close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Initiativa legislativa cetateneasca i74



| Organizator:
    Grup de initiativa i74
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Cetatenii simpli ai Romaniei au inceput sa constientizeze puterea si capacitatea de a influenta agenda publica. Intariti de accesul la informatie, de tineretea si aspiratiile unei noi generatii, cetatenii au inceput sa isi spuna ferm cuvantul, influentand procese precum Rosia Montana sau reactionand la Colectiv.

Initiativa i74 face parte din acelasi val, propunand in premiera un mod concret de a participa la viata publica: scrierea unei legi, initierea ei de catre cetateni si conducerea ei inspre adoptare. Initiatorii si-au dorit sa aminteasca romanilor de acest instrument al legiferarii publice - instrumentul initiativei legislative a cetatenilor, consimtit de Constitutie, insa uitat intre desuetudinea legii care o guverneaza si greutatea aplicarii in practica.

i74 raspunde nevoii colective de participare democratica directa


| Scopul proiectului
    Obiectivele proiectului au fost atat societale cat si strict juridice.

i74 a urmarit intetirea participarii democratice a cetatenilor si incurajarea folosirii dreptului la initiativa legislativa. Acesta a fost invocat in putine situatii anterioare si exclusiv in sistem sindical, niciodata cetatenesc.

i74 a urmarit si obiective concrete de legiferare prin schimbarea regulilor jocului democratic, aducand transparenta, responsabilitate si seriozitate in munca Parlamentului. Mai mult, i74 urmareste modernizarea legii initiativei cetatenesti, prin renuntarea la elementele ei vetuste.


Initiativa legislativa cetateneasca i74 Initiativa legislativa cetateneasca i74 Initiativa legislativa cetateneasca i74

| Aria geografica
    Acoperire nationala

| Rezumat
    Proiectul i74 s-a nascut in urma observarii punerii in practica de catre Parlamentul Romaniei a articolului 72 din Constitutia Romaniei, paragraful 2, care prevede ca “Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte.” In repetate randuri s-au constatat abuzuri ale acestei prevederi, unele mediatizate intens, precum si alte derapaje legate de statutul alesilor: nepotism in angajarea personalului, lipsa de transparenta in incasarea indemnizatiilor etc.

Autorii initiativei i74 au considerat deci necesara schimbarea legii 96/2006 a statutului parlamentarilor spre mai multa transparenta, seriozitate si responsabilitate. Dat fiind caracterul apolitic al acestor propuneri, s-a ales calea initiativei legislative cetatenesti, prevazuta de articolul 74 din Constitutie (de unde si numele i74), aceasta fiind prima data in Romania cand se incearca o initiativa pur cetateneasca, fara sprijinul unor organizatii profesionale.

Initiativa a fost derulata, pentru strangerea celor 100.000 de semnaturi in teritoriu mai ales, prin Fundatia CAESAR, un think-tank. La elaborarea textului de lege si la comunicare au participat cei 21 de membri ai comitetului de initiativa creat conform legii, aproape toti voluntarii, cu exceptia a doi din ei, angajati ai Fundatiei. Semnaturile au fost stranse de catre membrii CI si de sute de voluntari din toata tara si din strainatate.

Rezultate: vizibilitate a initiativei la nivel national (acoperire in presa nationala si locala), peste 20.000 de semnaturi electronice. Semnaturile pe hartie nu au fost deocamdata contabilizate.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului au fost cetatenii. i74 a reusit sa interactioneze cu aproximativ 40.000 de oameni printr-un efort mai mare de 3.000 de ore de munca. Cetatenii care au interactionat cu i74 fie prin semnarea fizica a intitiativei, prin adeziunea online la scopul proiectului sau prin intalnirile publice au fost la randul lor incurajati sa devina participanti si sa aiba proprietatea proiectului. Exclusiv voluntar, i74 a avut sute de voluntari care s-au aratat incantati de posibilitatea de a construi impreuna o lege a cetatenilor. Oamenii care au venit inspre noi au fost contactati regulat prin intermediul unei platforme online eficiente si au avut posibilitatea sa comunice public si sa isi exprime propria interpretare a proiectului. In mod direct, i74 a incercat si sa dea nastere la produse inrudite in spirit, cum ar fi initiative locale ale cetatenilor.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai proiectului au fost reprezentati de publicul care a auzit mesajul i74, insa nu s-a implicat direct prin semnatura sau voluntariat. Dincolo de cei 40.000, alte mii de oameni au auzit mesajul i74, fie prin parteneriatele media stabilite, fie prin intalniri directe sau retele de socializare, unde pagina proiectului are 13.000 de abonati.

| Activitati
    Proiectul i74 a fost unul complex, national, vizand interactiunea cu 100.000 de cetateni ai Romaniei dintr-o vasta arie geografica.

Cronologic, proiectul s-a impartit in doua faze a cate 6 luni fiecare.

Prima, partea de pre-implementare, reprezentata de cercetarea legala, alegerea si scrierea unei propuneri legislative coerente si care sa treaca testul de constitutionalitate, discutia cu societatea civila si membri ai corpului academic din sfera dreptului constitutional. Aceasta etapa s-a finalizat odata cu avizul favorabil dat initiativei de catre Consiliul Legislativ si publicarea propunerii in Monitorul Oficial al Romaniei.

A doua perioada de proiect a constat in implementarea propriu-zisa, ce a cuprins activitati precum: construirea de echipe in 15 resedinte de judet, atragerea de voluntari, organizarea de evenimente publice de strangere de semnaturi, toate sustinute de un efort national de comunicare, pentru a familiariza oamenii cu acest instrument nou in constiinta publica. Un efort din care proiectul a dobandit know-how a fost si interactiunea cu institutiile statului, ce a necesitat familiarizarea lor cu aceasta prerogativa a cetateanului.

Din punct de vedere organizational, un grup de management restrans a coordonat efortul la nivel national, sustinut in judete de echipe de voluntari si cluburi civice. Interactiunea s-a realizat prin sedinte saptamanale ale grupului de management si sectoriale ale diverselor echipe - in speta comunicare sau teritoriu.


| Rezultatele proiectului
    Constientizarea larga in societate a instrumentului initiativei legislative a cetateanului este rezultatul principal al efortului echipei si voluntarilor i74. De asemenea, constientizarea deficientelor prezentului Statut al deputatilor si senatorilor, precum si existenta unor alternative viabile care sa conduca la transparenta, responsabilitate si seriozitate este de asemenea un obiectiv atins. Gradul de penetrare al acestui mesaj este greu de estimat, insa cu siguranta putem afirma ca cele doua elemente enuntate mai sus au ajuns la cei 40.000 de cetateni cu care am interactionat si la alte mii bune (intre 10.000 si 20.000) care ne-au citit si urmarit in mod regulat.

Obiectivul inaintarii proiectului Camerelor Parlamentul se va putea indeplini printr-o strategie de interactiune cu institutiile principale cu un rol direct sau indirect in legiferare, respectiv Parlament, Guvern si Presedintie, intrucat pragul de 100.000 de semnaturi a ramas unul superior rezultatelor noastre. Avem aceasta datorie fata de cei 40.000 care si-au aratat sustinerea pentru propunerile initiativei.

O serie de obiective conexe au fost atinse: constientizarea existentei initiativei cetatenesti locale, consimtite de Legea administratiei publice locale 215/2001; constientizarea caracterului depasit al legii initiativei legislative a cetatenilor 189/1999 (dosar cu snur, semnatura electronica inexistenta, termene nerezonabile), precum si a unor alternative uzuale din legi ale altor state europene; nu in ultimul rand, camaraderia voluntarilor angajati in schimbarea de jos in sus a Romaniei.


| Bugetul
    8018

| Parteneri
    Fundatia CAESAR

| Website proiect
    http://www.i74.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->