close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Glasul Semnelor - Accesabilitatea in Limbajul Mimico-Gestual



| Organizator:
    Asociatia Centrul de pregatire pentru o viata independenta in limbaj mimico-gestual
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    In Buzau la 700 de persoane deficiente de auz la momentul initierii proiectului erau 7 interpreti, majoritatea avand si alte locuri de munca care nu le permiteau insotirea persoanei de auz la diferite institutii unde acestia aveau probleme.Solicitarile nenumarate ale beneficiarilor pentru a-i sprijini la medic, politie, tribunal etc ne-au determinat sa incepem demersurile de autorizare pentru a putea desfasura cursuri de formare pentru specializarea interpret in limbaj mimico-gestual si sa acoperim conform legii accesibilitatea comunicationala la relatii cu publicul din cadrul institutiilor publice.

| Scopul proiectului
    Scop: formarea unui numar de interpreti in limbajul mimico-gestual care sa acopere o parte din necesitatile persoanelor cu deficienta de auz si comunicare.
Obiective: facilitarea comunicarii intre oameni si a dialogului cu orice autoritate de stat sau privata, rolul de facilitator al comunicarii-interpretul in limbajul mimico-gestual;dezvoltarea calitatii vietii persoanelor cu deficiente de auz si comunicare si a performantelor acestora in orice domeniu:scolar, profesional, familial,etc prin facilitarea comunicarii cu ajutorul interpretului autorizat in limbaj mimico-gestual


Glasul Semnelor - Accesabilitatea in Limbajul Mimico-Gestual Glasul Semnelor - Accesabilitatea in Limbajul Mimico-Gestual Glasul Semnelor - Accesabilitatea in Limbajul Mimico-Gestual

| Aria geografica
    Buzau, Focsani, Bucuresti, Bacau,Iasi, Suceava

| Rezumat
    In Romania numarul persoanelor cu deficiente de auz si comunicare era in 2012 in jur de 22000 iar numarul interpretilor autorizati in limbajul mimico-gestual era de cca 50 de interpreti,un numar foarte mic in raport cu problematica diversa pe care deficientii de auz si comunicare o au, in special in relationarea cu autoritatile de stat si private, in incluziunea sociala dintre persoanele cu deficiente de auz si comunicare si persoanele fara deficiente.
Proiectul a urmarit formarea unui numar de interpreti in limbajul mimico-gestual care sa acopere o parte din necesitatile persoanelor cu deficienta de auz si comunicare, incercandu-se realizarea urmatoarelor obiective:
- facilitarea comunicarii intre oameni si a dialogului cu orice autoritate de stat sau privata,
- rolul de facilitator al comunicarii-interpretul in limbajul mimico-gestual;
- dezvoltarea calitatii vietii persoanelor cu deficiente de auz si comunicare si a performantelor acestora in orice domeniu:scolar, profesional, familial etc. prin facilitarea comunicarii cu ajutorul interpretului autorizat in limbaj mimico-gestual.

La sustinerea cursurilor au fost implicati angajati ai asociatiei, voluntari,si persoane deficiente de auz pentru partea practica. Plecand de la problemele pe care le-au intampinat beneficiarii am incercat sa acoperim necesarul de persoane cunoscatoare de limbaj mimico-gestual la nivelul tuturor institutiilor. In momentul de fata 112 persoane au absolvit cursul de interpret in limbaj mimico-gestual iar dintre acestea 23 s-au si autorizat, urmand ca in urmatoarea luna sa-si depuna dosarul pentru autorizare alte 28 de persoane din Buzau si de la nivelul primariilor din judet.


| Date beneficiari
    112 de persoane, angajati din institutii ca:Spitalul Judetean Buzau,Casa de Pensii Buzau, IPJ Buzau, Casa de Asigurari de Sanatate Buzau,Agentia de Prestatii Sociale Buzau, Primaria Buzau, Consiliul Judetean Buzau, Serviciul de Telecomunicatii Speciale precum si cadre didactice

| Date beneficiari
    Aproximativ 700 de persoane deficiente de auz si comunicare din Buzau

| Activitati
    1.Centralizarea numarului de persoane cu deficiente de auz si de comunicare; activitate realizata cu ajutorul Ministerului Muncii care ne-a furnizat in urma solicitarii noastre baza de date cu persoanele deficiente de auz si comunicare din judetul Buzau dar si din celelalte judete.
2. Autorizarea pentru cursuri de formare- interpret in limbaj mimico-gestual;A fost realizat dosarul pentru autorizare cu documentatia aferenta si am primit autorizarea pentru realizarea cursurilor
3. Trimiterea ofertei noastre de curs institutiilor publice din Buzau.Activitate realizata in urma sesizarilor beneficiarilor asociatiei care nu se puteau descurca singuri la medic, la politie, la tribunal etc. De asemenea neexistand personal care sa cunoasca limbajul semnelor nu intelegeau ce drepturi sau obligatii au atunci cand intampinau probleme ce presupuneau comunicarea cu reprezentanti ai autoritatilor.
4. Organizarea programului de formare. Activitatea a presupus urmarea cursului pentru pregatirea teoretica si activitati de grup pentru aplicatiile practice. Intreg programul de formare s-a desfasurat pe durata a 3 luni cu respectarea prevederilor legale privind alternanata orelor de pregatire teoretica cu cele de aplicatii practice.Pana in momentul de fata am avut 10 grupe de curs care au variat de la 7 persoane pana la 28/ curs


| Rezultatele proiectului
    Avand in vedere numarul de persoane formate la nivelul judetului Buzau persoanele surde au la momentul de fata un interpret in limbaj mimico-gestual care poate inlesni comunicarea cu reprezentantii diferitelor institutii cu care acestia intra in contact. Chiar daca nu toate institutiile au putut acoperi deficitul de personal, asociatia are voluntari, interpreti autorizati in limbaj mimico-gestual care, la nevoie, pot facilita traducerea-interpretarea. Putem spune ca s-au acoperit partial prevederile legale: Constitutia Romaniei art. 31 si Legea privind protectia persoanelor cu handicap cu respectarea art 69, art. 70 si 71 in cateva judete din Romania, iar la Buzau si in mediul rural prin formarea asistentilor sociali de la nivelul primariilor.

| Argument
    Proiectul a venit in sprijinul deficientilor de auz, acestia nu s-au mai simtit marginalizati, au putut sa-si rezolve mai usor problemele la nivelul institutiilor publice,au primit mai usor informatii care ii privesc in mod direct si au putut intelege legislatia care trebuie avuta in vedere in respectarea drepturilor lor. Putem spune ca proiectul a avut doar efecte benefice care s-au resmtit in feed-back-ul primit din partea beneficiarilor.

| Bugetul
    134400,00

| Parteneri
    CONSILIUL JUDETEAN BUZAU, ASOCIATIA 1 IUNIE 2001, ASOCIATIA SPRIJIN PENTRU PARINTI BACAU, LICEUL TEHNOLOGIC SPECIAL PENTRU COPII CU DEFICIENTE AUDITIVE BUZAU,CENTRUL SCOLAR PENTRU EDUCATIE INCLUZIVA ,,ELENA DOAMNA'' FOCSANI, LICEUL TEHNOLOGIC SPCIAL BIVOLARIE SUCEAVA

| Website proiect
    nu exista





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->