close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centrul de zi Mihaela pentru copii cu dizabilitati



| Organizator:
    Fundatia Inima de Copil
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    „Fiind mama a doi copii cu dizabilitati, m-am gandit ce bine ar fi fost ca si copiii mei si alti copii din sat sa aiba un loc pentru recuperare medicala (ne chinuisem pana atunci sa mergem ocazional la Galati, la 50 de km), un loc unde sa se joace, sa intalnim alti copii si parinti. In 2010, ajutati de Fundatia Inima de Copil Galati, am reusit sa infiintam un Centru de zi pentru 14 copii cu dizabilitati severe din Liesti si comunele invecinate. Mai avem inca de luptat cu mentalitatile legate de drepturile egale ale copiilor nostri cu dizabilitati, marginalizarea sociala cu care se confrunta copiii si parintii, mai ales in comunitatea mica a comunei, insa suntem fericiti ca am reusit sa le asiguram dreptul la educatie si la integrare sociala. Copiii se simt bine aici si considera centrul ca fiind şcoala lor.” (Mihaela Mihalache)

| Scopul proiectului
    Scopul centrului de zi este acela de a oferi oportunitati de integrare pentru compensarea dificultatilor enorme cu care se confrunta copiii cu dizabilitati, mai ales cei din mediul rural, cand incearca sa se integreze intr-un mediu socio-educativ si in comunitate.
Obiective specifice:
1.Oferirea de servicii specializate: de socializare, kinetoterapie, educative si de recuperare pentru 14 copii cu dizabilitati (din Liesti si satele invecinate).

2. Cresterea constientizarii membrilor comunitatii din Liesti si din satele invecinate cu privire la dizabilitate


Centrul de zi Mihaela pentru copii cu dizabilitati Centrul de zi Mihaela pentru copii cu dizabilitati Centrul de zi Mihaela pentru copii cu dizabilitati

| Aria geografica
    comuna Liesti/judetul Galati

| Rezumat
    In statisticile oficiale, in judetul Galati, sunt peste 1.200 de copii cu dizabilitati neinstitutionalizati care au nevoie de servicii de recuperare specializate. In functie de gradul de handicap, aproximativ 750 de copii sunt cu handicap grav, 200 cu handicap accentuat si 250 cu handicap mediu. Pentru acesti copii este necesara asigurarea unui acces cat mai larg la servicii de recuperare, integrare in comunitate si aceasta cat mai timpuriu.
Daca pentru cei de la oras este poate mai usor sa acceseze servicii de recuperare, pentru cei care locuiesc la sat este de multe ori imposibil fie pentru ca aceste servicii nu exista in mediul rural, fie pentru ca deplasarea la oras presupune multe alte aspecte (financiare, timp, etc).
Centrul de zi “Mihaela” situat in comuna Liesti este printre foarte putinele centre de zi pentru copii cu dizabilitati din mediul rural din judetul Galati. Cei 14 copii diagnosticati cu diverse afectiuni neuropsihice si neuromotorii frecventeaza zilnic centrul si beneficiaza de programe educative, kinetoterapie, activitati libere si de socializare.
Scopul centrului de zi este acela de a oferi oportunitati de integrare prin care pot fi compensate dificultatile enorme cu care se confrunta copiii cu dizabilitati, mai ales cei din mediul rural, cand incearca sa se integreze intr-un mediu socio-educativ si in comunitate, dar si dezvoltarea de servicii specializate pentru acestia.
Dorim, de asemenea, ca prin vizibilitatea centrului si a activităţilor desfasurate aici sa combatem discriminarea, sa informam corect comunitatea despre faptul ca dizabilitatea este o stare medicala care „nu se ia” , asa cum era mentalitatea in aceasta zona rurala atunci cand s-a deschis centrul.


| Date beneficiari
    Beneficiari directi: 14 copii cu dizabilitati severe din Liesti si din comunele invecinate, cu varste fizice cuprinse intre 4 si 21 de ani

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti:personalul angajat, parintii copiilor, comunitatea din Liesti si din apropiere.

| Activitati
    1. Activitatile de tip centru de zi se desfasoara de luni pana vineri, intr-un program de cel putin 4 ore/zi la sediul centrului. Acestea sunt stabilite in functie de planul individualizat de servicii, de planificarea activitatilor personalului si constau in:
 Activitati educationale / de recuperare, recreative, de socializare (ex realizarea de colaje comune, dansuri, scenete, pregatire spectacole, participarea la vizite, etc).
Activitatile recreative si de socializare se desfasoara si in afara centrului, in comunitate, sau chiar in afara acesteia prin vizite, excursii, tabere.
 Activitati de re/abilitare: kinetoterapie, meloterapie si terapie ocupationala – sunt realizate de personal specializat in domeniu. La o parte dintre aceste activitati participa si voluntari sau alti membri ai comunitatii
2. Activitatile pentru cresterea constientizarii membrilor comunitatii cu privire la dizabilitate sunt activitati care s-au desfasurat de la deschiderea centrului si au un caracter permanent. Astfel, s-au tiparit pliante, au avut loc campanii de constientizare in care s-au distribuit pliantele la primarie, scoli, gradinite, farmacii, cabinete medicale pentru a fi atinge cat mai multe persoane din comunitate.

Copii din cadrul centrului au desfasurat numeroase activitati in parteneriat cu scolile din comuna (au fost in vizite, dar au si primit vizite din partea elevilor), cu gradinite, biserica, au organizat spectacole, activitati de strangere de fonduri, etc.


| Rezultatele proiectului
    Cei 14 copii cu dizabilitati din mediul rural, cu varste fizice cuprinse intre 4 si 21 ani (varsta mentala fiind undeva la 2-3 ani) au avut o calitate mai buna a vietii lor, s-a evitat institutionalizarea si le-au fost respectate dreptul la educatie, sanatate, o familie. Copiii participa in mod curent la activitati pentru a-si dezvolta: abilitati de exprimare, de comunicare, relationare, cresterea gradului de adaptare in societate, dezvoltarea initiativei, a imaginatiei si a creativitatii, reducerea tensiunilor si a anxietatii. Efectele asupra copiilor sunt:integrarea lor in comunitate, continuarea procesului de recuperare, contribuind la dezvoltarea lor si schimbarea mentalitatii comunitatii satului in care traiesc.
La randul lor parintii au un timp benefic de respiro in ingrijirea copiilor, invata din relatia cu personalul centrului activitati pe care le pot continua acasa pentru copii, si nu in ultimul rand gasesc in cadrul centrului o reţea de suport si un sprijin constant. Astfel, achizitiile realizate atat de copii cat si de părinţi vor fi resimitite pe termen lung.

Dintre rezultatele activitatilor de constientizare din anul 2015: 1000 de pliante imprimate, 1 campanie organizata, cel putin 500 persoane informate din Liesti si comunele invecinate cu privire la nevoia de integrare a copiilor cu dizabilitati.
Nu putem sa nu mentionam si cresterea numarului voluntarilor: daca la început, in 2010, nu aveam niciun voluntar, in cursul anului trecut au fost 6 voluntari care s-au implicat constant in activitati.


| Bugetul
    48000

| Parteneri
    Primaria Liesti

| Website proiect
    www.inimadecopil.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes