close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Reseteaza Sistemul



| Organizator:
    ADOR COPIII
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Proiectul a fost inititat in urma constientizarii situaţiei degradante şi inumane, in care se afla multi copii din instituţii sanitare din România, situaţii în care se încalcă în mod flagrant drepturile copilului, dreptul la sanatate şi legislaţia internă în materie de protecţie a copilului. Aşa cum s-a precizat şi în raportul publicat de Unicef , referitor la Studiul despre la copiii abandonaţi în spitalele din Romania, acesta reclamă implementarea imediată a noii legislaţii şi dezvoltarea şi utilizarea unui sistem de monitorizare şi raportare sistematică şi unitară, care să asigure îmbunătăţirea calităţii serviciilor de bază pentru copil şi familie. In urma unei campanii de monitorizare a aplicarii legii adoptiei, am descoperit numeroase fisuri si incalcari, care incetinesc si complica intreg procesul adoptiei.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost acela de constientizare a comunitatii asupra fenomenului de abandon extrem al acestor copii, existent la nivel national si determinarea autoritatilor sa simplifice legea adoptiei. Obiectivele propus pe termen lung au fost determinarea adoptarii unui sistem modern de protectie speciala, axat pe cresterea sanselor de integrare a copiilor in familiile adoptive cat mai curand posibil, dupa constatarea abandonului, pe simplificarea legii adoptiei si pe externalizarea serviciilor de adoptie catre organisme private autorizate sa desfasoare proiecte in domeniul adoptiei inte

Reseteaza Sistemul Reseteaza Sistemul Reseteaza Sistemul

| Aria geografica
    Timisoara/Timis

| Rezumat
    Proiectul a fost demarat ca urmare a monitorizarii aplicarii legii adoptiei si are ca beneficiari principali copiii abandonati in spitalele din Romania, de varste foarte mici (0-2 ani), grav neglijati de sistemul sanitar si de cel de protecţie sociala.
Multi dintre acesti copii nici macar nu exista in statisticile sistemului de protectie sociala si petrec pana la doi ani intre gratiile unui patut, nu vad lumina naturala si nu sunt stimulati corespunzator, timp in care dezvolta retard si alte complicatii medicale datorate nestimularii adecvate varstei lor, fapt care le scade mult sansele reintegrarii in familia naturală sau a integrarii intr-o familie adoptiva.


| Date beneficiari
    Peste 1400 de copii parasiti anual in sectiile de recuperare; peste 25000 de copii aflati in sistemul de protectie speciala, carora odata deschisa procedura adoptiei vor ramane declarati adoptabili pana la adoptie, nu timp de 2 ani, cum exista pana la momentul votarii noii legi.

| Date beneficiari
    Specialistii DGASPC-urilor vizati de activitatile proiectului; cel putin 15000 de potentiali adoptatori, care au fost informati online despre procedura adoptiei; cel putin 15000 de persoane informate despre rezultatele si produsele proiectului, comunitatea.

| Activitati
    Principalele activitati:
A1. Memorii adresate Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, cu privire la necesitatea adoptarii unor masuri de simplificare a legii adoptiei. 2. Semnalarea in mass media a necesitatii simplificarii legii adoptiei. 4. Monitorizarea factorilor decizionali implicati, fata de cum aplica legislatia aflata in vigoare. 5. Participarea la grupurile de lucru pentru simplificarea legii adoptiei.


| Rezultatele proiectului
    Rezultate în domeniul vizat de campanie:
1.In martie 2014 este infiintata Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, decizie prin care Romania face un pas inainte in garantarea faptului ca interesul superior al copilului primeaza in toate actiunile care privesc copiii. 2. În dec. 2014 este publicata in Monitorul Oficial ‘Strategia nationala pentru protectia si promovarea drepturilor copilului’ 3. In anul 2015 au loc la sediul ANPDCA cinci grupuri de lucru pentru simplificarea legii adoptiei, la care participa specialisti din directiile de asistenta sociala, specialisti ai ANPDCA si reprezentati ai Ador Copiii. 4. In sept. 2015 este aprobat proiectul de lege pentru simplificarea legii adoptiei si intra in procedura pe circuitul legislativ, la 16 martie 2016 fiind votat in unanimitate de Camera Deputatilor.


| Bugetul
    15600

| Parteneri
    Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Iași si DGASPC Timis, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA)

| Website proiect
    http://www.adorcopiii.ro/stiri-si-evenimente/comunicate-de-presa/proiectul-de-lege-pentru-simplificarea-adoptiei-a-fost-adoptat





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->