Participanti & Proiecte
Generatii - Centrul Comunitatii
|
Organizator: Fundatia Regală Margareta a Romaniei |
|
Categorie: Dezvoltare economica si sociala |
Copiii crescuţi într-o familie cu probleme sociale au in multe cazuri rezultate școlare nesatisfăcătoare,fiind predestinați să perpetueze cercul vicios "sărăcie - educație insuficientă - sărăcie". Centrele de zi din tara, care asigură asistenţă socială și sprijin educațional copiilor ce provin din familii nevoiaşe, se confrunta adesea cu resurse insuficiente. Pe de alta parte, in România, 47% dintre varstnicii peste 65 de ani sufera din cauza sentimentului ca nu mai sunt utili. (Studiu GFK pentru FPMR 2015). Voluntariatul în cadrul unui centru intergeneraţional este o bună modalitate pentru un vârstnic să îşi valorifice experiența de viață şi să îşi reevalueze rolul în comunitate.
Copiii din familii modeste si varstnici care vor sa fie activi se intalnesc in cadrul acestor centre sociale.
| Scopul proiectului
Proiectul a urmarit implementarea metodologiei de lucru intergenerationale in cadrul a 5 centre sociale, cu sprijinul organizațiilor locale și prin implicarea comunității, atât pentru asigurarea serviciilor sociale, cât și pentru asigurarea unei părți din finanțare. Generatii-Centrul Comunitatii:
- implică voluntari vârstnici în activitatea lor - 65
- folosesc metode intergeneraţionale, in baza manualului creat de FPMR,
- asigură asistență socială de foarte bună calitate beneficiarilor lor - 180
- realizeaza local campanii sau evenimente de strangere de fonduri
| Aria geografica
Bucuresti (Sector 6), Alba Iulia, Covasna (Valea Crisului), Mures (Tarnaveni), Prahova (Urlati)
| Rezumat
Proiectul a oferit granturi unor centre de zi cu servicii sociale de tip after-school din tara si a transferat metodologia si instrumentele necesare pentru ca acestea sa implementeze abordarea intergenerationala si Manualul intergenerational, elaborat de FPMR, in activitatea lor. Aceasta este o solutie la doua probleme sociale cu care membrii din comunitatile respective se confrunta – copiii din familii defavorizate si persoanele varstnice care si-au pierdut rolul social.
2 dintre problemele sociale cu care se confrunta astazi Romania sunt: abandonul scolar generat de saracie si imbatranirea accelarata a populatiei. Pornind de la experienta de lucru cu voluntari seniori in sprijinul copiilor nevoiasi, castigata la primul Centrul Generatii din sectorul 6, infiintat in 2007, Fundatia a creat un Manual Intergenerational, pentru a implementa aceasta abordare in cat mai multe comunitati din tara.
Persoane varstnice care doresc sa aiba o viata activa si sa devina utili se pot implica in activitatile zilnice ale centrelor de zi. Folosind metodologia intergenerațională și implicând parteneri locali, proiectul finantat de Raiffeisen Bank, a transformat alte 4 centre de zi de tip after-school în micro-comunități care implică copii, tineri și vârstnici pentru rezolvarea problemelor sociale.
In anul 2015, proiectul a reusit sa atraga un numar de 65 de varstnici ca voluntari permanenti in cadrul unor centre after-school din judetele judetele Covasna, Mures, Alba, Prahova si din Bucuresti, beneficiari fiind peste 180 de copii din medii defavorizate. Persoanele varstnice devin bunici, mentori, profesori de meditatii, mesteri pentru ateliere de mestesuguri sau tutori.
| Date beneficiari
180 copii de şcoală primară şi gimnazială, proveniți din familii sărace, cu vârsta cuprinsă ȋntre 6 și 16 ani, din București și alte 4 județe din țara; 65 vârstnici din București și alte 4 județe din țară; 4 Organizaţii neguvernamentale care deţin un centru de zi de tip after-school
| Date beneficiari
5 centre sociale de tip after-school adoptă metoda intergenerațională și învață să atragă ajutorul comunității atât pentru servicii, cât și pentru finanțare; 5 comunităţi sunt informate despre posibilitatea implicării într-un proiect de voluntariat intergeneraţional şi despre metodele intergeneraţionale de a găsi soluţii la problemele lor.
| Activitati
Proiectul a acționat în paralel în București și în alte 4 județe din țară selectate împreună cu partenerul - Fundația Comunitara locala. Centrul Generații din București a servit drept centru pilot, atât pentru realizarea manualului de „metodologie intergenerațională”, cât și pentru efectuarea unor schimburi de experiență pentru personalul și voluntarii din centrele locale pe parcursul proiectului.
1. Realizarea unui Manual Intergenerational, ca suport pentru implementarea metodologiei de lucru în centre de tip after-school;
2. Identificarea unor centre de zi tip after-school cu beneficiari copii, conform criteriilor definite de proiect. Organizațiile locale au trimis propuneri pentru dezvoltarea activităților cu caracter intergenerațional și atragerea persoanelor vârstnice ca voluntari, precum si a activitatilor de strangere de fonduri din comunitate;
3. Training si schimb de experienta cu personalul și voluntarii organizațiilor locale;
4. Implementarea planului de activitati intergerationale si de strangere de fonduri din comunitate. Monitorizarea, vizite, rapoarte si comunicarea periodica a acestora;
5. Concluzii si extragerea unor modele de bune practici pentru extinderea metodei in alte comunitati.
| Rezultatele proiectului
180 copii de şcoală primară şi gimnazială, cu vârste cuprinse ȋntre 6 şi 16 ani, din București și alte 4 județe din țară primesc ajutor la materiile unde întâmpină probleme, își fac temele la after-school și își îmbunătăţesc astfel rezultatele şcolare.
- 180 copii sunt ajutați să se integreze social şi să câștige încredere în propriile forțe.
- 65 de varstnici din București și alte 4 județe din țară îşi găsesc utilitatea prin participarea la diferite activităţi, realizând săptămânal 6 ore de voluntariat în beneficiul copiilor şi tinerilor din oraşul lor. Asftfel ei evită singurătatea, depresia şi izolarea
- 4 organizaţii nonguvernamentale noi care deţin un centru social de tip after-school au adoptat metoda intergenerațională și au învațat să atragă ajutorul comunității atât pentru servicii, cât și pentru finanțare.
- 5 comunităţi au fost informate despre posibilitatea implicării într-un proiect de voluntariat intergeneraţional şi despre metodele intergeneraţionale de a găsi soluţii la problemele lor.
| Bugetul
180000,00
| Parteneri
Raiffeisen Bank, Fundatia Comunitara Prahova, Fundatia Comunitara Alba, Fundatia Comunitara Mures, Fundatia Comunitara Covasna
| Website proiect
www.centrulgeneratii.ro