Participanti & Proiecte
Rasuna Valea - Orasele fantoma ale huilei
|
Organizator: Silviu Mihai |
|
Categorie: Originalitate |
Valea Jiului era candva, cel putin pentru propaganda socialista, unul dintre simbolurile preferate ale progresului si industrializarii. Astazi, e un loc lipsit de perspective, din care oamenii migreaza masiv catre Europa de Vest. Decizia inchiderii minelor a fost luata cu siguranta din motive economice, insa si considerente de mediu si politice au jucat un anumit rol. Mineritul de huila nu este de fapt sustenabil in nici o tara din Europa, insa, inaintea inchiderii minelor, alte state au adoptat strategii ample de dezvoltare regionala, pe care le-au si implementat. In Romania, acest lucru nu s-a produs, iar in prezent nu exista nici o perspectiva concreta de dezvoltare economica si sociala pentru regiune.
| Scopul proiectului
Ne-am propus in primul rand sa descriem si sa analizam situatia, cu instrumentele jurnalismului narativ, capabil sa sensibilizeze. In acelasi timp, ne-am propus sa atragem atentia actorilor de la nivel local, national si chiar european, creand in jurul proiectului posibilitati de construire a unor retele de schimb de idei. Ne-am propus, de asemenea, sa identificam proiecte concrete de dezvoltare pe care sa le prezentam potentialilor finantatori internationali. In sfarsit, ne-am propus sa cream legaturi durabile bazate pe cunoastere clara, nu pe prejudecati.
| Aria geografica
Valea Jiului (Jud. Hunedoara); Romania, Germania
| Rezumat
Inca trei mine din Valea Jiului, printre ultimele, vor fi inchise in urmatorii trei ani. Asa a hotarat Guvernul Romaniei, impreuna cu FMI si UE. Peste 3.000 de angajati isi pierd locurile de munca, mai multe zeci de mii sunt indirect afectati. O regiune monoindustriala care ar fi putut beneficia de un plan de dezvoltare va deveni in curand un peisaj salbaticit. Astazi, sapte orase fantoma isi asteaptă ultima sansa pe malurile Jiului.
Am pornit la drum printr-una dintre cele mai sarace regiuni din Romania si am documentat impactul schimbarilor structurale asupra comunitatilor locale si a indivizilor. I-am insotit pe ultimii mineri in viata lor de zi cu zi, in ultimele coborari in subteran, acasa si in cautarea unui nou loc de munca – in Romania sau in Vestul Europei. Pe baza acestei documentari ample am realizat un proiect web multimedia care descrie si analizeaza aceasta comunitate unica si a carui comunicare va continua.
Cum ar putea arata o alternativa de dezvoltare durabila a Vaii Jiului? O alternativa care sa ofere atat pentru oamenii din regiune, cat și pentru mediu un viitor demn, fara carbune. Am mers la fata locului ca sa intelegem mai bine. Proiectul a urmarit sensibilizarea opiniei publice din Romania si din spatiul germanofon cu privire la o zona fata de care inca exista multe prejudecati. In acelasi timp, a vizat crearea unei platforme in jurul careia sa se coaguleze eforturi ale organizatiilor romanesti si europene.
Am urmarit atat informarea, cat si crearea de competente si de retele. Impactul a fost peste asteptari. ONG-urile locale ne-au prezentat proiectele lor, am venit si noi cu idei, iar Fundatia Erste (Viena) a selectat deja mai multe proiecte de dezvoltare regionala pe care urmeaza sa le sprijine.
| Date beneficiari
Surprinzator de multi localnici au fost implicati ca protagonisti ai reportajelor si ne-au sprijinit in diverse moduri eforturile de documentare (discutii de background, relatii personale, idei, propuneri). ONG-urile au participat direct la diverse parti din proiect si la formarea unei platforme de actiune pentru Valea Jiului.
| Rezultatele proiectului
In primul rand, proiectul a condus la o minima vizibilitate pentru comunitate, lipsa acesteia fiind una dintre problemele cu care localnicii se confrunta sistematic. Am obtinut, credem, o mai buna constientizare atat pe plan local, cat si pe plan national si european, a faptului ca aceasta este realmente ultima sansa a regiunii, iar ratarea ei conduce inevitabil la mutatii sociale si economice cu efecte nedorite, insa din pacate ireversibile: depopulare drastica, intoarcere la agricultura de subzistenta fara nici o alternativa viabila, probleme demografice majore, impovararea bugetelor sociale, imigratie precara in Occident etc. Am obtinut de asemenea coagularea unui germene de coalitie a ONG-urilor locale, cu perspectiva unei finantari a proiectelor lor.
| Argument
Am incercat sa punem la lucru un gen de jurnalism modern, multimedial si angajat in serviciul unei cauze legate de necesitatea unei schimbari sociale. Metodele clasice ale demersului jurnalistic par a interzice astfel de incercari, in masura in care, evident, relatarea jurnalistica trebuie sa ramana obiectiva si nu se poate dedica explicit unei cauze civice, politice sau sociale. Totusi, noi credem ca tocmai o cunoastere aprofundata si "lenta" a realitatilor dintr-o anumita zona, care depaseste nivelul statistic sau documentarea de suprafata, este in masura sa ofere o baza adecvata de actiune sociala, mai ales in situatia in care posibilii parteneri locali se afla in mare parte intr-o situatie de precaritate. In acest context, am considerat ca este necesar mai intai sa invatam impreuna cat mai multe despre problemele cu care se confrunta regiunea, ca abia apoi sa ne dam seama cum putem actiona. Pariul a fost ca o abordare multimediala bazata pe un gen de jurnalism narativ, foarte aproape de protagonisti, poate in primul rand informa mult mai bine decat alte metode, si poate de asemenea functiona ca o platforma de coagulare a energiilor locale si internationale, daca vorbeste mai multe limbi. Credem ca demersul este original si pentru ca nu necesita o organizatie care are inevitabil costuri fixe, ci poate ramane la nivelul unui angajament constant, dar flexibil.
| Bugetul proiectului (in RON)
27000
| Parteneri
n-ost (Network for Reporting on Eastern Europe); Fundatia Erste (Viena)
| Website-ul proiectului
www.rasunavalea.ro