close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Scoala Primara CONIL, o scoala incluziva pentru toti copiii - Curriculum adaptat pentru copiii atipici



| Organizator:
    Asociatia CENTRUL DE PERFORMANTA BEFORE&AFTER SCHOOL CONIL
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Problematica integrarii sociale si scolare a copiilor / tinerilor cu nevoi speciale este una extrem de actuala, de complexa, de greu de gestionat in Romania de astazi.
Asociatia CONIL a luat fiinta din necesitatea de a oferi solutii pentru integrarea in masa a copiilor cu cerinte speciale, iar prin proiectele sale sustine activ integrarea copiilor atipici si faciliteaza accesul acestora la o educatie de calitate.
Integrarea copiilor cu nevoi speciale nu se poate realiza in absenta unor premize precum un cadru educational adaptat nevoilor lor, propice incluziunii cu succes a acestora. Nevoia unui cadru educational adaptat a dus la infiintarea, in premiera in Bucuresti, a primei scoli primare in sistem privat destinate incluziunii copiilor cu cerinte speciale de educatie: Tulburari de Spectru Autist, ADHD, Sindrom Down, deficienti de auz.


| Scopul proiectului
    Proiectul Scolii Primare CONIL s-a dezvoltat cu scopul integrarii cu succes in invatamant a copiilor atipici (Tulburari de Spectru Autist, ADHD, Sindrom Down, deficienti de auz, retard usor si mediu s.a).
Proiectul si-a propus sa ofere solutii pentru integrarea scolara a elevilor cu CES intr-un cadru potrivit educatiei lor, cu plan personalizat de invatare si Curriculum national adaptat nevoilor lor, cu un numar mic de elevi in clase, asigurand toata asistenta si consilierea necesare, implicand in echipa Scolii psihologi, profesori, consilieri, kineto-terapeuti sau logopezi.


Scoala Primara CONIL, o scoala incluziva pentru toti copiii - Curriculum adaptat pentru copiii atipici Scoala Primara CONIL, o scoala incluziva pentru toti copiii - Curriculum adaptat pentru copiii atipici Scoala Primara CONIL, o scoala incluziva pentru toti copiii - Curriculum adaptat pentru copiii atipici

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    In ultimele decade, societatea romaneasca s-a confruntat cu un numar tot mai mare de cazuri de copii cu nevoi speciale si CES - cerinte educationale speciale. Acest numar in crestere ridica tot mai acut problema educarii lor, a integrarii acestora in societate si a consilierii parintilor si familiilor lor, a formarii acestora ca viitori adulti independenti.
Problema integrarii copiilor cu dizabilitati nu se poate solutiona in absenta unor premise precum: un cadru educational propice, adaptat nevoilor lor, cu programe personalizate si specialisti in domeniu, sensibilizarea comunitatii din care acestia fac parte asupra necesitatii integrarii si adaptarii sociale a acestor copii, cresterea tolerantei in randul copiilor tipici si a parintilor acestora fata de situatia copiilor cu CES, incurajarea si dezvoltarea abilitatilor acestor copii, viitori adulti.
Asociatia CONIL sustine integrarea copiilor cu cerinte speciale de educatie si faciliteaza accesul acestora la o educatie de calitate, prin identificarea si sprijinirea unor cazuri prezentate si prin realizarea unor planuri personalizate pentru educarea acestora.
Proiectul “Scolii Primare CONIL – Integrare pentru toti copiii prin Curriculum adaptat pentru copiii cu CES” a fost lansat ca o initiativa unica in peisajul scolilor private din Bucuresti, propunandu-si sa integreze scolar un numar cat mai mare de copii cu cerinte speciale de educatie prin intermediul unor programe si a unui Curriculum adaptat nevoilor lor specifice.
Scoala isi doreste sa fie un mediu primitor pentru toti copiii, tipici si atipici, cu personal competent, specializat in problematica educatiei speciale, bine dotata pentru un proces educational de calitate, cu numar redus de elevi in clase si activitati de educatie non-formala cat mai diverse.


| Date beneficiari
    Publicul tinta include un numar intre 35 si 55 de copii de varsta scolara primara (6 - 10 ani), atat tipici, cat si atipici (cu cerinte speciale de educatie)

| Date beneficiari
     Beneficiarii indirecti sunt familiile si apartinatorii beneficiarilor directi, personalul didactic - echipa pedagogica si de voluntari, comunitatea profesorilor si a specialistilor in psiho - pedagogie speciala, publicul larg, comunitatea locala, familiile aflate in situatii similare, care au copii cu nevoi speciale de varsta scolara; numarul beneficiarilor indirecti este de minim o mie de persoane

| Activitati
    Scoala Primara CONIL si-a propus sa ofere solutii viabile, pe termen lung, pentru integrarea scolara a elevilor atipici (Tulburari de Spectru Autist, ADHD, Sindrom Down, deficienti de auz, retard usor si mediu s.a) intr-un cadru potrivit educatiei lor. Pasii parcursi in acest demers au fost:
- Formarea unei echipe educationale care sa includa specialisti in educatia speciala ( psihologi, profesori, consilieri, kineto-terapeuti, logopezi s.a.)
- Conceperea de programe educationale acreditate si de planuri de invatare personalizate, adaptate copiilor cu CES; adaptarea Curriculum-ului national la cerintele speciale de educatie in functie de evaluarile periodice ale elevilor
- Conceperea de programe de interventie si asistare a elevilor, organizarea de evaluari periodice si de sesiuni de consiliere a familiilor elevilor scolii
- Organizarea de clase cu numar redus de copii si echiparea locatiei cu mobilier si echipamente adecvate invatamantului special
- Organizarea unui orar de activitati optionale educative si artistice extra-curriculare care sa promoveze talentele de orice fel, tipice si atipice
- Realizarea unui parteneriat cu Primaria Sectorului 5 si ISMB pentru dezvoltarea de programe educationale adaptate, accesibile si familiilor cu venituri reduse
-Realizarea de alte parteneriate strategice si atragerea de sponsori in vederea dezvoltarii proiectului, a imbunatatirii bazei materiale in beneficiul elevilor, cat si a diseminarii informatiei si promovarii proiectului.


| Rezultatele proiectului
    De la lansarea proiectului si pana in prezent, in urma derularii activitatilor propuse, dar si a promovarii active a proiectului, numarul beneficiarilor directi si indirecti a crescut semnificativ, ca si calitatea programelor oferite de Scoala Primara.
Prin implicarea beneficiarilor in activitati educative alternative, care le-au incurajat talentele si abilitatile, in paralel cu programele terapeutice individuale specifice desfasurate, in majoritatea cazurilor, ameliorarile acestor cazuri au fost vizibile, fiind constatate in cadrul evaluarilor periodice. In acelasi timp, a crescut vizibilitatea acestei categorii, precum si o mai mare constientizare in randul publicului larg a problematicii copiilor atipici si a integrarii lor scolare.
Cazurile specifice aparute pe parcurs au dus la elaborarea de noi activitati adaptate cerintelor speciale de educatie, care au fost incluse in programa si oferta scolara.
O parte a acestor activitati lansate de Asociatia CONIL s-au dovedit a fi de pionierat in peisajul romanesc: tabere de integrare pentru copiii atipici, un festival bi-anual al integrarii copiilor cu nevoi speciale care promoveaza talentele “atipice” si care a facut mult mai vizibila problematica acestor copii in randul publicului larg.
Intre altele, un rezultat colateral al proiectului fost elaborarea de metode terapeutice non-formale originale, in zona educatiei artistice si muzicale, ca de ex. “Despre Ritm si Sincronizare: Metoda de chitara si percutie pentru copiii cu nevoi speciale”, realizata de profesorul Catalin Petrescu, membru al echipei scolii.


| Bugetul
    305500,00

| Parteneri
    Proiectul se deruleaza in parteneriat cu numeroase institutii si companii din sectorul public si privat, guvernamental si non-guvernamental: ISMB, Primaria Sectorului 5, Asociatia 3M, DGASPC Sector 5, Facultatea de Asistenta Sociala UNIBUC, Liga Universitas, Fundatia Vodafone,Fundatia Terres des Hommes, Asociatia M.A.M.E., Asociatia O Sansa pentru Viitor, Scoala pentru Ambliopi si Deficienti de Vedere Bucuresti, Liceul Tehnologic Special

| Website proiect
    http://conil.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes