Participanti & Proiecte
Burse pentru viitor
|
Organizator: Fundatia de Sprijin Comunitar |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Raportul pentru educatie al CE situeaza Romania pe locul trei in clasamentul abandonului scolar in UE, cea mai mare pondere fiind in mediul rural. Doar 25% dintre copii din mediul rural sunt absolventi de liceu. In zona zona de est a judetului Bacau unde FSC isi desfasoara activitatea de peste 18 ani, in 2006, 80% dintre copii abandonau scoala dupa clasa a VIII-a, cauza fiind saracia generalizata. In urma interventiei FSC prin programe educative si campanii de awarnes situatia s-a imbunatatit si tot mai multi elevi din zona reusesc sa intre la un liceu. Insa saracia cu care se confrunta familiile lor scade foarte mult sansele acestora de a finaliza studiile de liceu si a merge mai departe. Din acest motiv un program de asistenta financiara si socio-educationala a acestora s-a impus ca o nevoie strategica pentru dezvoltarea zonei.
| Scopul proiectului
- oferirea de sprijin financiar pe perioada anului scolar 2014 – 2015 pentru 100 de tineri, constand in burse de 200-250 lei/luna, in vederea acoperirii cheltuielilor cu masa si cazarea;
- consiliere si monitorizare lunara asigurata de un psiholog si un asistent social dedicati pentru cei 100 de bursieri in vederea asigurarii unui parcurs scolar cu rezultate bune si depasirea problemelor aparute;
- oferirea de consiliere si orientare profesionala pentru 35 tineri aflati in ani terminali in vederea trecerii examenului de bacalaureat si identificarii solutiilor de viitor dupa incheierea scolii
| Aria geografica
judetul Bacau
| Rezumat
Diverse studii arata ca din cauza saraciei, jumatate dintre copiii de la tara renunta la scoala si raman cu opt clase. Unii trudesc zi lumina la camp sau in grajdurile animalelor. Altii fac naveta si invata dimineata, iar apoi muncesc in gospodarie, pana la epuizare. Cand se pune problema sa-si continue studiile la oras, parintii nici nu vor sa auda: au nevoie de ajutor acasa.
FSC Bacau a dezvoltat un amplu proiect de burse sociale pentru 100 de tinerii liceeni provenind din una dintre cele mai sarace zone rurale, estul judetului Bacau. Sustinatorul principal al programului este Kaufland Romania, care ofera 50 de burse si suporta cheltuielile administrative ale programului. In anul scolar 2014-2015, valoarea burselor oferite a fost de 200-250 de lei/luna/copil. Pe langa sprijinul financiar o echipa formata din asistent social si psiholog ofera tinerilor asistenta psiho-sociala necesara unei bune integrari scolare si depasirii handicapurilor fata de colegii lor din oras, consiliere individuala si de grup, sprijin in rezolvarea problemelor de familie sau scolare.
Mai mult decat atat proiectul incurajeaza si implicarea activa a acestora in activitati de voluntariat si contribuie la dezvoltarea abilitatilor de viata independenta. Astfel, 30 din cei 100 de tineri sunt implicati ca voluntari in activitatile de creatie si productie hand-made din cadrul dar si in alte proiecte sociale ale organizatiei. Pentru ca bursele FSC nu inseamna doar bani pentru cazare si masa, ci si sprijin pentru construirea unui drum in viata, organizam pentru acesti tineri traininguri si intalniri cu specialisti din cele mai variate domenii, vizite la institutii si firme ce ar putea fi potentiale locuri de munca pentru acestia.
| Date beneficiari
Beneficiarii sunt 100 de tineri din familii sarace din mediul rural cu acces scazut la pregatirea scolara, dar care au reusit sa depaseasca toate obstacolele si sa intre la liceu. Au fost selectati dintre cei inscrisi in activitatile educative ale centrelor educationale deschise de FSC in 8 comune, activitati menite sa le imbunatateasca nivelul de educatie si performantele scolare.
| Date beneficiari
Familiile acestor tineri (100 familii) autoritatile locale din zonele de provenienta (9 comune), cadrele didactice de la liceele la care invata tinerii (14 licee)
| Activitati
FSC desfasoara de peste 10 ani activitati educationale care au ca scop imbunatatirea accesului la educatie in una dintre cele mai sarace zone rurale din tara, estul judetului Bacau. Pentru cei care finalizeaza clasa a VIII-a a fost initiat un program de burse care sa-i ajute sa depaseasca dificultatile financiare si sociale pentru a urma liceul la Bacau. Tinerii au fost selectati pe criterii sociale. Ei au primit lunar burse a cate 200-250 lei/persoana in vederea acoperirii cheltuielilor de cazare si masa. Asistentul social FSC a monitorizat permanent atat situatia scolara a copiilor cat si modul de cheltuire a banilor si a tinut legatura cu cadrele didactice si parintii copiilor.
Psihologul si asistentul social au lucrat cu tinerii individual si in grup pentru depasirea problemelor de integrare scolara si adaptare la noul mediu scolar si social. Cu ajutorul voluntarilor FSC au fost sprijiniti la realizarea temelor, au primit si alte ajutoare materiale si au fost integrati in departamentul de voluntari.
In cadrul intalnirilor lunare de grup au fost abordate teme legate de prietenie, sexualitate, viata sanatoasa, provocarile vietii la oras. Au fost abordate si teme legate de orientarea profesionala si au fost organizate vizite la fabrici, supermarket-uri etc. Cei 100 de bursieri au fost sarbatoriti la sfarsitul anului scolar printr-o ceremonie de absolvire la care au participat reprezentanti mass-media, ai sponsorilor, profesori, autoritati locale.
| Rezultatele proiectului
”Stiu ca daca nu as fi intrat in programul FSC nu as fi avut sansa de a invata intr-un liceu bun din Bacau, nu as fi avut sansa sa ma afirm, nu as fi avut sansa sa fiu ce sunt acum.”, Emilia, bursiera FSC. Acest program a schimbat si continua sa schimbe destine. In situatia Emiliei se afla majoritatea tinerilor asistati prin acest program. Fara sprijin financiar si psiho-social ar fi abandonat la un moment dat liceul si ar fi ajuns sa ingroase randurile asistatilor sociali pe viata. 23 de tineri au absolvit clasa a XII-a in 2015, cu o rata de promovare a bacalaureatului de 63%. Rata de promovare a anului scolar printre bursierii FSC a fost de 100%, cei mai multi cu medii generale peste 7. Nu e doar meritul acestui proiect. E in primul rand meritul lor. Au cunoscut saracia si lipsurile, uneori chiar in forme extreme, iar asta i-a maturizat si motivat foarte mult. Au invatat sa aprecieze si sa foloseasca orice sansa li se ofera. Iar acest program asta reuseste sa faca: sa le dea sansa la educatie!
Sase tineri sunt studenti acum si sunt asistati in continuare pentru terminarea facultatii. Ceilalti au fost consiliati, indrumati si ajutati sa-si gaseasca un loc de munca adecvat.
Tot gratie acestui program tinerii au fost ajutati sa se integreze cu succes in lumea orasului. Participand la activitatilede voluntariat si-aufacut prieteni, invata sa aiba incredere in ei si sa se valorizeze, sa comunice. Cresc frumos, chiar daca sunt departe de casa si de parinti. Iar acest lucru este cel putin la fel de important pentru viitorul lor ca si rezultatele scolare.
| Bugetul
220500
| Parteneri
FSC, Kaufland Romania, Barrier, Agricola Bacau, Rolex, SCC, Inner Wheel si Rotary Club
| Website proiect
www.fsc.ro