Participanti & Proiecte
Supereroi printre noi
|
Organizator: Supereroi printre noi |
|
Categorie: Originalitate |
Proiectul a pornit de la experienta a doi parinti ai unui copil cu dizabilitati. Timp de 7 ani, au cautat grupuri de suport atat in mediul offline cat si online. DGSAPC-urile nu au in general servicii de consiliere pentru parinti, iar dintre ONG-urile ofertante de servicii pentru copiii cu dizabilitati sunt putine cele care ofera servicii de consiliere pentru parinti. In plus, comunitatile identificate, afiliate unei organizatii si dedicate unui diagnostic distinct sunt cu mult mai putine fata de nevoia reala si fata de multitudinea diagnosticelor existente. De asemenea, au fost identificate principalele bariere in crearea unei comunitati omogene offline: nivelul de expunere pe care il presupun intalnirile fata in fata, lipsa timpului sau a resurselor fizice (distanta, lipsa unui ingrijitor pentru copil in timpul alocat intalnirilor)
| Scopul proiectului
Scopul principal al proiectului este crearea unei comunitati online a persoanelor cu nevoi speciale, a apropiatilor acestora si a celor ce cred in drepturile lor, prin colectarea si impartasirea povestilor si a experientelor comune, din viata cotidiana.
Ne-am propus incluziunea sociala si desfiintarea barierelor psiho-sociale si culturale dintre cele doua comunitati, evidentierea aspectelor comune de viata. Scopul secundar este acela de a forma grupuri de suport online dedicate celor doua categorii sociale „din umbra”, reprezentate de tatii si fratii copiilor cu nevoi speciale.
| Aria geografica
Toate judetele tarii+ diaspora din SUA, UK, Noua Zeelanda, Franta, Belgia, Germania, Italia, Spania, Canada, etc
| Rezumat
La aflarea diagnosticului „dizabilitate”, parintii copiilor cu nevoi speciale se confrunta, cu sentimentul coplesitor de neputinta, si de teama, venit din lipsa resurselor materiale si de suport. In maternitate sau in cabinetele medicilor pediatri, acolo unde aud pentru prima data acest cuvant, accentul cade pe copil si nu pe parinte, acesta din urma trezindu-se intr-o lume complet noua, nestiind cum sa-si ajute copilul in procesul de recuperare si de integrare scolara. Numarul copiilor cu dizabilitati din Romania este mare, pentru anii 2013-2014 statistica Ministerului Muncii si Protectiei Sociale inregistra 70.467 copii dintre care 60.645 de varsta scolara. Insa aceste cifre reflecta doar numarul copiilor inregistrati de parinti la Comisiile de Evaluare Complexa a Copilului cu Handicap. Desi legislatia actuala garanteaza accesul la o forma de scolariare, conform studiului „Izolati printre noi” al „Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati”, 11.904 copii cu dizabilitati raman nescolarizati. Nemaivorbind de faptul ca „invatamantul incluziv” din Romania exista doar pe hartie, prea putin copii cu dizabilitati frecventand scolile de masa, cei care reusesc o fac datorita parintilor.
Supereroi printre noi a aparut din aceasta nevoie, a unei comunitati formate din parinti care trec prin aceleasi experiente, la initiativa a doi dintre ei, Ruxandra si Vlad Mateescu, parintii unei fete cu o conditie genetica extrem de rara. Proiectul a luat forma unei comunitati online ( site si pagina de facebook). Este si o oportunitate de invatate despre succesele si esecurile copiilor diferiti intr-un sistem care desi garanteaza accesul nediscriminatoriu la educatie, si formare profesionala, pune piedici nenumarate copiilor cu dizabilitati si parintilor lor.
| Date beneficiari
Familiile si apropiatii copiilor cu nevoi speciale ( aprox. 29.500 cititori unici pe site inregistrati in perioada aprilie- decembrie 2015; aproximativ 900 persoane care au apreciat pagina de facebook a proiectului) Proiectul a beneficiat de sustinerea organizatiei Salvati Copiii Romania pentru rubrica „Accepta-ma in clasa ta”, ce contine povesti despre incluziunea scolara a copiilor cu nevoi speciale in scolilele de masa, povesti trimise de elevi, parinti si profesori.
| Date beneficiari
Copiii cu nevoi speciale (aprox. 75.000, inregistrati in perioada 2013-2014 conform statisticilor oficiale)
| Activitati
Primul pas in implementarea proiectului a fost crearea paginii de facebook, prin care sa putem comunica direct principalilor beneficiari intentia noastra precum si propriile experiente. Astfel, am anuntat intentia noastra de a colecta povesti similare, menite sa incurajeze, sa vorbeasca deschis despre problemele intampinate, despre experientele cu care se confrunta o persoana cu dizabilitate sau familia sa.. Trei saptamani mai tarziu, in urma reactiilor extrem de pozitive a potentialilor beneficiari, am lansat websiteul supereroiprintrenoi.ro. Au fost create cele patru rubrici distincte: Povestea ta, Povestile tatilor, Povestile fratiorilor si Grup de suport pentru fratiori, in care un psihoterapeut raspunde dilemelor copiilor legate de dizabilitatea fratilor lor.
Doar in primele opt luni de lansare au fost primite nu mai putin de 65 de povesti distincte, venite din partea a 25 de contribuitori voluntari. In toata aceasta perioada a fost inregistrat un trafic pe site de 29. 500 cititori unici, din tara si din afara ei. Proiectul are in componenta sa povesti scrise despre viata cotidiana alaturi de dizabilitate, precum si doua rubrici unice in Romania: Povestile tatilor si Povestile fratiorilor. Interviurile cu persoane adulte cu dizabilitate sau cu psihoterapeuti constituie o alta rubrica foarte accesata. Proiectul s-a bucurat de colaborarea organizatiei Salvati Copiii Romania in cadrul campaniei Accepta-ma in clasa ta ( incluziunea scolara a copiilor cu dizabilitati)
| Rezultatele proiectului
In urma desfasurarii proiectului, principalii beneficiari ( familiile si apropiatii persoanelor cu nevoi speciale) si-au putut impartasi experientele si cunostintele, au fost incurajati si s-au simtit mai putin singuri. Iata cateva marturii:
"Aceasta e povestea mea si sper ca cineva sa ne auda si sa invete din aceste povesti.Ce am invatat : sa lupti ptr drepturile tale cu orice pret si sa nu te dai batut la prima usa inchisa, informeaza-te, cerceteaza, cauta raspunsuri indiferent de situatia in care esti"( Ana Maria Sin)
"Bine v-am găsit. Fetița mea are o condiție genetică rară, puțin studiată 19p.13.2 microdeletie. Suntem un pic împovărați și avem nevoie de suport moral. Găsesc utile grupurile de suport pentru persoanele cu nevoi speciale.Cum terapia cea mai bună e să cunoști oameni care pot înțelege astfel de temeri, stări, doresc să vă ajut, să ajut"(M. Bliderisanu)
"Numele meu este Veronica Popa si nu cred ca va puteti inchipui cat de tare ca bucur sa intalnesc o astfel de comunitate ca cea de pe Supereroiprintrenoi. Nu e greu sa explici prietenilor, rudelor sau oamenilor in general prin ce treci insa este foarte rar cand cineva reuseste cu adevarat sa inteleaga. Cred insa ca pe acest grup vorbim toti aceeasi limba si ma bucur tare mult sa va cunosc"
"Stefan este puiul nostru special. Acum are 11 ani. Va las mai jos povestea tipica a unei zile din viata lui de zi cu zi. Asa veti putea intelege" (Mariana Sirbu)
Multe alte persoane care nu cunosc direct pe cineva cu dizabilitate, citind povestile din proiect, s-au oferit sa organizeze actiuni in beneficiul celor dintai.
| Argument
Supereroi printre noi este primul proiect de acest gen din Romania, axat pe colectarea si popularizarea povestilor despre dizabilitate, indiferent de diagnostic, in randul societatii civile si comunitatii persoanelor cu nevoi speciale. Proiectul este construit 100% pe voluntariatul principalilor beneficiari, activiatea acestora desfasurandu-se de acasa, indiferent de gradul de mobilitate al acestora. Unicitatea proiectului consta in abordarea pentru prima oara in istoria proiectelor de incluziune sociala a celor doua categorii distincte de beneficiari directi: tatii si fratii copiilor cu nevoi speciale. Rubrica Povestile tatilor a avut un nr aprox. de 5000 vizualizari unice in perioada apr- dec 2015. In cadrul rubricii au fost publicate si interviuri cu tati ai copiilor cu nevoi speciale din alte tari ( Bob Moran, UK). Rubrica Povestile fratiorilor este unica de agest gen, ei fiindu-i asociat si un Grup de suport online, sustinut de un psihoterapeut. In urma popularizarii povestilor fratilor, au fost primite reactii similare din afara tarii ( Noua Zeelanda). Povestile fratilor au avut un puternic ecou in randul persoaneleor care nu sunt direct afectate de dizabilitate si care au propus organizarea unor evenimente in beneficiul copiilor care au un frate cu nevoi speciale.
Proiectul a identificat principala cauza a segregarii si prejudecatilor ca fiind lipsa cunoasterii realitatilor persoanelor cu dizabilitati, oferind solutia popularizarii povestilor de viata ale acestora.
| Bugetul
0
| Parteneri
Salvati Copiii Romania
| Website proiect
http://supereroiprintrenoi.ro/