close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Narativ



| Organizator:
    Asociatia Curtea Veche
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Contextul initierii programului a avut la baza un numar ingrijorator de statistici care aratau ca peste jumatate din cetateni (53.3%) au dificultati de intelegere a ceea ce citesc si ca, astfel, Romania se situeaza pe ultimul loc din Europa la acest capitol. De asemenea, Romania este printre putinele tari din Uniunea Europeana care nu ofera elevilor programe de lectura adaptate nivelului lor de intelegere. Astfel, proiectul NARATIV - Festivalul de lectura pentru copii a pornit in urma identificarii acestor nevoi si ca eveniment organizat in premiera pentru Romania.Am dat la o parte limbajul incarcat si neadaptat nivelului lor de intelegere, modalitatile de predare invechite si care nu mai dau roade si le-am inlocuit cu o serie de ateliere interactive care au prezentat lectura ca pe o joaca distractiva.

| Scopul proiectului
    Incurajarea obiceiului de a citi in randul copiilor, promovarea unor concepte noi si inovative prezentate in atelierele dedicate acestora.Identificarea publicului interesat de lectura pentru copii si cititul ca activitate de petrecere a timpului liber.
Facilitarea accesului la lectura pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse prin organizarea unei donatii de carte si infiintarea unui club de lectura intr-una dintre scolile nevoiase din cartierul Ferentari.


Narativ Narativ Narativ

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Obiectivul NARATIV - Festivalul de lectura pentru copii este de a incuraja obiceiul de a citi in randul copiilor si al tinerilor din Romania, cresterea gradului de alfabetizare si al nivelului de intelegere a textului pentru copiii si tinerii din Romania, impreuna cu facilitarea accesului la carte pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse prin donatii de carte. Timp de o saptamana au fost organizate ateliere prin care le-am oferit copiilor bucuresteni noi modalitati originale de a descoperi lectura si adultilor sansa de a cere sfaturi specialistilor privind importanta lecturii in dezvoltarea copilului si modalitati de motivare pentru lectura pe termen lung. Proiectul a fost implementat si finantat in programul “Esti Bucuresti” de catre ARCUB. Rezultatele programului au fost impresionante: 44 de evenimente organizate intr-o saptamana, peste 400 de participanti adulti si copii, o donatie de carte pentru 400 elevi ai Scolii nr. 134 din cartierul Ferentari.

| Date beneficiari
    450 de copii, parinti si profesori.

| Date beneficiari
    -profesionisti din domeniul cultural si educational -voluntari implicati in organizarea evenimentelor

| Activitati
    Ne-am propus sa le oferim copiilor experiente memorabile cu ajutorul unor specialisti in domeniul artei si al psiho-pedagogiei, pornind de la marile opere din literatura universala. Obiectivul educational al tuturor atelierelor a fost de a-i incuraja pe copii sa isi imagineze activ si sa dea viata povestilor pe care le-au citit. Vreme de o saptamana, cititul a fost pretext de distractie si de dat frau liber creativitatii. Pornind de la pasiunile copiilor care au participat la festival-desenul, muzica, teatrul, filmul etc.-am organizat in fiecare zi a saptamanii ateliere de lectura pentru a starni sau a consolida interesul acestora spre lectura. Toate evenimentele au avut o stransa legatura cu marile opere din literatura universala astfel incat cei mici sa le descopere intr-un mod distractiv si placut lor: Odiseea - Roman Grafic, Robinson Crusoe - Ilustratie de povesti, Mituri Grecesti - Teatru de umbre, Logodnicii - Povesti pe muzica, O mie si una de povesti nascocite - Storytelling, Alice in tara Minunilor - Rime si ghicitori pentru cei mai mici cititori. Evenimentele pentru parinti din cadrul proiectului au constat in doua conferinte de parenting pentru lectura sustinute de specialistii in psihologia copilului, Gaspar Gyorgy si Otilia Manteliers. Cadrele didactice bucurestene au participat la un seminar cu sfaturi si idei de includere a instrumentelor de educatie non-formala in modalitatile de predare la clasa.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele obtinute au numarat 44 de evenimente intr-o singura saptamana in cadrul carora au fost prezenti peste 400 de participanti, adulti si copii, implicati in activitatile, atelierele si evenimentele organizate in cadrul NARATIV. De asemenea, am organizat o donatie de carte pentru elevii Scolii 134 din cartierul Ferentari. Beneficiile aduse au fost pentru ambele categorii sociale: pentru cei care provin din familii instarite care doresc sa redescopere lectura ca modalitate de petrecere a timpului liber; pentru cei care provin dintr-un mediu dezavantajat care nu le permite accesul la carti adaptate varstei lor. Efectele continua sa apara prin clubul de lectura infiintat la Scoala nr. 134 a carei activitate exista in prezent si legatura stransa cu adultii participanti care ne solicita informatii referitoare la metodologii de lucru si noi ateliere dedicate. Nu ne-am asteptat, dar ne bucura ca o parte dintre parintii care au participat la evenimentul nostru au infiintat acasa cluburi de lectura, urmarind activitatile pe care le-am propus in cadrul Festivalului, pentru copii si prietenii lor.

| Bugetul
    49030,00

| Parteneri
    ARCUB, KAUFLAND, Curtea Veche Publishing, Carturesti Verona si Clubul Taranului Roman, Scorseze Ambulanta, Herlitz si Pelikan,Prodocens Medical, Scoala nr. 134, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Bucuresti, Evz.ro, Evenimentul Zilei, Kooperativa 2.0, Observator Cultural, Urbankid.ro, StiriONG, SuntParinte.ro, Didactic.ro, ExamenulTau.ro, GoKid!, The PR Journal, Itsy Bitsy

| Website proiect
     www.narativ.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes