close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Hour of Code Romania 8-14 decembrie 2014



| Organizator:
    Adfaber
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    In scolile din Romania, atelierele si cluburile practice lipsesc in totalitate; iar la nivelul fortei de munca multi absolventi de liceu si facultate raman neangajati si toate acestea in contextul in care domeniul tehnologiei si al programari este singurul domeniu in care nu exista somaj ci o nevoie de personal in continua crestere, iar salariile ajung si la 6000 de euro. Adfaber a propus asadar implentarea evenimentului Hour of Code si in Romania ca un prim pas facut impreuna cu Ministerul Educatiei si companiile private din domeniul IT invitand copiii si chiar adulti sa incerce o ora de programare, ghidati fiind de tutoriale online puse acestora la dispozitie.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a aduce tehnologia si programarea mai aproape de elevi dar si de profesori si de a demonstra ca Romania e o tara avida de nou care absoarbe ca un burete informatie.
Asadar am avut ca obiective:
1.Obiectivul nostru principal a fost de a semnala copiilor un nou orizont de gandire prin intermediul tehnologiei;
2.Cresterea gradului de constientizare in randurile elevilor si profesorilor cu privire la o profesie care le poate schimba viata copiilor, profesia de programator le-ar permite sa lucreze de aici, din Romania, pentru oricine de oriunde.


Hour of Code Romania 8-14 decembrie 2014 Hour of Code Romania 8-14 decembrie 2014 Hour of Code Romania 8-14 decembrie 2014

| Aria geografica
    Toate judetele tarii

| Rezumat
    Programarea este un limbaj care ajuta copiii sa gandeasca in concepte, procese si sa faca legatura dintre cele doua. La fel ca alfabetul, scrierea sau invatarea unei limbi straine, programarea reprezinta un element international de viitor. Este bine cunoscut faptul ca traim intr-o era digitala, in care viteza informatiei este vitala;nu este suficient pentru copii sa stie cum sa controleze tehnologia - ei trebuie sa stie, de asemenea, cum sa o creeze.
Obiectivul nostru principal este de a semnala copiilor un nou orizont de gandire prin intermediul tehnologiei. De asemenea, vrem sa aratam ceea ce copiii si adolescentii din Romania au de oferit: un nou mod de gandire, imaginatie, creativitate si inteligenta - singurul lucru de care au nevoie este suportul tehnic.
De asemenea, obiectivul nostru este de a creste gradul de constientizare in randurile elevilor si profesorilor cu privire la o profesie care le poate schimba viata copiilor, profesia de programator le-ar permite sa lucreze de aici, din Romania, pentru oricine de oriunde.
Evenimentul Hour of Code Romania a fost un succes - Romania a avut 441 000 de persoane care au incercat o ora de programare si s-a situat pe locul al 10-lea intr-un top de 175 de tari la nivel global. Cu ajutorul tutorialelor gratuite, oricine, oriunde poate organiza un eveniment de o ora marca Hour of Code. Tutorialele cu durata de o ora sunt disponibile în peste 30 de limbi, nu e necesara niciun fel de experienta, iar regulamentul accepta participanti cu varsta intre 4 ani si 104 ani.


| Date beneficiari
    Beneficiarii acestui eveniment sunt, in primul rand, copiii si tinerii romani, de la clasa a I la clasa a XII-a, cat si profesorii de orice specializare.Pe de alta parte, oricine este in posesia unui device - tableta, computer, laptop, telefon - poate accesa tutorialele online gratuite si parcurge o ora de introducere in bazele programarii.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti sunt companiile de IT care in afara de vizibilitate, ajuta la constientizarea unor aspecte esentiale in schimbarea pregatirii elevilor de azi, respectiv angajatilor de maine

| Activitati
    Video-uri motivationale
Participantii Hour of Code au avut posibilitatea de a urmari online filmari cu cele mai influente personalitati din lume - Barack Obama, Bill Gates, Mark Zuckerberg si multi altii, precum si cu evenimentele trecute; declaratiile copiilor implicati si motive pentru care este bine sa cunosti un limbaj de programare.

Tutoriale pentru orice nivel de cunostinte
Site-ul ro.code.org a pus la dispozitie tuturor celor care vor sa participe la Hour of Code, tutoriale de dificultate mica spre medie. Participantii puteau crea fulgi de zapada cu ajutorul printeselor Elsa si Anna sau alerga porcusorii din Angry Birds. Tutorialele au continut explicatii sub forma de dialog si au fost traduse in peste 40 de limbi.
Cunoscatorii bazelor programarii au putut incerca programe precum Scratch, Lightbot sau tutorialele de mai mult de o ora.

Pregatire completa pentru profesorul organizator
In sectiunea profesori (https://ro.code.org/learn/educators) a site-ului oficial Hour of Code Romania, educatorii au gasit explicatii privind pregatirea unui eveniment in cadrul clasei - alegerea tutorialului, planificarea evenimentului in functie de tehnologia disponibila, motivarea elevilor, combaterea dificultatilor etc.
Concursuri online
Am organizat in perioada 8-14 decembrie 2014 concursuri interactive cu premii pentru participantii Hour of Code pe Facebookul evenimentului: https://www.facebook.com/HourofCodeRo?fref=ts

Diploma personalizata la finalul parcurgerii tutorialelor


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele in cifre au fost urmatoarele:
Romania a avut 441 000 de persoana care au incercat o ora de programare si s-a situat pe locul al 10lea intr-un top de 175 de tari la nivel global.
Comunitatea, in speta profesorii au trimis nenumarate mesaje de multumire pentru aceasta initiativa si nenumamrate rugaminti de a se continua acest demers si in restul anului, iar copiii sa beneficieze si in restul anului de aceste materiale didactice non-formale.
Hour of Code a avut drept sustinatori pe insusi presedintele Romaniei, pe Virgil Iantu, pe Smiley, pe Marius Moga, pe Dan Chisu, pe Cornel Ilie de la trupa Vunk; iar sustinerile acestora adresate in directia organizarii unei ore de programare au avut ecouri puternice.
La nivelul clientilor companiilor implicate si ai angajatilor acestora s-a manifestat o dorinta de sustinere la nivel global si chiar a fost transmis feedback pozitiv catre acestea.


| Bugetul
    36000,00

| Parteneri
    Intel, UPC, King, Samsung, IBM, McDonalds Gameloft, Discovery, Strategad, Cinema City, Girls who code, Girls in Tech, Ministerul Educatiei

| Website proiect
    https://ro.code.org/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->