Participanti & Proiecte
Vocea Tinerilor
|
Organizator: Fundația Tineri pentru Tineri |
|
Categorie: Comportament civic si participare publica |
In septembrie 2015, statele membre ONU au adoptat noua Agenda de Dezvoltare Durabila pentru 2030. Pentru ca tinerii de astazi sunt de fapt adultii din 2030, ei devin principalii beneficiari ai Agendei, fiind martorii rezultatelor acesteia, dar si catalizatorii ei, pentru ca pot modela viitorul prin actiuni proprii.
In 2014, campania de advocacy a inceput in Romania prin programul East European & Central Asia Youth Voice, o initiativa a UNFPA de implicare si participare a tinerilor. Faptul ca Agenda nu era suficient de populara pentru ca tinerii sa-si poata multiplica contributiile asupra ei, a condus la setarea misiunii parteneriatului dintre cele doua organizatii. Ambele aveau asadar un scop comun si o intelegere asemanatoare asupra tinerilor, precum si misiunea de implicare a lor in implementarea agendei de jos in sus.
| Scopul proiectului
Campania este ghidata de implicarea tinerilor in procesele de luare a deciziilor, precum si centrarea atentiei decidentilor asupra necesitatii includerii acestora in elaborarea strategiilor. In acest context, scopul proiectului a fost implicarea tinerilor in dezvoltarea durabila prin actiuni multiple de informare, consultare si advocacy. Activitatile au contribuit la indeplinirea urmatoarelor obiective: cresterea gradului de intelegere a Agendei 2030 pentru tinerii din 12 orase, respectiv motivarea acestora pentru a se implica in implementarea obiectivelor.
| Aria geografica
Brasov, jud. Brasov; Sibiu, jud. Sibiu; Tirgu-Mures, jud. Mures; Cluj, jud. Cluj; Timisoara, jud. Timis; Arad, jud. Arad; Drobeta Turnu-Severin, jud. Mehedinti; Pitesti, jud. Arges; Iasi, jud. Iasi; Constanta, jud. Constanta; Tulcea, jud. Tulcea; Braila, jud. Braila
| Rezumat
Viziunea proiectului, exprimata si in sloganul „Viitorul ne apartine!”, urmareste ca tinerii sa isi constientizeze rolul de agenti activi si catalizatori in realizarea Agendei 2030 si formarea unei mase critice informata cu privire la obiectivele acesteia, care sa fie si capabila sa o implementeze prin masuri tangibile, individuale sau comune. Implicarea tinerilor in Agenda 2030 este o recomandare la nivel global, ca o nevoie a intregului cadru de dezvoltare durabila.
Proiectul a avut doua obiective majore: cresterea gradului de intelegere a Agendei 2030 pentru tinerii din 12 orase si motivarea acestora pentru a se implica activ in implementarea obiectivelor de dezvoltare durabila la nivel individual. Principala activitate a constat intr-un turneu realizat in parteneriat cu delegatii de tineret ai Romaniei la Natiunile Unite. Campania a fost fundamentata pe o cercetare amanuntita a situatiei tinerilor romani, necesara pentru construirea mesajelor potrivite, a materialelor, dar si pentru discutiile cu tinerii. Bugetul proiectului a acoperit costurile pentru elaborarea materialelor de informare si promovare, precum si costurile logistice pentru desfasurarea turneului.
Rezultatul principal este participarea directa a celor 229 de tineri la sesiuni de informare si consultare care acum cunosc si urmaresc aplicarea Agendei 2030 si care au identificat solutii de actiune la nivel individual. Complementar, sugestiile si ideile mentionate de tineri in turneu, cele care au depasit nivelul de actiune individuala vor fi compilate intr-un raport al campaniei, momentan in proces de finalizare, care se doreste a fi o resursa valoroasa atat pentru mediul neguvernamental ca directie de actiune, cat si pentru decidentii direct implicati in politicile publice nationale.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai proiectului au fost cei 229 de participanti la sesiunile din cadrul turneului, adolescenti si tineri cu varsta intre 14 si 30 de ani (elevi, studenti si lideri formali/informali) implicati in consultari si carora li s-a facilitat cunoasterea si pozitionarea fata de obiectivele Agendei 2030, care sa devina ei insisi promotori.
| Date beneficiari
Beneficiarii indirecti au apartinut in primul rand mediului online : 2300 de tineri invitati direct la evenimente și 12000 care au primit mesaje din media (presa locala, online si vizibilitatea evenimentului local). O alta categorie de beneficiari indirecti se refera la institutiile locale care au gazduit sesiunile contribuind la crearea unui context favorabil pentru dezbaterea dezvoltarii durabile. Printre aceastea se regasesc universitati, biblioteci judetene, case de cultura ale studentilor, palate ale copiilor si unitati scolare.
| Activitati
Proiectul a avut un calendar concentrat care a urmarit sincronizarea activitatilor cu evenimentele de la nivel mondial cu turneul de 12 orase. In cadrul Adunarii Generale a ONU desfasurata la New York au fost prezentate nevoile tinerilor romani si recomandarile acestora in contextul dezvoltarii durabile. Intoarcerea delegatilor cu mesajele cheie a contribuit la elaborarea unei imagini a campaniei mult mai clara datorita definitivarii Agendei 2030.
Activitatile pentru pregatirea turneului au inclus atat activitatea logistica de organizare a traseului si mobilizarea resurselor necesare, cat si activitati de comunicare/PR pentru participarea tinerilor la evenimente si promovarea turneului in media online si locala. Contactarea institutiilor de la nivel local a fost necesara pentru mobilizarea tinerilor, dar si pentru oferirea unui context favorabil de dezbatere a dezvoltarii durabile. Sesiunile derulate au avut in vedere atat informarea tinerilor cu privire la contextul ONU, trecerea de la Agenda de Dezvoltare a Mileniului la Agenda 2030 si cunoasterea celor 17 obiective, cat si consultarea lor asupra nevoilor si solutiilor pentru atingerea indicatorilor.
Pentru activitatea finala de diseminare a rezultatelor s-a indeplinit atat functia de reprezentare de catre ce doi delegati la Comisia pentru Dezvoltare Sociala a Natiunilor Unite, cat si participarea la evenimente nationale in care se puteau integra mesajele tinerilor (altele decat turneul).
| Rezultatele proiectului
Principalul beneficiu al tinerilor implicati a condus la mai mult decat cunoasterea Agendei 2030, care poate fi o resursa pentru actiunile individuale, cat si la o viziune asupra societatii, in care rolul tanarului este bine definit. Al doilea efect a fost de prioritizare a celor 17 obiective de catre tinerii romani - prin folosirea pancartelor cu obiective, ce reprezentau o analiza a gradului de importanta acordat fiecaruia, dar si un act de asumare a unor atitudini responsabile in vederea atingerii obiectivului.
Un efect neintentionat a fost documentul final, gandit initial ca o simpla compilatie a sugestiilor si ideilor tinerilor si transformat ulterior intr-un raport de o complexitate mult mai mare. Procesarea informatiilor din turneu a dezvaluit faptul ca „Vocea Tinerilor” a avut efectul unei radiografii exhaustive a pozitiei tinerilor in lumea anului 2016, iar raportul este document-resursa pentru nivelul decizional si pentru societatea civila, cu dimensiuni multiple: recomandari de actiune pentru implementarea obiectivelor, analiza a nevoilor si oportunitatilor tinerilor in 2015. Acest demers a atras in echipa proiectului alti 3 voluntari cu care vom realiza o serie de infografice ce ajuta la intelegerea obiectivelor in context national. De aceea, raportul se afla inca in procesul de redactare, urmand a fi lansat la finalul lunii aprilie 2016.
Nu in ultimul rand, turneul a beneficiat de evenimente suplimentare cum ar fi Gala Societatii Civile Tinere si TedX Cluj, care au adus valoare adaugata promovarii turneului si intelegerii Agendei 2030.
| Bugetul
17228,29
| Parteneri
Programul Delegat de Tineret al Romaniei la ONU (MTS)
| Website proiect
n/a