Participanti & Proiecte
Fanbook, cel mai creativ club de lectura pentru copii
|
Organizator: CSR MindSet |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Primii copii inscrisi la Fanbook citeau lectura propusa de programa scolara si lecturi suplimentare. Fanbook i-a adus in librarie, mai aproape de alte carti de literatura, istorie, stiinta pentru a putea face legaturi importante intre citit si activitati sau domenii de interes pentru ei.
I-am incurajat sa devina ambasadori Fanbook si sa vina insotiti de prieteni, colegi, frati, veri etc. pe care sa-i aduca in calitate de invitati.
Copiii au inteles ca cititul e o placere, nu o obligatie.
In modulul Fanbook Scriitori Contemporani au participat copii intre 12 si 14 ani, iar in modulul Fanbook Science copii cu varsta intre 9 si 14 ani. Fanbook Izvoarele Istoriei se adreseaza elevilor de gimnaziu si liceu.
Clubul a ajuns la peste 500 de participanti, dintre care 150 de membri si 20 de ambasadori in orasele Bucuresti, Cluj si Brasov.
| Scopul proiectului
Fanbook tinteste sa ii ajute pe copii sa creeze legaturi cu alte domenii de interes pentru ei, sa ridice intrebari, dezbateri si sa realizeze alt tip de conexiuni decat o pot face in salile de clasa.
Fanbook a avut ca obiectiv crearea unei comunitati de lectura datorita careia copiii sa citeasca cel putin o carte pe luna, prin atragerea si inscrierea elevilor de gimnaziu si liceu din orasele Bucuresti, Cluj, Brasov, Sibiu, Ploiesti. Tematica modulelor: literatura, istorie, genetica, fizica, astronomie. In viitor se vor adauga poezie, finance, educatie civica, arte, sanatate.
| Aria geografica
Bucuresti, Cluj, Brasov
| Rezumat
Fanbook starneste copiilor si adolescentilor pofta de lectura si le formeaza obiceiul de a citi cel putin o carte pe luna. Prin intalniri in premiera cu personalitati culturale (autori, artisti, editori, actori, cineasti etc) pune in practica ideile si initiativele copiilor astfel incat sa ii ajute sa invete mai usor, sa gaseasca lectura captivanta pe termen lung.
Este un club de lectura adresat copiilor intre 9 si 18 ani organizat sub forma unor evenimente multiculturale lunare in afara scolilor (librarii, cinematografe etc) si a pornit din dorinta de a-i apropia pe copii de carti, de a-i ajuta sa descopere fascinatia lecturii dincolo de ceea ce scoala impune, de a-i mentora cu ajutorul specialistilor si oamenilor de cultura. Intalnirile dureaza doua ore si se desfasoara lunar. In prima ora, se dezbate interactiv o carte, pe care profesorul coordonator o propune spre lectura cu o luna in avans. In ora a doua copiii interactioneaza cu invitatii speciali.
Ne-am gandit la impactul pe care o carte sau un autor il poate avea in modelarea educatiei unui copil, la cum il poate ghida in alegerile viitoare. Am adus curiozitatea si bucuria copiilor ca parte a acestui proiect, am integrat impresiile primite de la copii, parinti si profesori.
I-am avut alaturi: Mircea Cartarescu, Rui Zink (via Skype), Dan C. Mihailescu, Radu Paraschivescu, Denisa Comanescu, Adina Popescu, Vlad Zografi, Laura Grunberg, Adina Rosetti, actorii Oana Pelea, Marius Manole, Paul Ipate, Ada Milea, regizorul Radu Afrim, istoricii Lucian Boia, Alexandru Vulpe, critici de film, geneticieni, astrofizicieni, profesori universitari de istorie si literatura.
Fanbook a pornit ca un proiect de voluntariat in toamna lui 2014 si care a ajuns la douazeci de editii la finalul anului 2015 si peste 500 de participanti.
| Date beneficiari
FAN-Members si FAN-Ambasadors: Fanbook Izvoarele Istoriei se adreseaza liceenilor si elevilor de gimnaziu (100 membri inscrisi cu varsta intre 9 si 16 ani); Fanbook Scriitori Contemporani (70 membri dintre care 20 de ambasadori, varsta intre 11 si 15 ani); Fanbook Science (35 membri cu varsta intre 9 si 13 ani)
| Date beneficiari
FAN- Friends: Membrii inscrisi devin alaturi de parintii lor ambasadori ai lecturii. Ei sunt incurajati sa participe si sa invite fratii, prietenii, colegii apropiati varstei lor in calitate de invitati (Fan – Friends) copii si parinti. La fiecare intalnire copii, oaspeti, parinti descopera cea mai usoara cale de a schimba idei, pasiuni si a deveni responsabili pentru succesul evenimentelor desfasurate (peste 500 de participanti)
| Activitati
Fanbook creaza un context neconditionat, non-formal, extracurricular, idei si dezbateri, incurajeaza libertatea de exprimare a copiilor si interactiunea ca de la egal la egal. Nu exista o relatie de superioritate a adultului si de o presupusa ascultare a copiilor. Include intalniri de ”feedback” si ”brainstorming” unde se ”cern” ideile bune si se pun in practica. Copiii invata usor si de placere fara penalizarea notei de la scoala, asimiland si memorand informatia pe termen lung. Ei isi dau seama din primele intalniri ca este dificil de inteles contextul discutiei fara a citi cartea propusa si fiind dornici de interactiune sunt motivati sa citeasca.
Membrii si ambasadorii discuta subiectele pe care le dezbatem la Fanbook in mediul familiar si ajung sa discute lucruri bogate in continut. Copiii noi invitati de catre membri si ambasadori vad aceasta libertate de exprimare specifica clubului si sunt absorbiti de ea, dorind astfel sa devina membri.
Tematica este diversa si a pornit de la literatura, istorie, biologie, fizica si astronomie. Am organizat si intalniri ludice cu „palariile ganditoare” unde au analizat personalitatea eroului prin cuvinte simbol cu care s-au identificat si au creat polemici, puzzle-uri de cuvinte, citate importante, ghemul de cuvinte cheie care a format reteaua de cititori. Intalnirile de stiinta au fost bazate pe experiemente, activitati ludice si studiul exploziilor solare in aer liber.
| Rezultatele proiectului
Prin clubul de lectura Fanbook copiii au acces la evenimente culturare dedicate, organizate intr-un spatiu non-formal, participand la dezbateri lunare cu specialisti si personalitati culturale despre pasiunile si temele lor de interes. Isi dezvolta gandirea critica, o exprimare fluenta, capacitatea de argumentare si isi inving teama de a vorbi in public. Prin interactiunea atat in echipa cat si cu invitatii speciali, invata sa isi dezvolte capacitatea de a-si cauta informatia din mai multe surse, a o valida si a isi dezvolta un mod de gandire analitica.
Sunt incurajati sa ridice intrebari, sa descrie situatii pe care si le imagineaza sau cu care se confrunta, dau frau liber imaginatiei si isi pot identifica mentori care sa ii ghideze mai departe in pasiunile lor sau chiar in cariera.
Toti membri inscrisi primesc 20% reducere la toate cartile din librariile Humanitas unde se desfasoara evenimentele, in baza unui card de membru valabil pentru toata perioada desfasurarii unui modul. Pauza intre discutii creaza o ambianata placuta si atractiva discutiilor informale la o prajitura si un ceai asigurate de organizator, precum si interesul de a rasfoi mai multe carti.
Fiecare membru primeste o diploma de recunoastere si participare la finalul modulului si este recompensat cu premii.
80% dintre membrii inscrisi in modulul pilot sunt in prezent ambasadori ai proiectului si membri activi.
40% dintre membrii inscrisi participa la cel putin un modul.
Fiecare nou modul organizat este creat la initiativa membrilor ambasadori (Fanbook Inspire) si in urma ideilor lor.
| Bugetul
100000
| Parteneri
Asociatia CSR Mindset, Editura Humanitas, Librariile Humanitas, La Fantana, Amtest, Leaseplan, ANPRO (Asociatia Profesorilor de Limba si Literatura Romana "Ioana Em. Petrescu"), ASUR (Asociatia Secular-Umanista din Romania)
| Website proiect
http://www.csrmindset.ro/fanbook/