Participanti & Proiecte
Centrul Maternal Casa Agar
|
Organizator: Touched Romania |
|
Categorie: Servicii de asistenta sociala |
Cu aproape 10 ani in urmă erau peste 5000 de copiii abandonati la naştere in maternitatile din Romania, adica la fiecare doua ore un bebelus era abandonat de mama lui. Numarul copiilor din sectiile de noi nascuti abandonati ramanea constant, creand o adevarata criza sociala. Aceasta situatie a impresionat asa de mult un grup de tineri voluntari din SUA si Romania incat au hotarat sa faca ceva sa previna abandonul copiilor si anume sa ofere un adapost si ajutor mamelor aflate in situatii de dificultate asa incat sa nu isi mai abandoneze copiii. Asa a luat nastere centrul maternal Casa Agar. Aici mamele au primit tot ce aveau nevoie, adapost, hrana, medicamente, imbracaminte, consiliere emotionala si ajutor in ingrijirea copiilor.
| Scopul proiectului
Scopul a fost prevenirea abandonului copiilor si integrarea socio-profeionala a mamelor si copiilor aflati in situatii de dificultate.
Obiective
1. Servicii sociale rezidentiale in centrul maternal Casa Agar pentru perioade cuprinse intre 6 luni si 1 an pentru mamele si copiii in dificutlate.
2. Integrarea sociala, orientarea sociala si profesionala a familiior in dificultate.
3. Implicarea si responsabilizarea membrilor comuniatii locale in ajutorarea copiiilor si mamelor din centrul maternal Casa Agar.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Potrivit Eurostat, in 2014, România se afla pe locul doi în UE din punctul de vedere al riscului de sărăcie sau excluziune socială, 41,7% din populaţie fiind afectată, iar rata inflatiei a fost a doua cea mai mare din UE. Cei mai afectati de saracie sunt copiii si femeile. Centrul maternal Casa Agar are ca scop prevenirea abandonului copiilor si reintegrarea sociala a copiilor si a mamelor aflati in situatii de dificultate, victime ale violentei domestice, saraciei si excluziunii sociale.
Obiective:
1. Prevenirea abandonului copiilor, integrarea socio-profeionala si cresterea calitatii vietii pentru mame si copii aflaţi în situaţii de dificultate prin intermediul programului centrului maternal Casa Agar.
2. Integrarea socio-profesionala a mamelor astfel incat acestea sa nu mai fie in pericol sa isi abandoneze copiii printr-un program holistic de reintegrare sociala.
3. Responsabilizarea membrilor comunităţii locale în ajutorarea copiilor şi a mamelor singure aflate în situaţii de dificultate .
Activitati
1. Servicii sociale rezidentiale
Aceste servicii includ servicii sociale rezidentiale, adapost, hrana, medicamente, asistenta medicala, informare si consiliere juridico-administrativa, sprijin material si financiar individualizat in functie de nevoi.
2. Integrarea socio-profesionala a femeilor si copiilor in dificultate
Consilere psihologica si sociala, dezvoltarea unor abilitati de viata independenta prin intermediul unor seminarii, orientarea scolara si profesională a mamelor in dificultate.
3.Promovarea voluntariatului
3.1. Implicarea membrilor comunitatii in ajutorarea mamelor si a copiilor din Casa Agar , dezvoltarea unui proiect de mentorat si organizarea unor evenimente de constientizare si responsabiliziare cu diverse ocazii ca ziua copilului, ziua
| Date beneficiari
Beneficiarii directi sunt cele peste 300 de persoane, femei si copii in situatii de dificultate, victime ale violentei domestice, saraciei si excluziunii sociale care au beneficiat de serviciile sociale rezidentiale in Centrul Maternal Casa Agar pentru perioade cuprinse intre 6 luni si 1 an. Beneficiarii indirecti sunt familiile lor extinse care nu puteau oferi ajutor acestor familii , aproximam peste 1000 de persoane. Toate activitatile din centrul maternal se organizeaza impreuna cu beneficiarii. Acestia isi stabilesc impreuna cu asistentii sociali obiectivele pe termen lung si scurt si isi planifica activitatile in vederea reintegrarii lor in societate ca persoane independente si productive. Mai mult, multe dintre aceste mame care au fost ajutate in centrul maternal participa la sedintele Grupului de suport si sfatuiesc la randul lor mamele nou venite in Casa Agar si chiar le ajuta in masura posibilitatilor.
| Date beneficiari
Beneficarii indirecti sunt peste 1000 de persone, familiile celor peste 300 de femei si copiii care au fost gazuiti in Casa Agar. Majoritatea sunt familiii nevoiase care nu au avut conditiile minime de locuinta pentru ingrijirea copiilor.
| Activitati
1. Servicii sociale rezidentiale
Aceste servicii includ servicii sociale rezidentiale, adapost, hrana, medicamente, asistenta medicala, informare si consiliere juridico-administrativa, sprijin material si financiar individualizat in functie de nevoi.
2. Integrarea socio-profesionala a femeilor si copiilor in dificultate
Consilere psihologica si sociala, dezvoltarea unor abilitati de viata independenta prin intermediul unor seminarii, orientarea scolara si profesională a mamelor in dificultate.
3.Promovarea voluntariatului
3.1. Implicarea membrilor comunitatii in ajutorarea mamelor si a copiilor din Casa Agar , dezvoltarea unui proiect de mentorat si organizarea unor evenimente de constientizare si responsabiliziare cu diverse ocazii ca ziua copilului, ziua femeii, de sarbatori, etc.
| Rezultatele proiectului
- Prevenirea abandonului a 180 de copii prin serviciile sociale din Casa Agar. Acesti copii au avut sansa sa ramana in familia naturala sa aiba o copilarie obisnuita . Chiar daca nu au tot ce au ceilalti copii macar au fost scutiti de traumele emotionale produse de abandon .
- Servicii sociale rezidentiale pentru 150 de femei in situatii de dificultate. Mamele au avut sansa sa aiba un adapost, hrana, medicamente, consiliere juridica si emotionala pentru o perioada de 6 luni – 1 an sau pana cand se va rezolva situatia de dificultate.
- Integrarea socio profesionala a 150 de femei in situatii de dificultate.Aceste mame au beneficat de ajutor in obtinerea unei sljube, a drepturilor sociale, alocatii , locuinte sociale, etc.
- Dezvoltarea abilitatilor de viata independenta pentru 150 de femei. Au fost organizate peste 250 de cursuri in care mamele au invatat sa isi rezolve singure problemele sa se integreze in socieate ca persoane independente.
- Asigurarea unui curs de calificare pentru 100 de femei sau dupa caz, spjinirea in absolvirea cursurilor scolare. Aceste mame au avut sansa sa beneficieze de un curs gratuit de calificare sau isi indeplineasca un vis, reusind astfel sa obtina o slujba mai buna si sa isi intretina familia.
- Peste 500 de voluntari au fost implicati in ajutorarea acestor copiii si mame, au strans donatii pentru ei , au ajutat copiii la lectii si au fost mentori pentru mame.
| Bugetul
280000,00
| Parteneri
United Way Romania si Fundatia Vodafone Romania
| Website proiect
www.touchedromania.org