Participanti & Proiecte
Kids in Tech - un club de tehnologie si programare in fiecare scoala
|
Organizator: Adfaber |
|
Categorie: Programe |
Curricula IT din Romania este invechita, nu este adaptata noilor tehnologii, iar schimbarea unei programe scolare este dificila oriunde, nu doar in Romania.
Kids in Tech vine cu o rezolvare la aceasta problema oferind copiilor accces la tehnologie si programe de formare actualizate, prin implicarea companiilor de tehnologie in formarea directa a viitoarelor talente ale Romaniei.
| Scopul programului
Scopul programului pe termen scurt este de a crea un club Kids in Tech in fiecare scoala si liceu din Romania, iar pe termen lung ne dorim sa cream un nou orizont de gandire pentru elevi prin intermediul tehnologiei. Obiectivele sunt reprezentate de:
1.Accesul copiilor la cele mai noi tehnologii si programe de formare din domeniul IT;
2.Promovarea tehnologiei si programarii in randurile fetelor, segmentelor de risc din mediul rural;
3. Deschiderea catre o noua forma de educatie bazata pe e-learning si practica;
4. Constientizarea alegerii unei profesii care le poate schimba viata.
| Aria geografica
Tulcea, Fetesti-Ialomita, Bucuresti, Comuna Horia - Neamt, Sibiu, Brasov, Harsova,Targoviste, Tecuci, Racari - Dambovita, Timisoara, Pestisani - Gorj, Craiova, Oravita, Alexandria, Ploiesti, Teius, Timisoara, Negresti, Popesti Leordeni, Sibiu, Targu Jiu, Galati, Braila, Glina, Clinceni, Buzau, Calarsi, Constanta, Bolintin Deal - Giurgiu, Vaslui, Beius, Barlad, Cluj, Arad, Buruienesti- Neamt, Turda , Iasi, Tatarastii de Sus - Teleorman, Subcetate - Harghita, Slobozia, Campulung Moldovenesc, Medgidia - Constanta, Codăești - Vaslui, Brasov, Valenii de munte, Oniceni- Suceava, Turnu Magurele, Nicolae Bălcescu - .Bacău, Tătărăștii de Sus - Teleorman, Gioseni - Bacău, Buzescu, iatra Neamt, Craiova, Tg.Carbunesti - Gorj, Pascani, Ulmeni, Ticusu Vechi, Dorohoi - Botosani, Giurgiu, Caracal - Olt,
| Rezumat
Kids in Tech (KIT) este un program care incurajeaza fiecare elev indiferent de varsta sa invete sa programeze intr-o maniera non-traditionala si diferita. Cele mai multe dintre scolile din Romania nu dispun de materiale didactice sau echipamente adecvate pentru a ajuta elevii sa invete lucruri cu adevarat utile pentru cariera lor viitoare, iar noi ne propunem sa schimbam aceasta situatie.
Publicul nostru sunt copiii de peste 10 ani deoarece este necesar ca elementele de baza din informatica sa fie invatate la o varsta frageda - acest lucru ii ajuta sa se concentreze, sa lucreze in perechi, sa dezvolte abilitati logice si abilitati de gandire. Un public specific sunt fetele deoarece IT-ul este un domeniu care are nevoie de femei puternice care doresc sa faca diferenta intr-o lume a barbatilor.
Principalele obiective ale programului Kids in Tech sunt:
1. Promovarea tehnologiei si programarii in randurile fetelor, segmentelor de risc si in mediul rural pentru copiii din Romania;
2. Deschiderea perspectivei catre o noua forma de educatie bazata pe e-learning si invatarea prin practica;
3. Constientizarea, in randurile copiilor si adolescentilor, alegerii unei profesii care le poate schimba viata, care le permite romanilor sa lucreze din tara, pentru oricine, de oriunde.
Un club este format din minim 5 copii (3 fete) si un mentor (cadru didactic).Membrii cluburilor din scoli se intalnesc saptamanal, iar prin folosirea platformelor de programare online si tutorialelor video online motivam elevii sa se apropie de de programare.
Ca rezultate cuantificabile avem peste 100 de cluburi in Romania, jumatate dintre ele fiind in mediul rural; un club format numai din fete si un club format din 1000 de membrii. In tara numarul total fiind de 2000 de membrii.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai acestui program sunt copiii si tinerii romani, de la clasa a V-a la clasa a XII-a, acestia provin atat din mediul urban cat si din mediul rural. Acestia sunt dispusi in toata tara in cele 100 de cluburi Kids in Tech formate. Responsabilizarea lor a fost usor de realizat intrucat in scolile din Romania se simte nevoia elevilor de nou si dorinta de implicare in proiecte inovative care le ofera sansa la un viitor mai bun. Acestia au primit tutoriale si videouri cu personalitati din tara si de peste hotare care ii incurajau sa incerce programarea, tutoriale si materiale video care ii ajuta sa invete programarea prin joc. Si urmeaza vizitele in cadrul companiilor de IT si scolile de vara care credem ca sunt foarte motivante pentru ei.
| Date beneficiari
Beneficiarii indirecti sunt profesorii, care si ei la randul lor au accces la un alt tip de metodologie de predare, pentru multi dintre acestia fiind o noutate platforma de e-learning sau invatarea prin intermediul tutorialelor. In plus, elevii sunt mai incantati de ore, intrucat au acces la lucruri inedite, iar profesorilor le este mai usor sa ii indrume. De asemenea, in acest proiect ne propunem sa realizam un sistem de recompense si pentru profesori, recompense venite din partea sponsorilor interesati de o schimbare in randurile viitorilor programatori de maine.
Beneficiari indirecti sunt si statul roman in integralitatea lui, cat si companiile de IT.
| Activitati
Programe profesionale de pregatire
Indiferent de domeniul ales, tehnologia este peste tot. De aceea, consideram ca e nevoie de multiple abordari in ceea ce priveste intelegerea functionarii acesteia. Oferim participantilor acces la cele mai noi programe de pregatire in marketing, comunicare, strategie, programare (web, mobile, social and games), design si antreprenoriat, toate cu focus digital. Astfel, copiilor si tinerilor romani nu numai ca le este mai usor sa se orienteze in cariera, ci vor incepe sa indrageasca domeniul ales.
Concursuri si evaluari periodice
Avand in vedere asimilarea continua a notiunilor dobandite, am organizat mici sesiuni de evaluare a participantilor pentru a vedea daca abordarea proiectului Kids in Tech a fost una potrivita si pentru a primi un feedback corespunzator. Proiectele au fost atent monitorizate de catre mentor, care a trimis un feedback general in legatura cu activitatea clubului.
Accesul la scoli de vara si vizite la sediile companiilor tech
Pentru ca tinerii si copiii pasionati de domeniul IT sa aiba oportunitatea sa se cunoasca intre ei si sa interactioneze, vom organiza o scoala de vara, timp de o saptamana in perioada iulie-august 2016. Pe parcursul acesteia, vom realiza atat workshop-uri, concursuri cu premii, jocuri de cunoastere cat si cursuri de tipul learning by doing.
Prin vizitele periodice la companiile tech, participantii proiectului pot afla direct de la oameni din domeniului IT cum se aplica cele invatate in program.
| Rezultatele programului
Principalul indicator de evaluare al proiectului a fost si este feedback-ul primit atat de la profesori cat si de la elevi si mai ales numarul mare de elevi care parcurg cursurile cluburilor in fiecare saptamana. Incercam sa perfectionam programul pe parcursul sau, in functie de nevoile si ideile ce apar. Pana in prezent feedbackul este unul pozitiv, copiii sunt foarte incantati, iar profesori inscriu de la zi la zi cate inca un club, ceea ce ne indreptateste sa credem ca initiativa Kids in Tech era o initiativa demult asteptata in scolile din Romania unde laboratoarele de tehnologie si programare lipsesc cu desavarsire. Copiii sunt cu atat mai incantati cu cat invatarea se face prin joc, iar la sfarsitul orei de curs, fara sa isi dea seama, si-au mai insusit o bucata din cunostintele care ii formeaza ca viitori programatori. Inscrierierile au fost mai rapide si mai multe decat ne-am fi astepate, iar o doamna profesoara ne-a scris sa ne spuna ca dansa doreste sa formeze un club Kids in Tech din 1000 de copii, iar o alta doamna ne-a spus ca vrea sa sustina initiativa fetelor in domeniul IT si a format un club doar din fete. Cluburile totalizand un numar de 2000 de membrii in prezent.
| Buget
40000,00
| Parteneri
Ministerul Educatiei, Inspectoratele Scolare,Code.org, Oracle Academy, Vaata Maailma Foundation - ONG Estonia
| Website program
http://kidsintech.adfaber.org/