Participanti & Proiecte
SOS SURDO-MUTI
|
Organizator: Asociatia Samaritenilor din Romania |
|
Categorie: Incluziune sociala |
Accesului surdo-mutilor la apelul de urgenta este o misiune cu impact social major, recunoscuta prin adoptarea de catre membrii Parlamentului European a Declaratiei Scrise nr. 35/2011 care a fost semnata de un numar record de 480 de membrii. Aceasta obliga statele semnatare sa asigure accesul surdo-mutilor la apelul de urgenta si prin mesaje text, nu doar prin apel vocal.
Este cunoscut faptul ca acest segment de populatie defavorizat este activ social. Activitatea lor zilnica se desfasoara fara a fi necesara prezenta unui insotitor. Capacitatea de comunicare a acestor oameni este redusa la limbajul mimico-gestual si lipsa prezentei unui vorbitor ambiental langa ei ii pune in situatia de a nu putea solicita ajutor in situatii de urgenta. In Romania 23.700 de persoane surde se gasesc in aceasta situatie.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost sa se gaseasca o modalitate ca aceasta categorie de persoane, discriminata, sa poata accesa independent serviciile de urgenta, iar solutia a venit prin instalarea aplicatiei SOS SURZI pe telefonul inteligent al persoanelor surdo-mute.
Abordarea inovantă de implementare a acestui proiect a dus la includerea în lumea digitală a acestei categorii sociale.
| Aria geografica
Proiect “SOS SURZI” se desfasoara in 19 judete.
| Rezumat
Asociatia Samaritenilor din Romania Tirgu Mures, a dezvoltat un sistem de comunicare si avertizare in timp real, care se incadreaza in standardul Total Conversation- Sign, Type and Speak. Sistemul asigura autonomia unei persoane cu deficiente de auz si vorbire atunci cand
solicita ajutor de urgenta independent, prin intermediul unor mesaje generice predefinite. Mesajele predefinite sunt specifice fiecarei situatii de urgenta in parte si contin informatii vitale despre sanatatea utilizatorului precum si locatia acestuia, informatii care sunt transmise unui dispecerat de urgenta.
Aceasta aplicatie este o solutie tehnica care permite persoanelor cu deficiente de auz şi vorbire aflate in situatii de urgenta, sa efectueze un apel direct si personal catre un dispecerat, prin intermediul unor mesaje generice predefinite.
| Date beneficiari
Proiectul este destinat celor 23.700 de persoane surde din Romania.
| Date beneficiari
Beneficiarii indirecti sunt serviciile publice de urgenta din aceste judete, precum si agentiile specializate in acordarea primului ajutor.
| Activitati
Incheierea unui acord de parteneriat cu Asociatia Nationala a Surzilor din Romania.Instalarea aplicatiei SOS surdo-muti pe telefoanele mobile cu personalizarea datelor fiecarui utilizator.Punerea pe piata a pachetului social de telefonie destinat exclusiv surdo-mutilor, care este compus dintr-un telefon mobil inteligent gratuit avand aplicatia instalata.
Punerea in functiune a unui echipament care permite receptionarea mesajelor de alerta la centrul pilot din dispeceratul Ambulantei Samaritanus.
Monitorizarea mesajelor de alerta in centrul pilot, prelucrarea mesajelor, transmiterea acestora catre Centrele Unice pentru Apeluri de Urgenta 112 in baza metodologiei de preluare si transmitere a urgentelor receptionate de catre dispeceratul Ambulantei Samaritanus in baza acordului semnat cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale.Identificarea a unui numar de 50 de locatii greu accesibile unde locuiesc surdo-muti pentru ca voluntarii care locuiesc în vecinatate sa poata sa acorde primul ajutor in caz de stop cardio-respirator, pana la sosirea echipajelor de ambulanta competente. Pentru fiecare locatie se cauta 2 persoane disponibile ce vor fi instruite de catre cadrele medicale ale Ambulantei Samaritanus pentru acordarea primului ajutor. Lista locatiilor va fi pusa la dispozitie de ANSR.
| Rezultatele proiectului
Cu ajutorul acestui sistem a fost salvata viata a 27 de persoane surde, aflate in risc de a-si pierde viata din motive medicale, 2 persoane cu risc vital din motive de violenta conjugala (una din victime a fost injunghiata de 7 ori cu cutitul de sotul ei, iar a doua victima, a fost atacata de sotul ei care a aruncat o oala cu ulei fierbinte peste ea), 2 accidente rutiere si 2 incendii, unde au fost salvate casele. In afara de situatiile enumerate (de urgenta de cod rosu),s-au mai primit apeluri de la 2.327 de persoane in urgente care nu prezentau risc vital (cod verde).
Timpul mediu de interventie de la sosirea apelului si pana la ajungerea echipajului la victima a fost de 4 minute.
| Bugetul
243088
| Parteneri
Fundatia Vodafone Romania, Asociatia Nationala a Surzilor din Romania, Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
| Website proiect