close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Adoptie la distanta



| Organizator:
    Asociatia Catharsis Brasov
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    O intamplare mai putin obisnuita, din primii ani de dupa Revolutie, a facut posibila infiintarea Asociatiei Catharsis. Parohul, care a oficiat slujba de casatorie a unei invatatoare din Brasov cu un cetatean italian, a dorit sa ofere donatii orfelinatelor din Romania. Pentru aceasta avea nevoie de un interpret. Asa s-au cunoscut, interpretul - profesor de limba latina si director al scolii la care a predat mireasa, cu parohul - presedinte al Asociatiei Il Conventino din Bergamo, Italia. Impreuna au dus donatii in scoli si orfelinate si tot impreuna au decis infiintarea Asociatiei Catharsis in Brasov, pentru a facilita implementarea programului ”Adoptie la distanta” si pe teritoriul Romaniei.

| Scopul programului
    Programul ”Adoptie la distanta” este destinat copiilor aflati in dificultate si familiilor acestora. Scopul programului il constituie prevenirea abandonului familial si scolar. Obiectivele vizeaza imbunatatirea calitatii vietii, frecventarea formelor de invatamant, ameliorarea starii de sanatate a copiilor bolnavi, depasirea situatiei de criza.

Adoptie la distanta Adoptie la distanta Adoptie la distanta

| Aria geografica
    Brasov

| Rezumat
    In activitatea de identificare a nevoilor comunitatii am descoperit foarte multe familii monoparentale, dezorganizate, cu multi copii, unii dintre ei cu grave probleme de sanatate - aflati in pericol iminent de abandon familial si scolar. Pentru prevenirea abandonului am solicitat sprijin partenierilor italieni si americani. Din sute de cazuri evaluate de specialistii asociatiei, Colegiul Director a selectionat potentialii beneficiari: copii orfani de unul sau de ambii parinti, copiii proveniti din familii monoparentale, foarte sarace, copii cu grave probleme de sanatate, peste 150 de copii, toți cu potențial intelectual.
Ne mândrim cu faptul, ca primii beneficiari ai acestui program, desfasurat in perioada 1996-2005, au crescut in familie, au frecventat si au absolvit licee de specialitate, cei bolnavi si-au ameliorat starea de sanatate. O mare parte dintre acestia sunt absolventi ai invatamantului universitar, deveniti in timp, emblema programului.
Incepand din septembrie 2005, o noua generatie de copii, peste 150, se bucura de beneficiile acestui program. Unii, proveniti din sarcina nedorita, mamele lor fiind tinere dezinstitutionalizate, fara nici un fel de suport. Altii, din familii numeroase, fara locuinta. Cei mai multi, cu probleme de sanatate, parasiti in spitale sau centre de ocrotire minori, ulterior, luati in plasament familial. Acesti copii si familiile lor nu mai duc grija zilei de maine.


| Date beneficiari
    Lista cu beneficiarii acestui program este lunga, peste 300 cazuri: copii bolnavi de SIDA, copii cu dizabilitati locomotorii, copii nevazatori, copii cu autism, adolescenti cu ambele picioare amputate, copii nascuti fara degete la ambele maini sau fara coate, copii orfani de unul sau ambii parinti, copii abandonati/institutionalizati cu grave probleme de sanatate pentru care am obtinut dezinstitutionalizarea si integrarea lor in familii de plasament sau asistenta maternala, studenti cu un real potential intelectual.

| Date beneficiari
    Familiile monoparentale, parintii copiilor cu probleme de sanatate, parintii copiilor cu potential intelectual si greutati financiare, familia extinsa, comunitatea.

| Activitati
    Asociatia Catharsis prezinta partenerului strain, fiecare caz in parte, problematica familiei si a copilului, nevoile acestora. Partenerul strain identifica familii altruiste, dornice sa ofere suport moral, material si financiar unuia dintre cazurile prezentate. Concret: partenerul strain trimite anual in contul asociatiei o suma de bani, precizând numele programului si al beneficiarilor. Asistentul social, impreuna cu familia beneficiara, stabilesc destinatia donatiei, in functie de nevoile fiecarui copil - ochelari de vedere, proteze auditive, aparate dentare, program afterschool. De regula, sunt invitati la sediul asociatiei, copilul si parintele. Toți in aceeasi zi si la aceeasi ora. Li se comunica suma de bani primita si numele sustinatorului ” de la distanta”. Parintii copiilor semneaza dispozitia de plata pe care este mentionata suma primita, data si scopul platii. In acelasi timp, copiii scriu scrisori de multumire, pregatesc desene. Se fac fotografii individuale si de grup. Toate aceste dovezi sunt trimise partenerului, care la rândul sau, le trimite persoanelor si familiilor care sustin programul „Adoptie la distanta”. Beneficiarii nu se cunosc cu binefacatorii, dar comunica prin scrisori de multumire, trimise cu ocazia sarbatorilor de Paste si Craciun. Scrisorile sunt insotite de fotografii.

| Rezultatele programului
    Prin programul ”Adoptie la distanta” am reusit sa prevenim abandonul familial si scolar a unui numar de peste 300 de copii, adolescenti si tineri in dificultate. Programul le-a oferit acestora sansa de a ramane in cuibul familiei, de a se bucura de dragoste si ocrotire parinteasca, de a continua studiile. Copiii,care initial erau condamnati la un esec total, in urma frecventarii programului afterschool s-au facut remarcati la nivelul clasei, al scolii, al culburilor frecventate, prin premii, diplome sau medalii obtinute la diferite concursuri. Mai mult decat atat, copiii si parintii lor au dezvoltat in timp legaturi de atasament cu binefacatorii lor din strainatate, au inteles ce inseamna solidaritatea umana, încrederea in oamenii pe care nici nu-i cunosc. Dincolo de ajutorul financiar si material care a contribuit la imbunatatirea calitatii vietii de familie, ameliorarea starii de sanatate, frecventarea scolii, programul cultiva valorile morale universale - bunatatea, altruismul, generozitatea, increderea in oameni, valori insusite de beneficiarii programului de-a lungul anilor. Copiii au înteles ce inseamna spiritul de solidaritate, omenia, si drept recunostinta, au invatat italiana si engleza pentru a comunica direct cu binefacatorii.
În ultimul timp, multi dintre beneficiarii programului s-au cunoscut pe Facebook cu sustinatorii lor. Comunica, fac schimb de impresii, isi trimit fotografii si se bucura de prietenia care se contureaza de la o zi la alta. Se simt bine, oarecum protejati, in siguranta, ca si cum ar fi o familie.


| Buget
    50080,73

| Parteneri
    Progetti Solidarieta Oikos Onlus Bergamo, Italia; Hearts Across Romania Dallas, Texas

| Website program
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->