Participanti & Proiecte
Participare si transparenta pentru o mai buna asigurare a drepturilor copilului
|
Organizator: Salvati Copiii Romania |
|
Categorie: Impact |
Desi principiu fundamental al Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului (CDC), participarea copiilor nu este sprijinita si nici asigurata de autoritatile publice. Lipsa de timp, necunoastere metodelor de implicare, considerarea participarii copiilor ca avand o importanta scazuta fac ca cei mai multi dintre copiii participanti la cercetarea “Administratie publica in beneficiul copiilor”sa nu fi fost consultati in luarea deciziilor care ii privesc si nici sprijiniti sa deruleze actiuni si proiecte de interes.
Proiectul a abordat si problema lipsei de vizibilitate a sumelor destinate copiilor in bugetele publice. Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului a analizat situatia Romaniei, observand ca nu exista alocari bugetare specifice destinate copiilor si nu se colecteaza informatii despre sumele cheltuite in acest sens.
| Scopul proiectului
Proiectul a avut ca scop promovarea cetateniei active si a implicarii in politici publice, avand ca obiective: cresterea capacitatii copiilor de a-si exercita dreptul de a participa, in maniera nediscriminatorie, in scoala si comunitate la luarea deciziilor care ii privesc; cresterea capacitatii factorilor de decizie de la nivel local si central de a intelege si sustine, fara discriminare, dreptul la participare al copiilor; imbunatatirea transparentei cu privire la modul in care autoritatile relevante aloca si cheltuiesc resursele bugetare necesare respectarii drepturilor copilului.
| Aria geografica
Bucuresti, Timis, Mures, Iasi, Suceava, Calarasi
| Rezumat
Proiectul a fost dezvoltat ca raspuns la slaba promovare a drepturilor copilului si la lipsa de vizibilitate a sumelor destinate copiilor in bugetele publice. Proiectul a avut ca obiective generale: cresterea capacitatii copiilor de a-si exercita dreptul la participare, in maniera nediscriminatorie, la luarea deciziilor care ii privesc; cresterea capacitatii autoritatilor centrale si locale de a intelege si sustine dreptul copiilor la participare; imbunatatirea transparentei cu privire la modul in care autoritatile relevante aloca si cheltuiesc resursele bugetare necesare respectarii drepturilor copilului. Activitatile au inclus sesiuni de formare a voluntarilor si elevilor, elaborarea unor proiecte implementate ulterior in scoli si comunitati, analiza sumelor destinate asigurarii drepturilor copiilor la educatie, sanatate, protectie in bugete publice, elaborarea unei metodologii care permite replicarea analizei mentionate, realizarea si lansarea unui raport de cercetare si unei colectii cu proiectele copiilor. Rezultate: 25 de unitati de invatamant implicate in derularea activitatilor; 100 de voluntari pregatiti pentru a derula activitati de formare privind scrierea si implementarea de proiecte; 1000 de elevi participanti la sesiunile de formare si scriere de proiecte; 200 de proiecte elaborate privind nondiscriminarea si participarea copiilor la stabilirea bugetului scolii; 50 de proiecte implementate la nivelul scolilor sau al comunitatilor locale; 5000 de elevi, 500 de cadre didactice si 1000 de parinti informati in urma participarii la proiectele scrise de copii; 70 de reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice centrale participanti la seminarul national; 40 de reprezentanti ai autoritatilor publice locale din Calarasi participanti la dezbaterea locala.
| Date beneficiari
• 1000 de elevi, din scolile selectionate, au participat la sesiunile de formare si scriere de proiecte, 5000 de copiii/elevi, 500 de cadre didactice si 1000 de parinti informati in urma participarii la activitatile proiectelor scrise de copii, 100 de voluntari si-au dezvolatat competentele de a derula activitati de formare privind scrierea si implementarea de proiecte. 70 de reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice centrale si 40 de reprezentanti ai autoritatilor publice locale au participat la seminarul national si, respectiv, la dezbaterea locala.
| Date beneficiari
• Cei aproximativ 1.700.000 de elevi din invatamantul primar, gimnazial si liceal care au la dispozitie modele de participare la stabilirea bugetului scolii dezvoltate in proiect. Cei 3.880.832 copii din Romania pentru care masurile publice luate in vederea asigurarii drepturilor lor vor putea fi bugetate mai transparent si mai participativ pe baza metodologiei de analiza a bugetului copiilor dezvoltata in proiect.
| Activitati
1. Activitati in scoli:
- Selectarea celor 25 de scoli partenere s-a realizat prin consultarea inspectoratelor scolare
- Pregatirea voluntarilor activi in cadrul proiectului a urmarit dezvoltarea competentelor de lucru cu copiii.
- Sesiuni de formare pentru elevi si membri ai Consiliilor Elevilor din scolile implicate
- Elaborarea si implementarea de proiecte de catre elevi: circa 200 de proiecte propuse au fost evaluate de o comisie care a stabilit proiectele castigatoare pe fiecare scoala, finantate apoi prin intermediul proiectului.
2. Publicatii si advocacy
- Analiza bugetului copiilor a acoperit sumele alocate de autoritati in vederea asigurarii drepturilor copilului. Studiul este exploratoriu, analizand atat la nivel national, cat si local, trei mari domenii: educatie, sanatate si protectie sociala.
- Analiza si brosura destinata copiilor, editata in parteneriat cu Consiliul National al Elevilor, au fost lansate si dezbatute in cadrul unui eveniment gazduit de Senat. Lansarea a reunit factori de decizie, specialisti, copii si media. A fost organizata si o dezbaterea locala, la Calarasi, avand ca obiectiv identificarea modalitatilor prin care instrumentele dezvoltate sa fie preluate la nivel local.
- Concluziile si recomandarile analizei au fost promovate in carul unor reuniuni de lucru cu reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Guvernului Romaniei
| Rezultatele proiectului
Prin participarea la activitatile de formare, de elaborare si implementare a proiectelor, voluntarii si elevii implicati si-au dezvoltat cunostintele si capacitatea de a participa. Prin parteneriatele cu scolile si abordarea participativa, proiectul a consolidat legatura si comunicarea dintre elevi, cadre didactice, structurile de administratie ale scolilor si autoritatile publice locale, dezvoltand dialogul, reducand distanta dintre copii si administratie si promovand metode noi de participare, usor de replicat in viitor.
Analiza bugetului copiilor a adus un plus de cunoastere privind efectele politicilor publice asupra copiilor si va reprezenta un ghid pentru autoritati in elaborarea si implementarea celor mai eficiente masuri, contribuind astfel la asigurarea drepturilor copilului.
Unele dintre recomandarile studiului, promovate in dialogul cu autoritatile au fost asumate inclusiv in documente de politici publice. De exemplu, nevoia de revizuire a finantarii educatiei prin metoda costurilor per elev a fost recunoscuta de Guvern si inclusa in Pachetul integrat pentru combaterea saraciei, iar Ministerul Educatiei a solicitat scolilor sa-si faca publice bugetele.
"Intenția noastra este, pe de-o parte, facilitarea acestui tip de dialog, și, pe de alta parte, ca in urma acestuia sa avem o inițiativa legislativa care sa se refere la imbunatațirea cadrului legislativ existent pentru a putea asigura o transparența și o participare efectiva a celor implicați in procesul de invațamant preuniversitar", Rozalia Biro, Senator, Presedintele Comisiei pentru drepturile omului.
| Argument
Salvati Copiii a transmis concluziile si recomandarile analizei bugetului copiilor institutiilor relevante (ministerele educatiei, sanatatii, finantelor publice si muncii, Guvernului si Parlamentului). Intru-un termen relativ scurt, importante recomandari ale analizei au fost transpuse in masuri administrative si documente de politici. Astfel, Ministerul Educatiei a solicitat oficial scolilor sa-si faca publice bugetele, Guvernul a inclus in Pachetul integrat pentru combaterea saraciei recomandarile referitoare la revizuirea formulei de finantare a educatiei prin metoda costurilor per elev si masuri care vizeaza cresterea accesului copiilor la servicii de sanatate. De asemenea, bugetul de stat pentru 2016 respecta recomandarea referitoare la cresterea cheltuielilor pentru sanatate, iar Consiliul National al Elevilor a continuat si intensificat demersurile de advocacy menite sa asigure transparenta bugetelor scolii si participarea elevilor la procesul bugetar.
Propiectul nu a oferit doar cadrul necesar participarii copiilor si tinerilor la viata comunitatii si a scolii prin susţinerea proiectelor dezvoltate de acestia, ci a si colectat aceste exemple de participare intr-o publicatie pusa la dispozitia consiliilor elevilor, precum si scolilor partenere. Se asigura astfel efectul de multiplicare, deoarece aceste exemple pot fi replicate de elevi din toata tara, sau pot fi utilizate ca sursa de inspiratie, ghidand initiative similare.
| Bugetul
1111680
| Parteneri
Consiliul National al Elevilor, Primaria Municipiului Calarasi, 25 de unitati de invatamant din Bucuresti si din judetele Iasi, Mures, Suceava si Timis
| Website proiect
http://www.salvaticopiii.ro/?id2=000200000003#Construim%20%C3%AEmpreun%C4%83%20%C8%99coala%20pentru%20educa%C8%9Bie%20de%20calitate.html