close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Assisted living for eldery people



| Organizator:
    Asociația Caritas Alba Iulia Aistență Medicală și Socială
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Proiectul s-a nascut dintr-o necesitate reala pentru persoanele vârstnice care traiesc singure, in regiuni rurale. Studiul statistic derulat de Gallup Romania la solicitarea Caritas Alba Iulia – Ingrijire la Domiciliu în anul 2010, pe un esantion de 1.200 persoane din judetele Harghita, Covasna si Mures arata ca 41,4% dintre persoanele chestionate traiesc singuri sau impreuna cu sotul sau sotia.
Cu ajutorul acestui sistem persoanele varstnice pot cere imediat ajutor, printr-o simpla apasare a butonului. Acest lucru le cofera un climat de siguranta.


| Scopul proiectului
    Scopul principal al proiectului este asigurarea asistentei permanente pentru persoanele varstnice, prin facilitarea comunicarii acestora cu ingrijitorii Caritas. Obiectivele proiectului sunt: monitorizarea beneficiarilor cu ajutorul sistemului de intranet, prin sistemul de alertare si interventie, si asigurarea interventiei promte, specializate, in cazul aparitiei unor probleme cu persoana varstnica.

Assisted living for eldery people Assisted living for eldery people Assisted living for eldery people

| Aria geografica
    Judetele Harghita, Covasna, Mures, Iasi, Alba

| Rezumat
    Supravegherea persoanelor varstnice (teleasistenta)
Fundatia Vodafone Romania a lansat în data de 12 noiembrie 2012 programul „Mobile for Good”, cel mai amplu program din Romania care foloseste tehnologiile mobile pentru a rezolva probleme sociale presante, pentru a imbunatati viata persoanelor dezavantajate sau a celor cu probleme de sanatate.
Din anul 2012 Caritas Alba Iulia - Asistenta Medicala si Sociala a inceput sa dezvolte si sa puna in aplicare sisteme care cu ajutorul tehnologiei mobile, faciliteaza acordarea serviciilor la domiciliu. Colaborarea cu Fundatia Vodafone Romania a inceput in 2012, si s-a transformat intr-un parteneriat de succes, care a rezultat mai multe proiecte comune prin programul Mobile for Good.
Ideea abordarii problematicii persoanelor varstnice care traiesc singure s-a nascut in urma unor necesitati reale pe parcursul multor ani de experienta in acordarea serviciilor de ingrijire socio-medicala la domiciliu pentru persoanele varstnice.
Pornind de la aceste date si de la faptul ca la nivelul tarii au fost multe cazuri cand decesul unui batran a fost descoperit cu intarziere de cateva zile am considerat importanta infiintarea unui serviciu de teleasistenta la domiciliu, cu speranta ca poate, prin depistrarea la timp a persoanelor varstnice carora li s-a facut rau, viata acestora poate fi salvata.


| Date beneficiari
    Proiectul se adreseaza unui numar de 520 de persoane varstnice, asistati ai Asociatia Caritas Alba Iulia – Asistenta Medicala si Sociala, ai Caritas Iasi si Caritas Blaj, care beneficiaza de telefoane cu butoane de panica, cu abonamente de voce si de servicii de supraveghere.

| Date beneficiari
    380 ingrijitori Caritas, care beneficiaza de smartphone-uri cu abonameente de voce si internet pentru imbunatatirea si largirea activitatii lor.

| Activitati
    Dupa organizarea activitatilor de mediatizare, au fost selectate persoanele varstnice care au beneficiat de teleasistenta la domiciliu (supraveghere). Dupa achizitionarea aparatelor necesare, au fost selectate persoanele varstnice care au primit telefoane prevazute cu buton de panica. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, echipa de proiect a luat legatura cu celelate organizatii Caritas din tara (Caritas Oradea, Satu Mare, Iasi, Timisoara, Bucuresti, Blaj) in vederea identificarii persoanelor varstnice. Criteriile de selectie au fost:
1. varsta peste 60 de ani,
2. sa fie persoane singure sau sa traiasca cu sotul/sotia,
3. sa nu sufere de boli psihice sau handicap mintal.

Reprezentantul Caritas, impreuna cu un asistent social, a contactat persoanele varstnice selectate in scopul realizarii anchetelor sociale si pentru a distribui telefonale mobile. Persoanele varstnice au primit instructiuni despre functionarea sistemului de teleasistenta (supraveghere) au fost instruite si pentru folosirea telefoanelor.


| Rezultatele proiectului
    În cadrul proiectului au fost distribuite 520 de telefoane speciale pentru persoanele vârstnice, cu abonamente pe care varstnicii le pot utiliza gratuit, iar in caz de urgenta pot apela la ajutor. Parteneriatul cu Fundatia Vodafone Romania are deja mai multi ani de vechime. Prin acest proiect de teleasistenta, am reusit sa reconectam din singuratate mai mult de 500 de varstnici bolnavi, de asemenea am contribuit la îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru un numar de peste 350 de angajatii Caritas, care au monitorizat aceste cazuri, și care au înregistrat serviciile efectuate la beneficiari, cu ajutorul telefoanelor primite de la Fundatia Vodafone Romania.

Folosim un software proiectat special pentru acest program. Tinem legatura permanent cu angajatii firmei de software pentru imbunatatirea permanentă programului. Software-ul s-a dovedit functional, sistemul functionând permanent si fara probleme semnificative.

Rezultatul este un program mult mai performant, care ne permite un control mult mai exact si ne va ajuta si in prelucrarea datelor pentru a avea o imagine si mai clara despre activitatea derulată pe teren.


| Bugetul
    9656,64

| Parteneri
    Fundatia Vodafone Romania, Asociatia Caritas Alba Iulia – Asistenta Medicala si Sociala

| Website proiect
    http://www.caritas-ab.ro/ro/proiect-finan%C8%9B-de-funda%C8%9Bia-vodafone-rom%C3%A2nia-prin-programul-%E2%80%9Cmobile-good%E2%80%9D





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->