Participanti & Proiecte
Interventie asistate de animale pentru copii cu dizabilitati neuromotorii
|
Organizator: Serviciul de Ajutor Maltez in Romania |
|
Categorie: Servicii de asistenta sociala |
Proiectul a pornit de la identificarea unor nevoi: nevoia de a dezvolta strategii inovative de recuperare reprezentata de activitati motivante pentru copiii beneficari, nevoia terapeutilor de a combina potentialul si pregatirea lor profesionala cu potentialul terapeutic al interactiunii om-animal, nevoia de informare a persoanelor implicate in educatia copiilor cu dizabilitati cu privire la metode de interventie si avantajele acestora, precum si beneficiile majore pe care le ofera interactiunea om-animal.
Motivatia este un factor esential in reusita activitatilor de recuperare in cadrul programului, iar prezenta prietenului blanos aduce bucurie si creste dorinta copilului de a accepta sarcini dificile.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost acela de a dezvolta un program complementar terapeutic de recuperare pentru copii cu dizabilitati care vizeaza interventia asistata de animale.
Obiective:
- stimularea comunicarii
- imbunatatirea memoriei si a atentiei
- dezvoltarea abilitatilor emotionale
- dezvoltarea motricitatii
- dezvoltarea inteligentei emotionale
- cresterea calitatii vietii si a sentimentelor de bine
- cresterea motivatiei pentru miscare
- reducerea anxietatii
- cresterea gradului de independenta a copiilor
| Aria geografica
Cluj-Napoca/Cluj
| Rezumat
Interventiile asistate de animale sunt oferite prin intermediul echipei de terapie formata din conductor canin, caine si terapeut.
Proiectul a pornit de la nevoia de a dezvolta strategii inovative de recuperare reprezentate de activitati cu valoare terapeutica motivante pentru beneficiari cu eficienta dovedita.
Obiective: dezvoltarea/imbunatatirea abilitatilor emotionale; imbunatatirea memoriei si atentiei; dezvoltarea comunicarii, a abilitatilor de socializare; dezvoltarea motricitatii; cresterea calitatii vietii si a sentimentelor de bine.
Activitati implementate: sedinte saptamanale de grup de 2-3 ore pentru toti copiii beneficiari si separat, individual, tintind rezultate in sfera emotionala: pentru o parte din copii s-au organizat activitati de stimulare tactila, vizuala, auditiva; pentru alta categorie de copii s-au organizat activitati de kinetoterapie; pentru copiii cu tulburari de dezvoltare au fost organizate activitati care vizeaza dezvoltarea emotionala si comportamentala.
Au fost utilizate metode combinate de lucru in functie de tipul de afectiune, nivelul de dezvoltare al copilului, scopul activitatii si tipul de rezultat asteptat (senzorial, motric, cognitiv, emotional).
Rezultate:
Pentru copii: o mai buna relationare cu mediul extern, o mai buna orientare spatio-temporala, imbunatatiri ale motricitatii fine si grosiere, imbunatatiri ale expresivitatii mimico-gesticulare, dobandirea de abilitati de reglare a emotiilor, stima de sine mai ridicata, nr. mai mare de interactiuni sociale, motivare ridicata in a se implica in terapie datorita cainelui;
Pentru familii: si-au completat cunostintele cu privire la noile abordari ale copilului cu dizabilitati si noile metode terapeutice ale caror beneficii au fost descoperite prin participarea activa in program.
| Date beneficiari
20 de copii cu dizabilitati asociate
| Date beneficiari
10-14 familii ale copiilor; terapeuti; specialisti; DGASPC; comunitatea
| Activitati
Saptamanal, au loc sedinte de grup a cate 2-3 ore, in care au fost utilizate metode combinate de lucru in functie de tipul de afectiune, nivelul de dezvoltare al copilului, scopul activitatii si tipul de rezultat asteptat, prin utilizarea combinata a metodelor psihopedagogice, logopedice si kinetoterapeutice.
S-a urmarit dezvoltarea abilitatilor sociale, de limbaj, emotionale si motrice prin:
- identificarea si recunoasterea starilor cainelui
- comunicarea cu cainele
- trasee care sa implice asteptarea randului
- activitati de echipa care presupun cooperare
- compunere de cantece/poezii pentru caine
Dupa identificarea nevoilor specifice ale fiecarui copil, au fost implementate activitati specifice care sa vina in intampinarea acestor nevoi:
- pentru motricitate fina: insirat margele pentru caine, pus/scos zgarda de la gat, pus/scos lesa, desenarea cainelui si verbalizarea activitatii, mangaiatul cainelui
- pentru motricitate grosiera: traseu printre jaloane, dog-taxi, plimbarea cainelui peste obstacole, urcat/coborat scari impreuna, saritura pe un picior si pe celalalt cu catelul, saritura pe trambulina, alunecarea pe tobogan, joc "aport!"
- pentru dezvoltare emotionala: acceptarea catelului, apropierea de el (imbratisare, sprijin fizic reciproc)
Participarea cainelui este un factor motivational si de recompensare a activitatilor. Fiecare zi de marti este o sarbatoare, datorita prezentei lui Bess sau a colegilor sai.
| Rezultatele proiectului
Rezultatea pentru copiii cu dizablitati:
- Imbunatatirea comunicarii
- Imbunatatirea memoriei si a atentiei
- Dezvoltarea abilitatilor emotionale
- Dezvoltarea inteligentei emotionale
- Reducerea anxietatii
- Imbunatatirea motricitatii
- Cresterea gradului de independenta
- Cresterea stimei de sine
- Cresterea autoeficacitatii in obtinerea posturii corecte, in realizarea mersului, in mentinerea echilibrului
- Imbunatatirea coordonarii
- Dezvoltarea unei mai bune perceptii a mediului
- Cresterea calitatii vietii si a sentimentelor de bucurie
Pentru familii:
- Completarea cunostintelor parintilor cu privire la noile abordari terapeutice si ale beneficiilor acestora prin participarea activa la program
Rezultate pentru terapeuti:
- dobandirea de abilitati si cunostinte ce pot fi aplicate in practica profesionala
- dezvoltare profesionala si personala
- cresterea eficientei interventiilor
- imbunatatirea calitatii interventiilor
| Bugetul
25817
| Parteneri
Serviciul de Ajutor Maltez in Romania, Dog Assist, Asociatia United Way Romania
| Website proiect