
    105 persoane cu dizabilități locomotorii care au beneficiat de serviciile oferite de specialiștii Caravanei; 27 de tineri cu dizabilitati intelectuale care au benficiat de servicii de tip Gentle Teaching

| Date beneficiari
    Asistentii personali si familiile persoanelor cu dizabilitati - beneficiari directi; 24 de voluntari Vodafone participanti la evenimentul de inot din 27 mai 2014; 14 voluntari Vodafone participanti la demonstratia de baschet in scaun rulant din 9 octombrie 2014

| Activitati
    Crearea unui atelier mobil de scaune rulante este o initiativa pilot in Romania. Caravana Mobilitatii a livrat, timp de cate 2 zile, servicii , pentru utilizatorii de scaune rulante din Neamt - Varatec, Bacau - Rachitoasa, Tulcea - Jijila, Alba - Sugag și Constanta - Chirnogeni. Serviciile au constat in: echipamente de mobilitate personalizate conform nevoilor si diagnosticelor, reparatii si adaptari ale acestora, instruire pentru viata independenta, evaluari si recomandari medicale si de kinetoterapie. Echipa multidisciplinara care a insotit Caravana a inclus: kinetoterapeut, tehnician pentru scaune rulante, asistent medical si instructor de viata independenta - utilizator de scaun rulant care prin exemplul personal ii invata pe altii cum sa devina independenti.

105 persoane cu dizabilitati locomotorii, au luat parte la activitatile Caravanei Mobilitatii, incluzand persoane izolate la domiciliu din pricina absentei unui echipament de mobilitate, care s-au folosit de scaune rulante din lemn improvizate si care nu stiau sa recunoasca si sa trateze complicatii medicale asociate dizabilitatii.

Doua evenimente sportive de inot si baschet unificat au avut loc in lunile mai, respectiv octombrie 2014. Au participat persoane cu dizabilitati, voluntari din randul angajatilor Motivation si Vodafone.

Activitati de tip gentle teaching au fost organizate pe toata perioada proiectului pentru 27 de tineri cu dizabilitati intelectuale, dezinstitutionalizati de Fundatia Motivation.


| Rezultatele proiectului
    105 persoane au participat in total la evenimentele Caravanei Mobilitatii. Alte zeci de persoane au fost evaluate la domiciliu si au ramas in legatura cu echipele regionale Motivation, pentru a beneficia si de alte servicii. Participantii au primit informatii si recomandari de la specialisti cu privire la programe personalizate de kinetoterapie, instruire pentru viata independenta, recomandari medicale, scaune rulante noi si reparatii sau adaptari ale celor vechi.
Prin deplasarea Caravanei inscriptionate in intreaga tara, a crescut vizibilitatea proiectului si a crescut gradul de constientizare a populatiei cu privire la existenta persoanelor cu dizabilitati si la posibilitatea unei vieti independente pentru acestea. Prin interventiile echipei noastre in comunitate, a crescut gradul de informare cu privire la problematica dizabilitatii.
Pentru spectatorii si volunarii prezenti la demonstratiile sportive de baschet si de inot, organizate in cadrul proiectului, a crescut nivelul de informare si constientizare a abilitatilor persoanelor cu dizabilitati.
Activitatile de tip gentle teaching pentru cei 27 de tineri dezinstitutionalizati de Motivation au imbunatatit calitatea vietii si increderea in fortele proprii ale participantilor, le-au dezvoltat abilitatile sociale si ocupationale si au intarit relatiile cu personalul de ingrijire din casele de tip familial si cu specialistii cu care lucreaza in Centrul de zi Motivation.


| Bugetul
    270902,00

| Parteneri
    Fundatia Motivation Romania - initiator si Fundatia Vodafone Romania - finantator

| Website proiect
    http://motivation.ro/programe-si-proiecte/recuperare/caravana-mobilitatii/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->