close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Campus Pride



| Organizator:
    Asociatia MozaiQ LGBT
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Nevoia proiectului a aparut ca urmare a procesului de constituire a Asociatiei MozaiQ LGBT. Pe parcursul a 5 intalniri ale comunitatii LGBT, in care o parte dintre participanti erau studenti, s-au identificat nevoile specifice lor - relatia cu colegii, oportunitatile limitate de cariera ca urmare a discriminarii, nevoia de sprijin si lipsa unei comunitati. Astfel, Campus Pride a fost unul dintre primele proiecte pe care MozaiQ le-a planificat. In vara anului 2015, o echipa de studenti LGBT s-a format pentru a organiza un prim cuib Campus Pride in cadrul Universitatii din Bucuresti. Alti membrii MoziaQ, alumni ai acelei universitati, au oferit sprijin in identificarea finantarilor si in managementul financiar. Primul eveniment, dedicat lansarii proiectului Campus Pride, a coincis cu deschiderea anului universitar si Saptaman Aliatilo LGBT.

| Scopul proiectului
    Campus Pride urmareste implicarea studentilor LGBT si a aliatilor acestora in activitati continue dedicate dezvoltarii personale a acestora si combaterii homofobiei si transfobiei din mediul universitar.

Campus Pride Campus Pride Campus Pride

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Campus Pride este prima initiativa din Romania ce urmareste crearea unui mediu sigur pentru toti studentii din mediul universitar romanesc, indiferent de orientarea lor sexuala sau identitatea de gen. Proiectul, dedicat si creat de catre studentii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transgen) din Bucuresti, a creat primul spatiu sigur in care acestia se pot informa, socializa si forma abilitati de viata si leadership, in contextul unor realitati inca profund homofobe.

Intr-un sondaj recent din 2013 elaborat de catre CNCD, unul din doi romani nu ar vrea sa aiba o persoana LGBT ruda, vecin de bloc sau de serviciu; 2 din 3 romani admit ca fenomenul discriminarii este mare si foarte mare in Romania; 3 din 4 considera ca acest fenomen este in dezvoltare. Acelasi sondaj identifica persoanele LGBT ca fiind tinte ale discriminarii, in special la scoala sau la locul de munca, in viziunea unui roman din doi. 53% dintre tinerii LGBT din Uniunea Europeană au fost discriminaţi sau hartuiti pe parcursul educatiei din cauza orientarii sexuale ne-heteronormative, procentul celor care considera sinuciderea o solutie în asemenea situatii situandu-se intre 30 si 40%. Aceste cifre indica un risc foarte mare de marginalizare a unui grup care, in baza celor mai noi estimari sociologice din mai multe tari, afecteaza intre 4-10% din populatia Romaniei.

Principalele rezultate din semestrul I al al anului academic 2015-2016: Saptamana Aliatilor LGBT, cu peste 200 de participant LGBT, Targului ONG-urilor LGBT din cadrul evenimentului 10 Decembrie - Ziua Drepturilor Omului #IstoriaNoastra (60 participanti) si training international pentru studenti LGBT (20 de studenti membrii CP, dar si studenti LGBT din Timisoara, Cluj, Iasi, Ploiesti), dar si 5 workshopuri organizate local.


| Date beneficiari
    Studenti LGBT - 100

| Date beneficiari
    Public studentesc (non-LGBT) - 300

| Activitati
    1. Intalniri ale Tinerilor LGBTQ. Organizam intalniri regulate, atat in facultati cat si in alte spatii, pentru studentii LGBTQ. Fie ca sunt intalniri informale sau evenimente organizate special pentru a marca Coming Out Day, Ziua Drepturilor Omului sau Luna Istoriei LGBT, intalnirile Campus Pride sunt organizate in spatii sigure si sunt deschise comunitatii de studenti LGBTQ, indiferente de facultate.

2. Leadershipul viitorilor leaderi ai comunitatii LGBTQ. Miscarea LGBTQ este inca in formare si credem cu tarie ca leaderii comunitatii din viitor se afla deja printre noi. Prin organizarea de traininguri si workshopuri, speram sa ne ajutam colegii sa isi atinga potentialul si sa devina factori de schimbare in Romania.

3. Extinderea in centre universitare si facultati din Bucuresti si Romania. Timp de 25 de ani, marea majoritate a actiunilor pentru comunitatea LGBT s-au concentrat in Bucuresti si nu au reusit sa reprezinte sau sa sustina persoane din alte localitati. Speram ca modelul Campus Pride Bucuresti sa fie adoptat in alte orase cu importante centre universitare si, in timp, sa cream o miscare a tinerilor LGBT cu ecou in toata tara. In plus, speram sa cream si sa sustinem studenti LGBT din toate facultatile din Bucuresti!

4. Advocacy universitar. Prin directia de advocacy, urmarim identificarea nevoilor studentilor LGBTQ si a gradului de homofobie si transfobie din mediul universitar.


| Rezultatele proiectului
    Crearea de spatii sigure in mediul unviersitar. In prezent, au fost folosite multiple spatii ale Universitatii Bucuresti, dintre care unul este utilizat periodic ca si spatiu de intalnire a comunitatii. Prin revendicarea spatiilor universitare de catre studentii LGBT asiguram cresterea gardului de vizibilitate si auto-asumare a identitatii.

Dezvoltare comunitara. Proiectul a inceput cu cativa studenti LGBT insa a crescut ca si numar de partiicpanti provenind de la o amre diversitate de facultati - automatica, economie, limbi straine, matematica, litere, stiinte politice si geografie fiind principalele domenii care se regasesc. De regula, ca urmare a diversitatii curriculare, acesti studenti nu ar avea contact.

3. Identificarea de cazuri de criza. Prin contactul direct cu comunitatea studenteasca, au fost identificate mai multe cazuri de depresie, abuz, etc. O parte dintre apriticpanti au beneficiat nu doar de sprijinul grupului in solutionarea dicerselor situatii, dar au putut sa fie indrumati inspre persoane de specialitate care sa le sustina.

4. Contact cu experiente pozitive. Acest aspect a fost in speical asigurat de workshopul GALE, care a prezentat studentilor experienta olandeza in dezvoltarea de cluburi LGBT in spatii educationale. Prezentarea unor modele de succes a incurajat considerabil incerederea in capacitatea Campus Pride de as face o schimbare.

5. Experienta in managemnt de activitati. Cum activitatile sunt conduse de studenti LGBT, acesti au avut ocazia sa organizeze eveniemntele pe care si le doreau - intalniri, proiectii, workshopuri, etc.


| Bugetul
    10000

| Parteneri
    Ambasada Olandei, MozaiQ LGBT, Asociatia Lindenfeld, PSI Romania, GALE - Global Alliance for LGBT Education

| Website proiect
    campuspride.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->