close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Calendarul Stiintific



| Organizator:
    Asociatia Secular-Umanista din Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Lipsa de interes fata de stiinta, conceptia gresita ca ”stiinta=ceva plictisitor si greu de inteles”, lipsa unei modalitati de a prezenta stiinta in mod atractiv au reprezentat punctele de pornire pentru acest proiect. Elevii romani de clasa a 8a au rezultate sub medie la testele internationale. 52% dintre doctoranzii romani considera creationismul ca fiind ce a mai buna teorie ce explica existenta Umiversului. Doar 24% dintre doctoranzii romani considera ca Teoria Evolutiei poate explica existenta omului. Informatiile sunt preluate din TIMSS 2007 International Science Report si Romanian University System – Facts, causes, solutions, July 2008.
De asemenea, ne-am folosit de informatiile colectate in timpul concursurilor nationale interscolare organizate de asociatia noastra, cand am observat beneficiile unor astfel de resurse in scoli.


| Scopul proiectului
    Prin publicarea calendarului am dorit sa oferim posibilitatea realizarii unui contact prietenos al tinerilor cu stiinta si sa-i incurajam sa inteleaga importanta acesteia in viata lor de zi cu zi. Ne-am propus ca acest calendar sa devina un brand reprezentativ pentru popularizarea stiintei si sa ajunga in cat mai multe scoli si licee din tara.


Calendarul Stiintific Calendarul Stiintific Calendarul Stiintific

| Aria geografica
    Nationala

| Rezumat
    Calendarul Știintific este un proiect unic in Romania, realizat anual de echipa de voluntari ai ASUR. Proiectul a fost initiat in 2010 si pana in prezent au fost distribuite aproape 50.000 de calendare in intreaga tara.

Gandit ca un proiect de raspandire a informatiilor despre micile si marile descoperiri stiintifice care ne-au schimbat viata, calendarul se adreseaza tuturor oamenilor interesati de cunoastere. Proiectul de fost initiat din dorinta de a le oferi tinerilor (si nu numai lor) ocazia de a afla zilnic o informatie relavanta pentru viata lor, dar si de a le starni curiozitatea sa afle mai multe despre oamenii de stiinta si descoperirile lor.

Cele mai multe exemplare ale calendarului au mers catre scoli, licee si biblioteci. Am incurajat profesorii sa afiseze cate un calendar in fiecare sala de clasa si sa le ofere ca recompensa copiilor pentru rezultate bune. Treptat, am inceput sa primim fotografii de la profesori, cu calendarele afisate in scoli, dar si de la copii si parinti, care au acasa cel putin un exemplar al calendarului. Iar pentru editia 2016 a calendarului (realizata in 2015) am primit inclusiv sugestii pentru noi informatii care ar putea fi adaugate in calendar.

Obiectivul initial a fost sa tiparim si sa distribuim 10.000 de exemplare anual. Am atins (si depasit) acest obiectiv pentru prima data in 2012, apoi in 2014 si din nou in 2015. Pe parcurs, ne-am propus sa avem si un site si o pagina de facebook unde sa putem interactiona cu publicul calendarului si unde sa punem mai multe informatii decat ne permitea editia tiparita. Am reusit sa facem si siteul si pagina de facebook (care acum are peste 1400 de fani), iar feedbackul primit a fost mereu pozitiv.


| Date beneficiari
    Aproximativ 12000 beneficiari directi - majoritatea elevi si profesori.

| Date beneficiari
    Zeci de mii de beneficiari indirecti, oameni interesati de cunoastere.

| Activitati
    In fiecare an, lucrul la Calendar incepe in luna iunie, cu actualizarea informatiilor din stiinta. In septembrie se face selectia informatiilor ce urmeaza sa intre in versiunea de print, iar in octombrie se realizeaza designul si se executa imprimarea a cateva mii de exemplare.
Pentru strangerea fondurilor necesare imprimarii am organizat o campanie de crowdfunding, prin intermediul careia am strand 2740 de euro (cu 240 de euro mai mult decat ne-am propus) de la 205 sustinatori. Pe langa aceste fonduri am mai primit sponsorizari de la firma Algernon si Fundatia Tara Minunilor, asa ca in final am reusit sa tiparim aproximativ 12.000 de exemplare, desi intial estimasem ca vom putea face doar 10.000.
Calendarul Stiintific 2016 a fost lansat oficial la inceput de decembrie, printr-o conferinta, iar ulterior membrii ASUR au distribuit aprox. 12.000 de calendare catre scoli si licee din toata tara, dar si catre oameni interesati. La finalul anului 2015, calendarul a fost uploadat pe siteul http://calendarstiintific.ro/, putand fi downloadat gratuit si imprimat de doritori.


| Rezultatele proiectului
    De la an la an am vazut o crestere a interesului profesorilor, parintilor si mai ales al elevilor pentru calendar. Profesorii folosesc informatiile din calendar ca punct de pornire al unor discutii despre teoriile stiintifice, invatatorii le ofera ca premii elevilor, parintii ne solicita in fiecare an calendare pe care sa le aiba in camera copiilor, dar si la locul de munca. Ne-am bucurat sa vedem ca unii prezentatori de la posturile de radio citesc informatii din calendar in fiecare zi. Ne-am bucurat si ca, dupa ce am uploadat fisierul pe siteul www.calendarstiintific.ro am avut sute de vizitatori in fiecare zi, oameni care au downloadat si tiparit singuri calendare. Din aceste motive, e greu sa estimam impactul total al calendarului, dar de la an la an e mai mare si mereu peste asteptarile noastre.

| Bugetul
    13000

| Parteneri
    We Are Here, Algernon, Fundatia Tara Minunilor

| Website proiect
    http://calendarstiintific.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->