Participanti & Proiecte
Centrul Comunitar Generatii
|
Organizator: Fundatia Regală Margareta a Romaniei |
|
Categorie: Servicii de asistenta sociala |
Proiectul a luat nastere ca urmare a problemelor grave cu care se confrunta tinerii si copiii care provin din familii dezorganizate, sarace si fara perspective. Riscurile la care acestia sunt supusi, reprezinta riscuri pentru intreaga societate si lipsa de interventie provoaca probleme grave pe termen lung.
O parte din activitatile centrului sunt sustinute de voluntarii varstnici care vin la centru pentru a-i ajuta pe cei mai tineri cu experienta lor de viata. Astfel, seniorii se bucura de o batranete activa si devin beneficiari indirecti prin energia pe care o primesc de la cei mai tineri si prin activitatile de socializare care se petrec zilnic la centru. Schimbul de valori si cunostinte intre generatii aduce un plus extraordinar pentru toti cei implicati.
| Scopul proiectului
Scopul centrului este de a contribui la dezvoltarea personalitatii copiilor si tinerilor proveniti din medii defavorizate,prin realizarea de activitati specifice varstei,nivelului de pregatire si interesului personal.
Obiective:
-sprijinirea integrarii socio-educationale a 40 de copii din familii aflate in dificultate
-sprijinirea integrarii socio-profesionala a 10 tineri proveniti din medii defavorizate
-stimularea solidaritatii si interactiunii intre generatii si a imbatranirii active
-stimularea cooperarii si parteneriatului la nivel comunitar in vederea rezolvarii unor probleme concrete.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Centrul de zi "Generatii" din Bucuresti, sectorul 6, aduce impreuna persoane apartinand mai multor generatii si creeaza cadrul in care varstnicii, tinerii, copiii socializeaza, invata lucruri noi, si se ajuta reciproc.
La nivelul sectorului 6 exista un numar crescut de copii si tineri lasati nesupravegheati, singuri sau in grija bunicilor. Astfel scopul centrului este de a preveni si combate bandonul/absenteismul scolar si delicventa juvenila in randul adolecentilor.
Obiective:
-sprijinirea integrarii socio-educationale a peste 40 de copii din familii aflate in dificultate;
-sprijinirea integrarii socio-profesionala a 10 tineri proveniti din medii defavorizate;
-stimularea solidaritatii si interactiunii intre generatii si a imbatranirii active;
-stimularea cooperarii si parteneriatului la nivel comunitar in vederea rezolvarii unor probleme concrete prin dezvoltarea de parteneriate.
Beneficiarii primesc zilnic suport alimentar si participa la activitati educative si recreative. De asemenea primesc consiliere psihologica, consiliere si orientare scolara si pot participa la grupuri de sprijin si consiliere de grup.
Personalul centrului este format din coordonator, asistent social si psiholog la care se adauga 20 de varstici voluntari si 40 de voluntari tineri care vin regulat la centru pentru diverse activitati.
Fiind un proiect in derulare pe o perioada nedeterminata de timp, va vom prezenta rezultatele ultimului an:
-48 de copii au evitat abandonul scolar, si-au imbunatatit mediile scolare si au primit sprijin pentru o mai buna integrare sociala;
-10 tineri au invatat o meserie si stiu cum sa-si construiasca un CV sau sa se prezinte la un interviu de angajare;
-45 de batrani participa la activitati de socializare si sunt activi in sprijinirea tinerilor si copiilor.
| Date beneficiari
Toate activitatile din proiect care sunt menite sa sprijine integrarea sociala si socializarea sunt gandite impreuna cu beneficiarii si in functie de nevoile si cerintele acestora. Voluntarii in varsta initiaza activitati cu copiii si tinerii in functie de experienta lor si de domeniul pentru care au pregatire.
O astfel de abordare a venit in timp pentru ca initial au trebuit doborate barierele de comunicare care exista intre generatii. Ele mai sunt prezente si in acest moment, dar sunt depasite mult mai usor prin spiritul de comuniune care s-a dezvoltat.
Beneficiile sunt vizibile din entuziasmul de participa la activitati comune si din usurinta cu care acestea sunt initiate si implementate.
| Rezultatele proiectului
In cazul obiectivelor si scopului programului Centrul Comunitar Generatii, toate actiunile acestuia vizeaza schimbari si efecte pe termen lung.
Fundatia este constienta de faptul ca singura sansa pentru copiii si tineri cuprinsi de flagelul saraciei si afectati de izolarea sociala este prezentarea optiunilor de viata sanatoasa, de armonie intre generatii, constientizarea beneficiilor avute dintr-o educatie solida, din invatarea temeinica a unei meserii si din maximizarea sanselor prin dezvoltarea capacitatii de comunicare.
Copii si tinerii au fost indrumati spre o viata mai buna decat cea oferita de mediul din care provin si au fost inoculati cu valori reale care sa-i transforme in exemple pozitive pentru alti copii si tineri proveniti din medii dezavantajate.
Evitarea riscurilor la care sunt supusi beneficiarii inseamna un beneficiu pentru intreaga societate care evita confruntarea cu un val de persoane inactive sau cu comportament antisocial.
Fiind un proiect in derulare pe o perioada nedeterminata de timp, va vom prezenta rezultatele ultimului an:
- 48 de copii au evitat abandonul scolar, si-au imbunatatit mediile scolare si au primit sprijin pentru o mai buna integrare sociala
- 10 tineri au invatat o meserie si stiu cum sa-si construiasca un CV sau sa se prezinte la un interviu de angajare
- 20 de varstnici au participat la activitati de socializare si sunt activi in sprijinirea tinerilor si copiilor
| Bugetul proiectului (in RON)
100
| Parteneri
Proiectul se bucura de sprijinul unui numar important de voluntari, de parteneriatul cu liceul UCECOM care gazduieste centrul si de colaborarea cu DGASPC Sector 6 care ofera si o finantare partiala pentru proiect.
| Website-ul proiectului
http://www.fpmr.ro/index.php?page=centrul-comunitar-generatii