Participanti & Proiecte
SAMAS Program de Sanatate pentru Mame si Sugari
|
Organizator: Asociatia SAMAS |
|
Categorie: Sanatate |
Cele doua puncte de pornire ale proiectului au fost:
- limitarea oportunitatilor de practica si implicarea in comunitate cadrelor medicale medii (a caror rata de plecare din Romania pentru a profesa in strainatate este extrem de mare)
- statisticile pe sanatate materna si infantila din Romania care ne plaseaza pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste mortalitatea materna si infantila, rata de alaptare exclusiva, numarul de nasteri prin cezariana, numarul de epiziotomii, numarul de prematuri si numarul de copii subnutriti.
Nevoia beneficiarilor a fost identificata prin intermediul studiilor intreprinse de Ministerul Sanatatii, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, UNICEF si UNFPA in cadrul elaborarii Strategiei Nationale pentru Sanatatea Reproducerii.
| Scopul proiectului
Scopul Programului SAMAS este sa imbunatatim starea de sanatate a mamelor si sugarilor din Romania prin educarea lor despre sanatatea perinatala. Obiectivul Programului este de a certifica 500 de Asistenti SAMAS in toata tara care sa ofere servicii perinatale unui numar de 40.000 de mame pe an (cca. 25% din totalul femeilor care devin mame anual in Romania).
| Aria geografica
Bucuresti, Ilfov, Buzau, Arges, Calarasi, Bistrita, Braila, Miercurea Ciuc, Neamt, Mures, Dambovita, Galati, Constanta, Sibiu,
| Rezumat
Programul de Sanatate pentru Mame si Sugari a fost conceput pentru a valorifica dedicarea si competenta a 500 de moase si asistente medicale practicante oferindu-le un program de formare pentru a deveni educatori perinatali competenti si organizandu-i apoi in prima Retea Nationala de Sanatate pentru Mame si Sugari.
Serviciile oferite de Asistentii SAMAS din Reteaua SAMAS gravidelor si mamelor sunt inspirate din modelul occidental de educatie si sprijin al gravidelor şi proaspetelor mame. In tari precum Franta, Germania, Austria sau Elvetia peste 70% din mame apeleaza la servicii similare iar asta are un efect benefic cert si recunoscut: educatia şi pregatirea pentru nastere, alaptare si ingrijirea sugarului previn de cele mai multe ori complicatiile in sarcina si la nastere, problemele de alaptare si alimentatie a sugarului. Romania este statul membru UE cu cele mai proaste statistici pe sanatate materna si infantila avand mare nevoie de un sistem de educatie si suport accesibil si competent pentru femei in perioada maternitatii.
Aceste servicii esentiale sunt dedicate gravidelor, mamelor şi sugarilor – ele imbină educatia pentru sanatate în sarcina, pregatirea corpului pentru nastere precum si suportul după nastere când proaspata mama are nevoie de indrumare pentru a-si alăpta bebelusul si a-i diversifica alimentatia corect după primele 6 luni de viata.
A apela la ajutorul Asistentului SAMAS este simplu si accesibil – Asistentul SAMAS este aproape de comunitate: Gravidele si mamele il vor putea contacta în spital, în policlinica sau în cabinetul de ginecologie, de medicina de familie, etc.. Acest serviciu nu este unul exclusivist – dimpotrivă, este unul necesar şi dedicat tuturor mamelor.
| Date beneficiari
| Rezultatele proiectului
80 de cadre medicale recrutate si incluse in programul de training
60 de cadre medicale care au finalizat cu succes [rogramul de training fiind certificati ca Asistenti SAMAS
3600 de gravide si mame consiliate de Asistentii SAMAS
55 de solicitari de includere in programul de formare venite din partea cadrelor medicale din judete neincluse in programul pilot
| Bugetul proiectului (in RON)
1100000
| Parteneri
Fundatia Crucea Alba, Crucea Rosie Filiala Sector 6, Compania Nutricia
| Website-ul proiectului
http://www.programsamas.ro/