Participanti & Proiecte
SI(n)GUR – tabără anti-bullying
|
Organizator: Asociația Zi de Bine |
|
Categorie: Educație și Învățământ |
Chiar dacă are nume „americănesc”, bullyingul e un fenomen cât se poate de normalizat în societatea românească, nu marcă a vreunui import recent. Agresiunea, luatul „la mișto”, aruncatul de injurii care mai de care mai creative și amenințarea cu bătaia, ba chiar bătaia în sine, sunt toate unelte din kitul autohton de „descurcat în viață”. Atât de normalizat e fenomenul, încât România ocupă locul 3 la „competiția de bullying” în școli, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 2019, care a clasat 42 de țări europene. Asta se traduce și prin faptul că 73% dintre elevii români au fost martorii unei situații de bullying. Împreună cu trainer și psihologi am căutat să le dăm acestor copii unelte cu ajutorul cărora să facă față școlii așa cum e ea.
| Scopul proiectului
Cu ajutorul trainerilor, coachi și psihoterapeuți, ne-am propus să-i ajutăm pe copii să își descopere punctele forte și să aibă mai multă încredere în ei, să înțeleagă ce este bullyingul în toate formele și ce pot face când îl întâlnesc. Pentru că multe dintre dilemele încrederii în sine se nasc acasă, am lucrat cu părinții, pentru a-i face să înțeleagă care sunt comportamentele care descurajează copilul și cum să comunice cu el. Totodată, învățătorii care nu pot face față unui agresor la clasă, dar nici unui agresor-coleg, au primit unelte care să-i ajute să gestioneze astfel de situații.
| Aria geografica
National – participantii la tabara au fost selectati din diverse judete din tara.
| Rezumat
Despre bullying nu trebuie rostite prea multe cuvinte. Oricine are un copil sau merge prin școli știe că avem în România o problemă tot mai mare la acest capitol. Și tot mai mulți actori ai societății civile care sunt implicați în rezolvarea ei. Desi tabere antibullying s-au mai facut, n-am identificat niciuna care sa se adreseze in acelasi timp tuturor celor trei categorii de actori care pot fi cauza dar si resursa in antibullying – copii, parinti si profesori. Așa că ne-am propus să facem noi una.
Copiii, singuri, nu pot pune stop unui asemenea fenomen. În luna august, la Straja am adus la un loc 30 de copii, 30 de părinți și 15 învățători, fiecare grup cu propriul program ghidat de traineri și terapeuți. Și pentru că nu am vrut să pierdem povești și informații prețioase, am documentat tabara, material video care a devenit resursă educațională pentru cei peste 3000 de copii, din 27 de scoli, la care am ajuns cu ateliere antibullying ulterior acestui proiect.
Nevoia s-a iscat natural odata cu finalizarea taberei si publicarea documentarului in social media, fiind solicitati de profesori si directori de scoala din toata tara sa ajungem la ei in scoli cu ateliere antibullying, lucru pe care l-am facut alaturi de psihoterapeutii implicati in organizarea taberei, pentru scolile din Bucuresti.
| Date beneficiari direcţi
Tabără Straja – 30 de copii, 30 de părinți și 15 învățători/profesori.
| Activitati
Organizată la Straja, Hunedoara, tabăra a avut 3 direcții, pentru fiecare dintre cele 3 categorii de beneficiari – copii, părinți, profesori:
- consiliere – fiecare grup a avut întâlniri cu echipele de traineri și terapeuți în care, pe rând, au relatat povești personale de la școală sau din viața privată. Victimă, agresor sau martor, prin jocuri de rol, fiecare dintre ei a primit perspective noi și unelte pentru a reacționa față de situațiile de bullying.
- Sport/echipă – Fiecare zi a taberei a avut activități fizice – competiții sportive pe echipe, trasee lungi care le-au testat rezistența, reziliența, spiritul de echipă și, în același timp, le-au scos la iveală puncte forte de care nu erau conștienți
- Distracție – Pentru a crește nivelul de implicare, mai ales în ceea ce-i privește pe copii, din tabără nu putea lipsi distracția, element care a sudat relațiile dintre ei, relații care s-au pastrat pentru multi dintre ei si azi, la aproape un an de la incheierea taberei.
Pe parcursul taberei am documentat, cu acordul participantilor, multe dintre activitati, astfel că la finalul celor șapte zile s-a nascut un documentar care acum servește drept resursă educațională în școli.
| Rezultatele proiectului
Tabăra a avut rezultate așteptate și efecte neintenționate, dar binevenite, care ne-au arătat că trebuie să continuăm să vorbim cu toate categoriile care fac parte din problemă, dar care pot face parte și din soluție.
„Copilul meu a strâmbat din nas când i-am spus că mergem în tabără.De când suntem aici, l-am văzut râzând, el n-a mai râs de mult. Am trecut pe lângă el și mi-a spus pentru prima dată după mult timp că mă iubește. Am simțit să strig toată ziua de fericire” - părinte beneficiar.
„Am crezut că n-o să-mi placă tabăra. Am crezut că n-o să fiu ascultată, ba chiar m-am temut că poate o să fiu dată afară. Dar în schimb am fost respectată. Și la terapie mi-a plăcut mult” - elev beneficiar.
La astfel de testimoniale am sperat, dar la valul de solicitări de a duce proiectul în școli, unde alții au fost înaintea noastră, nu. Un simplu anunt pe Facebook despre o posibila continuare a proiectului a dus la peste 90 de cereri din partea diverselor institutii de invatamant din toata tara. In 3 dintre cele 27 de scoli la care am ajuns am intalnit copii care fusesera in tabara si care ne-au marturisit ca tabara le-a schimbat perspectiva, astfel incat la inceputul noului an scolar s-au integrat mai usor in noul colectiv sau ca au știut să pună limite cu tehnicile invatate din tabără atunci când s-au confruntat cu situații de bullying.
De asemenea, grupurile de copii ai de adulți făcute în tabără sunt în continuare active online și pline de mărturiile beneficiarilor și de solicitarea de a reedita tabăra, cu nominalizări de noi participanți cărora le-ar fi de folos.
| Bugetul
205,800 LEI
| Parteneri
Parteneri financiari – Lidl România, E.ON România, UniCredit Bank România
| Despre organizator
Misiunea ZDB este de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Într-un an de zile implementăm 12 cauze sociale, câte una în fiecare lună. Fiecare proiect se adresează unei comunități vulnerabile și se implementează în 30 de zile, cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor. Pentru fiecare cauză, facem un parteneriat cu un ONG specializat în domeniul respectiv și ne punem resursele laolată pentru că ajutăm mai mult când cooperăm.
| Website proiect
https://www.zidebine.ro/proiecte/singur-tabara-anti-bullying/