close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Eco Echo Workshops



| Organizator:
    
| Categorie:
    Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor
| Problema de fond
    Ideea de la care a pornit Eco Echo s-a născut în cadrul GEYC în urmă cu aproximativ un deceniu. S-a identificat ca fiind un schimb de tineri prin care aceștia participau la sesiuni de educație ecologică non-formală, cu următoarele obiective: Informarea tinerilor despre mijloacele alternative de transport și reciclare; Stimularea activismului; Conștientizarea importanței factorilor de decizie. În urmă cu jumătate de an, proiectul Eco Echo e evoluat prin dorința schimbării perspecivei de astăzi, de la „efortul meu este nesemnificativ”, la „este despre mine și efortul meu contează”. Volunatrii ESC l-au regândit cu scopul a îl aduce în diferite școli, trecând de la abordarea formală, la cea nonformală, prin care elevii să: obțină informații despre protecția mediului, schimbări climatice și durabilitate prin utilizarea educației non-formale; creeze un mediu în care tinerii să-și poată exprima ideile, nemulțumirile cu privire la ecologia din România; livreze aspecte teoretice într-un mod distractiv și interactiv. Nevoia acestor ateliere a fost stabilită de fiecare școală în parte, acestea contactându-ne/ acceptând oferta noastră.

Eco Echo Workshops Eco Echo Workshops Eco Echo Workshops

| Aria geografica
    București și Câmpina

| Rezumat
    Inițiativa Eco Echo reprezintă o serie de cinci ateliere ce folosește metoda non-formală de livrare de informații. Atelierele au fost gândite să răspundă la nevoia tinerilor de a obține informații de valoarea în ceea ce privește protecția mediului, schimbări climatice și durabilitate. Prin urmare, voluntarii Corpului European de Solidaritate au organizat și facilitat toate cele 5 ateliere ce au fost predate în diferite licee din Municipiul București și Câmpina, pornind de la „Plastic”, continuând cu „Food Waste and Water Waste”, „Paper”, „Recycling/ Upcycling” și concluzionând dialogul cu „Online Campaign”. Atelierele s-au desfășurat în lb. engleză, ținând cont de nevoile a 5 voluntari, dintre care 4 francezi și un italian, de astfel, ajutându-i și pe tinerii cu vârste cuprinse între 11-19 ani să își pună în aplicare abilitățile lingvistice.
Obiective: crearea unui mediu nonformal în care tineri să fie mai conștienți de criza de mediu și în care să fie încurajați să acționeze, în care tinerii să-și poată exprima ideile cu privire la ecologia din România; cât și livrarea unor aspecte teoretice într-un mod interactiv.
Prin urmare, prin voluntarilor ESC li s-a oferit oportunitatea de a facilita atelierele, de a înțelege nevoile tinerilor, de a comunica, li s-a pus la dispoziție resursa materială necesară (hârtie,minge, cartonașe, spațiul sălilor de curs), dar și resursa financiară (decontarea transportului pe întreaga perioadă de 6 luni pentru voluntarii ESC, care a ajutat la mobilitatea acestora). Rezultatul a constat în 271 de ateliere finalizate în cadrul a 10 licee, ajungând la 1323 elevi. Verificarea atingerii obiectivelor s-a realizat prin feedback-ul pozitiv al 710 (online) și aproximativ 200 (fizic) de respondenți.


| Date beneficiari direcţi
    1323- elevi 11-19 ani

| Activitati
    GEYC a contactat diferite licee propunându-le desfășurarea atelierelor Eco Echo. Acestea acoperă următoarele cinci subiecte: plastic, risipa alimentară și a apei, hârtie, recycling și upcycling și se termină cu ultimul atelier, campanii online. Durata unui atelier este de 45-90 de minute, iar limbile folosite sunt: engleză, franceză, română. Primul atelier, plastic, reprezintă activitatea introductivă prin care elevii învață despre cele 7 tipuri de plastic și despre impactul acestuia. După introducere, voluntarii au creat un joc cu cartonașe ce se desfășoară în 4 echipe în care aceștia trebuie să aleagă către dintre tipuri de plastic poate fi ușor/greu reciclat, iar ca mai apoi să își prezinte alegerile. Cel de-al doilea atelier, este despre a întelege ce reprezintă risipa alementară și a apei, iar în cadrul acestuia elevii lucrează în echipe, creează postere și le prezintă în fața colegilor. Atelierul „hârtie”, începe cu un joc „Adevărat sau fals” pentru a împărtăși elevilor informații despre reciclarea hârtiei în Europa, ca mai apoi să pregătească o dezbatere despre „digital vs. hârtie”. Pentru penultimul atelier, voluntarii au gândit un joc în care elevii, sunt în competiție și trebuie să ghicească ce obiecte sunt recycled și care sunt upcycled, aruncând la țintă și obținând puncte. Ultimul atelier, campanii online, este cel în care elevii se concentrează pe impactul personal, calcularea amprentei ecologice și conștientizarea acțiunilor individuale.

| Rezultatele proiectului
    În perioada menționată, au fost facilitate 58 de ateliere de ateliere Eco Echo, ajungând la 237 de elevi din 4 licee. Finalitatea proiectului s-a remarcat prin feedback-urile, atât pe hârtie, cât și în format electronic care, de altfel, ne-au răspuns la întrebarea legată de atingerea obiectivului și beneficiile aduse grupului țintă. În multe dintre licee, am început cu o clasă, maxim două la care voluntarii au facilitat atelierele. Entuziasmul și curiozitatea elevilor au convins ambele părți implicate (voluntarii și profesorii) să suplimenteze numărul de clase. Pe de altă parte, în urma atelierului „Risipa alimentară și a apei”, posterele create au fost colectate și urmează să organizăm o expoziție dedicată protecției mediului, durabilității și pentru a marca sfârșitul implicării voluntarilor în cadrul atelierelor Eco Echo.

| Bugetul
    79039,40 LEI

| Parteneri
    Colegiul Economic Viilor București; Colegiul National "Elena Cuza" București; Liceul Tehnologic Energetic Campina; Scoala Gimnaziala nr. 1 Plataresti; Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza" - Bucuresti; Colegiul Naţional "Sfântul Sava" București; Liceul Tehnologic "Dimitrie Gusti" - Bucuresti; Colegiul Național "Matei Basarab" Bucuresti; Liceul Teoretic "Ștefan Odobleja" Bucuresti; Școala Gimnaziala nr. 117 București

| Despre organizator
    Group of the European Youth for Change-GEYC este o asociație de tineret a cărei misiune este de a inspira tinerii să creeze o schimbare pozitivă în comunitatea lor. GEYC își propune să: sprijine și să dezvolte inițiativele prin care tinerii să fie mai activi în domeniul participării civice și să apere drepturile omului; să promoveze alfabetizarea digitală; să încurajeze antreprenoriatului social, ecologic și digital; și să dezvolte inițiative axate pe incluziunea socială, egalitatea de gen și conservarea mediului.

| Website proiect
     geyc.ro/eco-echo



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->