close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cu Apele Curate



| Organizator:
    Asociația MaiMultVerde
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Demersul „Cu Apele Curate” a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.
Potrivit unui raport de analiză privind situația gestionării deșeurilor în județele dunărene, în 5 județe rămân anual zeci de mii de tone de deșeuri necolectate. O mare parte dintre aceste cantități de deseuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt și ploi și ajung mai devreme sau mai târziu în apele Dunării și apoi în Marea Neagră.
Deși există o legislație privind gestionarea deșeurilor și o serie de angajamente asumate de România la nivel european, managementul deșeurilor este încă deficitar în majoritatea județelor din țară.



| Scopul proiectului
    Scopul programului este reducerea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane. Desfășurarea programului vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare.
De-a lungul celor 4 ani de proiect, am identificat și implementat o serie de acțiuni de igienizare, campanii de informare, workshop-uri practice, tabere eco-educative, instalarea de bariere plutitoare pentru colectarea deșeurilor plutitoare.


Cu Apele Curate Cu Apele Curate Cu Apele Curate

| Aria geografica
    12 județe riverane Dunării dar și județe precum Neamț, Cluj, Buzău, Iași, Timiș, Brașov

| Rezumat
    Poluarea cu plastic a oceanului planetar reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global, organisme internaționale estimând că până în anul 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât pește. Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Viena, 4,2 tone de plastic sunt transportate în fiecare zi (1.533 t/an) de Dunăre, colector cvasi-integral al rețelei hidrografice din România, în Marea Neagră.
Programul “Cu Apele Curate” vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Împreună cu membrii comunităților riverane și autoritățile locale, identificăm și implementăm o serie de soluții de reducere și prevenire a poluării cu plastic a apelor Dunării. Pentru a lupta cu un debit de 4,2 tone de deșeuri/zi, sunt necesare acțiuni extinse și
menținute pe termen lung, în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, atât în România cât și în țările riverane.
În primii 4 ani de proiect, au fost colectate 334 de tone de deșeuri din plastic, cu ajutorul a peste 4.300 de voluntari. 5 bariere plutitoare au fost instalate pe râurile Jiu, Cerna, Buzău, Olt și Siret, cu scopul de a opri deșeurile aduse de apă.
82 de acțiuni ecologizare pe malurile Dunării si ale afluenților, 9 sectoare de maluri ale Dunării echipate cu sisteme de colectare separata, 65 evenimente comunitare organizate în localitățile riverane, la care au participat aproximativ 6000 de persoane, 105 proiecții de film tematice în licee, 15 cișmele cu sisteme de filtrare a apei instalate în orașele Zimnicea şi Cernavodă.


| Date beneficiari direcţi
    4390 voluntari implicați în acțiunile de igienizare organizate în program, 6050 participanti la evenimentele comunitare, 3600 participanți la proiecțiile de film cu tematică de mediu, 75 de profesori, 120 participanți la tabere

| Activitati
    În perioada 2020-2022, au avut loc 82 de acțiuni ecologizare pe malurile Dunării si ale afluenților, la care au participat 4400 de voluntari şi în urma cărora s-au colectat 334 tone plastic.
5 bariere plutitoare au fost instalate pe râurile Jiu, Cerna, Olt, Siret şi Buzău, cu ajutorul cărora au fost colectate 46 tone de plastic.
9 sectoare de maluri ale Dunării echipate cu sisteme de colectare separata, din care au fost colectate 230 tone plastic.
65 evenimente comunitare au fost organizate în localitățile riverane, la care au participat aproximativ 6000 de persoane, atât localnici cât și turiști.
105 proiecții de film tematice organizate în licee
15 cișmele cu sisteme de filtrare a apei instalate în orașele Zimnicea şi Cernavodă.
În toamna anului 2022, am lansat un ghid de bune practici pentru autoritățile locale, care sintetizează pașii ce trebuie urmați pentru implementarea și îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor, cu accent pe colectarea separată a plasticului pentru a evita ca acesta să ajungă în ape.

Organizarea primei ediții a Congresului Dunărenilor (noiembrie 2022), la Palatul Parlamentului, dedicat exclusiv administrațiilor locale din localitățile riverane fluviului, care au în continuare dificultăți în organizarea serviciilor de management integrat al deșeurilor.

De asemenea, în 2022 a fost demarat un studiu legat de cantitățile de microplastic din Dunăre, ale cărui rezultate vor fi publicate în perioada următoare.


| Rezultatele proiectului
    Am reușit până acum să coagulăm o adevărată comunitate în jurul localităților dunărene, iar în ultimii 2 ani ne-am concentrat și pe afluenții fluviului cu comunitățile aferente, și chiar pe colaborări internaționale.
Anual, Asociația MaiMultVerde organizează Săptămâna Apelor, între 14 martie (Ziua Internațională a Râurilor) și 22 martie (Ziua Mondială a Apei), care constă în acțiuni de curățare a malurilor Dunării și ale afluenților săi.
De-a lungul timpului, au fost realizate zeci de campanii de informare în comunitățile locale, 9 picturi murale cu mesaje despre protejarea mediului și 6 spații de colectare separată a plasticului. În urma unor cereri de solutionare a unei nevoi identificate, au fost soluționate 42 de solicitări.
De asemenea, derulăm de 2 ani o campanie de testare a calității apei în mai multe localități din țară.
Iar în 2019, am organizat prima ediție a Congresului Dunărenilor, la Palatul Parlamentului, dedicat exclusiv administrațiilor locale din localitățile riverane fluviului, care au în continuare dificultăți în organizarea serviciilor de management integrat al deșeurilor.
În total, 4390 de voluntari au fost implicați în acțiunile programului Cu Apele Curate. Aceștia au colectat în cei 4 ani de proiect 334 de tone din plastic, care au ajuns la firmele locale de management al deșeurilor.


| Bugetul
    6201127 LEI

| Parteneri
    Asociația MaiMultVerde, Lidl România

| Despre organizator
    Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”.

| Website proiect
    https://cuapelecurate.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->