close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Baby hearing



| Organizator:
    ASOCIATIA AUDIOSOFIA
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    Surditatea reprezinta un deficit senzorial invizibil care nedepistat la timp duce la aparitia unei intarzieri in dezvoltarea limbajului si imposibilitatea copilului respectiv de integrare in invatamantul de masa si in societate. Frecventa de aparitie a hipoacuziei in randul nou-nascutilor este de 1-3 cazuri la 1000 de nasteri. Desi in Romania exista un Program pilot de screening al auzului la nou-nascut din 2006, acesta cuprinde doar 17 maternitati din 160 existente pe teritoriul Romaniei si nici in acestea (cu mici exceptii), lucrurile nu functioneaza.
Am selectat pentru includerea in proiect maternitati mari (situate in capitalele de judet) cu adresabilitate foarte mare si un numar mare de nasteri anual ( de exemplu -numai Maternitatea Ploiesti are anual aproximativ 4000 de nasteri). Aceste maternitati nu aveau aparatura necesara.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a favoriza accesul catre o testare a auzului inca de la nastere a unui numar mare de nou-nascuti (peste 6500/an), iar pentru cei depistati cu probleme de auz sa poata avea un diagnostic si un tratament cat mai precoce pentru o buna recuperare auditiv-verbala.
Obiectivele proiectului au fost:
- dotarea celor sapte spitale cu echipamentele necesare pentru efectuarea screeningului auditiv;
- instruirea personalului medical din maternitati pentru efectuarea testelor;
- monitorizarea efectuarii testarilor in maternitati si a copiilor diagnosticati cu hipoacuzie.


Baby hearing Baby hearing Baby hearing

| Aria geografica
    Bucuresti, Jud. Prahova, Jud. Galati, Jud. Constanta, Jud. Arges, Jud. Teleorman

| Rezumat
    Proiectul „Baby hearingʺ are ca scop depistarea precoce a hipoacuziei prin dotarea a sapte spitale cu aparatura de testare a auzului la nou-nascut. Aceste spitale sunt : Maternitatea Ploiesti, Spitalul Judetean Pitesti, Spitalul Judetean “Sf. Apostol Andrei” Constanta, Spitalul Judetean “Sf. Apostol Andrei Galati”, Spitalul Judetean Alexandria, Spitalul Clinic Elias Bucuresti si Spitalul “M.S.Curie” Bucuresti.
Hipoacuzia este o deficienta senzoriala ce afecteaza intre 1 si 3 copii din 1000 de nasteri.Pentru o integrare cat mai buna a copiilor hipoacuzici in invatamantul de masa, este nevoie de o interventie timpurie, iar aceasta nu se poate realiza decat printr-o depistare cat mai precoce a hipoacuziei.
Obiectivele principale ale proiectului au fost: dotarea celor sapte spitale mentionate cu aparatura de screening auditiv astfel incat sa fie testati pentru auz toti copiii care s-au nascut in cele sase maternitati, iar ulterior, copiii care nu au trecut aceste teste sa fie directionati catre Cabinetul de audiologie al Spitalului „M.S.Curie” pentru stabilirea unui diagnostic. Stimularea dezvoltării limbajului la copiii cu deficiențe de auz, prin diagnosticare și intervenție timpurie (operație, protezare sau implant cohlear) și conștientizarea, responsabilizarea părinților cu privire la necesitatea diagnosticării și intervenției medicale timpurii și asupra importanței terapiilor de recuperare în cazul apariției deficiențelor de auz la copii.
Proiectul s-a desfășurat pe o perioada de un an în cele sapte spitale mentionate si estimam ca in decursul unui an au fost testati prin screening auditiv peste 6500 de copiii din cele 5 judete (Constanta, Galati, Teleorman, Prahova, Arges) plus Bucuresti.


| Date beneficiari
    Beneficiari directi - peste 6500 de nou-nascuti/an.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti- peste 15.000 persoane - familiile copiilor testati

| Activitati
    Principalele activitati:
1. Achizitionarea echipamentelor pentru testarea de screening auditiv (aparate pentru otoemisiuni acustice) si a unor acumulatori de rezerva pentru aceste aparate, pentru a asigura continuitatea testarilor.
2.Intocmirea unui protocol de testare comun pentru toate maternitatile (similar celui din Programul National de screening auditiv)
3.Intocmirea si efectuarea unui program de instruire a personalului medical din maternitati in vederea efectuarii testarilor de auz
4.Efectuarea unei conferinte de presa in cadrul fiecarei maternitati la momentul donarii echipamentelor medicale pentru a informa parintii cu privire la testarile de auz si importanta acestora.
5.Organizarea unei intalniri la Palatul Parlamentului in 14 octombrie 2014 (care nu fusese initial prevazuta in proiect) in parteneriat cu Fundatia Mereu Aproape la care au participat Ministrul Sanatatii - dl. Nicolae Banicioiu, dna Rodica Nasar - Presedinta Comisiei pentru Sanatate din Parlamentul Romaniei, deputati si senatori, medici, membri ai asociatiilor persoanelor cu deficiente de auz si presa- pentru a discuta despre importanta efectuarii testarilor de screening auditiv si implicatiile sociale ale acestora precum si extinderea screeningului la nivelul intregii tari.


| Rezultatele proiectului
    In Europa de Vest, screeningul auditiv se realizeaza la toti nou-nascutii de pe teritoriul tarilor respective si acesta reprezinta un deziderat si pentru Romania.
Principalele rezultate ale proiectului sunt reprezentate de: dotarea unor maternitati cu un numar foarte mare de nasteri/an, aflate in resedintele de judet, deci cu un numar foarte mare de beneficiari-peste 6500 de copii/an,precum si campania de constientizare a importantei efectuarii testarilor de auz la nou-nascut in randul parintilor, dar si in randul autoritatilor (Ministerul Sanatatii, Parlamentul Romaniei).
Beneficiile aduse grupului tinta au fost reprezentate de depistarea timpurie a unor probleme de auz, urmate de diagnostic si tratament adecvat, ceea ce va duce la o buna recuperare auditiv-verbala a acestor copii si o integrare a acestora in societate si in invatamantul de masa in loc de scoli speciale pentru hipoacuzici.
Efectele generate de implementarea proiectului au depasit chiar si asteptarile noastre, deoarece in urma conferintelor de presa organizate prin proiect, am atras atentia autoritatilor (in special a Ministerului Sanatatii), ducand la emiterea unui comunicat de presa de catre Ministerul Sanatatii in decembrie 2014 in care se mentiona intentia de extindere a screeningului auditiv la nivel national.



| Argument
    Obiectivele proiectului au fost atinse prin respectarea activitatilor prevazute in proiect.
Consideram ca marele merit al acestui proiect nu a fost doar testarea pentru auz a unui numar foarte mare de nou-nascuti (peste 6500), dar si faptul ca prin conferintele de presa organizate a reusit sa atraga atentia autoritatilor asupra importantei extinderii Screeningului pentru auz la nou-nascut in toata tara. Implementarea unui astfel de Program National (nu doar program pilot) ar putea aduce beneficii majore in randul comunitatii, prin depistarea timpurie a hipoacuziei in randul unui mare numar de nou-nascuti, urmata de un tratament al surditatii inca de la varsta de 6 luni-1 an, ce ar duce la o buna recuperare si integrare in societate si in invatamantul de masa a acestora . Se estimeaza ca in Romania sunt aproximativ 200.000 de nasteri anual (dupa datele Ministerului Sanatatii), ceea ce inseamna ca anual se nasc intre 200 si 500 de copii cu probleme de auz.
Nu am identificat efecte negative in randul beneficiarilor.
Problema majora de care ne-am lovit a fost legata de personalul insuficient din maternitati (medici si asistente), dar si aceasta ar trebui rezolvata tot de catre autoritati.
Indicatorii cantitativi sunt legati de numarul mare de beneficiari (peste 6500 de nou-nascuti testati intre lunile octombrie 2014 si aprilie 2015- de la momentul donarii echipamentelor si pana la finalizarea proiectului),aprox 10.000 beneficiari/an.
Indicatori calitativi-implicarea autoritatilor


| Bugetul
    239200,00

| Parteneri
    Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii MS Curie Bucuresti, Spitalul Clinic Elias Bucuresti, Maternitatea Ploiesti, Spitalul Judetean Arges, Spitalul Judetean Constanta, Spitalul Judetean Galati, Spitalul Judetean Teleorman,

| Website proiect
    http://audiosofia.org/baby-hearing/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->