close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Scoala mobila interetnica



| Organizator:
    Organizatia Salvati Copiii filiala Iasi
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Proiectul a fost initiat in urma unui workshop (cu rol de a identifica probleme ale populatiei comunei) la care au participat lideri romi si autoritati locale din comuna Grajduri. Situatia care a declansat semnalul de alarma a fost informatia ca doar un singur copil de etnie roma absolvise opt clase in comuna. Saracia familiala si comunitara, excluziunea sociala şi discriminarea, conditii de locuire precare, participarea scazuta pe piata muncii, lipsa calificarii profesionale şi nivelul general scazut de educatie sunt alte nevoi identificate si care influenteaza în mod direct accesul la educatie si informare al copiilor si tinerilor romi. Aceasta situatie perpetueaza modele ineficiente in unele familii de romi din comuna Grajduri, bazate pe mentalitati şi traditii care intra in conflict cu legislatia nationala si drepturile copilului.

| Scopul proiectului
    1. Promovarea educatiei incluzive prin: activitati educationale cu Scoala Mobila, demersuri legale si pregatirea infrastructurii pentru programul scolar A doua şansa. 2. Creşterea nivelului de informare si constientizare cu privire la drepturile copilului in randul comunitatilor de romi prin realizarea studiului comparativ intre “legea tiganeasca” şi Conventia cu privire la drepturile copilului, a Scolii de vara de educatie parentala pentru romi 3. Creşterea capacitatii minoritatii rome de a-si apara drepturile, prin infiintarea unei asociatii comunitare a romilor si formarea membrilor.

Scoala mobila interetnica Scoala mobila interetnica Scoala mobila interetnica

| Aria geografica
    Judetul Iasi, comuna Grajduri

| Rezumat
    Proiectul a contribuit la cresterea gradului de incluziune sociala a cetatenilor romi din comuna Grajduri, judetul Iasi, prin promovarea educatiei incluzive, cresterea nivelului de informare si constientizare cu privire la drepturile copilului şi creşterea capacitatii persoanelor aparţinand minoritatii rome de a-si apara drepturile. Proiectul a vizat realizarea unor activitati socio-educationale interetnice la care au participat peste 250 de copii romi si ne-romi din comună, a fost realizata o scoala de vara pe tema drepturilor copilului cu 50 de parinti romi, au fost realizate doua competitii sportive – un maraton al copiilor și un campionat de fotbal. De asemenea, s-a realizat un studiu comparativ între legea tiganeasca şi Conventia cu privire la drepturile copilului, au fost realizate intalniri consultative cu lideri din diferite comunitati de romi, a fost infiintata o asociaţie comunitara de aparare a drepturilor minoritatii rome si au fost formati cei 10 membri fondatori in tehnici de dezvoltare organizationala.

| Date beneficiari
    150 copii romi din cele sase sate interetnice din comuna Grajduri cu varste între 6-18 ani, baieţi si fete, care au abandonat şcoala / nescolarizati / probleme de adaptare scolara; 50 parinti romi care au participat la scoala de vara; 10 lideri / persoane resursa din ambele comunitati interetnice, care au participat la cursuri de formare.

| Date beneficiari
    Peste 200 de copii din comunitate care au participat la activitatile cu scoala mobila, precum si parte din parintii acestora. De asemenea, autoritatile publice locale (consiliile locale, departamentele de asistenta sociala, politia locala, institutiile de invatamant), precum si 50 de institutii cu atributii in drepturile copilului care au beneficiat de informatiile cuprinse in studiul comparativ elaborat în cadrul proiectului.

| Activitati
    Au fost realizate trei categorii de activitati: 1) Activitaţi de promovarea educatiei incluzive: activitaţi socio-educationale cu Scoala Mobila - Echipa s-a deplasat saptamanal in cele sase sate interetnice din comuna; competitii sportive interetnice – au fost realizate un campionat de fotbal intre satele comunei si o competitie denumita Maratonul copiilor; realizarea demersurilor pentru implementarea Programului “A doua sansa” pentru invaţamantul gimnazial 2) Activitati de crestere a nivelului de informare si constientizare cu privire la drepturile copilului: un studiu comparativ intre „legea si judecata tiganeasca” si legislatia naţionala din perspectiva drepturilor copilului; Realizarea unor focus-grupuri cu liderii romi din judetul Iasi in care s-au dezbatut rezultatele si efectele în practica; Scoala de vara pe tema drepturilor copilului pentru parintii romi; Participarea la o şedinta a Consiliului Local – a fost prezentat studiul, au fost analizate concluziile si solutiile propuse. 3. Activitati de creştere a capacitatii persoanelor rome de a-si apara drepturile: infiintarea unei asociatii interetnice pentru apararea drepturilor copiilor romi si a minoritatilor din Grajduri. Metodologia a vizat trei dimensiuni ale interventiei:la nivelul educatiei copiilor, la nivelul educatiei adultilor, la nivelul autoritatilor locale si a liderilor comunei.

| Rezultatele proiectului
    Peste 150 copii si-au dezvoltat abilitatile de scriere, citire, calcul matematic; a crescut nivelul de integrare sociala prin participarea la peste 50 activitati interetnice pe tema drepturilor copilului; 150 de cetateni care apartin grupurilor vulnerabile au participat la activitati; cresterea incluziunii sociale, imbunatatirea accesului la educatie a copiilor romi, facilitarea accesului la educatie prin realizarea demersurilor pentru implementarea Programului „A doua sansa” pentru cel putin 16 adolescenti romi; refacerea infrastructurii scolare necesare pentru implementarea Programului a “A doua şansă”; 50 parinti si-au imbunatatit, atat nivelul de informare cu privire la drepturile copilului, cat si abilitatile parentale; implicarea a peste 50 de cetateni ai comunei in activitatile proiectului; implicarea reprezentantilor comunitatii de romi din comuna Grajduri în luarea deciziilor si încurajarea rezolvarii problematicii respectarii drepturilor copilului la nivel local prin participarea la sedintele consiliului local; promovarea includerii problemelor copiilor romi in strategiile locale; încurajarea a 10 persoane locale pentru a lucra în institutii de aparare a drepturilor minoritatilor prin infiintarea unei institutii sustenabile de promovare a tolerantei si diversitatii - primul ONG local a cărui activitate este centrata pe lucrul cu grupurile minoritare.

| Bugetul
    363807

| Parteneri
    Inspectoratul de Politie Judetean Iasi

| Website proiect
    http://www.scoalamobila.ro/6





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->