Participanti & Proiecte
Go Yoga 55+
|
Organizator: Asociația Răsăritul de Argint |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVAȚIE |
În fiecare zi, fiecare dintre noi are de făcut o alegere. Cum avem grijă de sănătatea noastră.
De ce tratăm, în loc să prevenim? De ce nu acordăm atenție prevenției, prin exerciții fizice și printr-un stil de viață sănătos?
România se evidențiază prin 2 statistici Eurostat, în strânsă legătură de cauzalitate.
Cheltuim de 10 ori mai puțin decât media europeană pentru servicii medicale de prevenție.
Suntem ultimii din Europa în ceea ce privește speranța de viață, cu 5 ani mai puțin decât media europeană. Principalul motiv este stilul nostru de viață: obiceiurile alimentare nesănătoase și lipsa activităților fizice.
Statistica speranței de viață evidențiază direct efectele lipsei serviciilor de prevenție.
90% dintre români nu fac niciun fel de mișcare. Inevitabil ajungem dependenți de doctori, medicamente și de ajutorul familiei.
| Scopul programului
Scopul proiectului contribuie la îmbătrânirea activă prin crearea unei comunități interactive pentru seniori și prin schimbarea stilului de viață de la sedentarism spre activitate fizică.
O1. Îmbunătățirea calității vieții a 50 seniori;
O2. Creșterea gradului de conștientizare asupra riscurilor provocate de sedentarism la segmentul de vârstă de peste 55 ani și construirea unei comunități sigure și interactive;
O3 Furnizarea gratuită a înregistrărilor video în 10 cămine de zi la finalul programului.
| Aria geografica
Național, Urban
| Rezumat
Asociația Răsăritul de Argint pune seniorii în mișcare!
Obiectivele din cadrul proiectului Go Yoga 55+ au contribuit la găsirea unei soluții pentru îmbătrânirea activă și la îmbunătățirea calității vieții la vârsta de argint.
Am organizat un program de yoga online, interactiv, calitativ, de mișcare și bună stare pentru persoanele vârstnice, cu accent pe modelarea stilului de viață dintr-unul sedentar către unul activ.
Exercitiile de yoga au un puternic impact pozitiv asupra sănătății seniorilor, reușind să prevină, să amelioreze și chiar să trateze anumite afecțiuni cauzate de înaintarea în vârstă.
Izbucnirea pandemiei a generat izolarea, marginalizarea și excluderea socială a persoanelor vârstnice, însă programul de yoga a fost totodată și un excelent antidot pandemic.
Ce a însemnat proiectul Go Yoga 55+ în numere:
-585 de înscrieri în program
-37 ședințe de yoga
-320 beneficiari cu vârste cuprinse între 55 și 76 de ani
-52 de schimbări de comportament
-27.700 minute vizionate ale ședințelor înregistrate
-Formarea unei comunități de seniori activi
-10 cămine de vârstnici au beneficiat de înregistrările ședințelor.
-Campania „Azi ești Tânăr și mâine...” a ajuns la 3800 de persoane.
Ce a însemnat Go Yoga 55+ pentru beneficiari:
„Mi-ați adus mare bucurie în suflet și în trup, am început să îmi recapăt cât de cât mobilitatea. Am scăpat de unele dureri, pentru că m-ați învațat cum să o fac. M-ați făcut mult mai activă, mi-ați schimbat programul. Înainte, puteam sa mă scol și la 6:30, dar nu coboram din pat decât la 9-10. Acum, cum deschid ochii, mă duc și fac o ședinta de yoga.”
„Am repetat exercitiile pt. coloană, zona lombară, tiroidă și am simțit ameliorări. După fiecare oră de yoga m-am simțit relaxată, calmă, plină de energie și cu o mobilitate mai bună.”
| Date beneficiari direcţi
Beneficiari direcți: 820. 320 de persoane cu vârsta cuprinsă între 55 și 76 de ani (mediu urban, național, 95% femei) au beneficiat de minim 1 oră de yoga; Minim 500 de vârstnici instituționalizați beneficiază de înregistrările video oferite gratuit către 10 centre de zi din România.
| Activitati
Go Yoga 55+ a avut loc online, timp de 6 luni: Lunea de la 10 dimineața-yoga, din două în două zile de marți-cursuri de meditație, respirație și workshopuri.
- 26 ședințe active de yoga dedicate afecțiunilor specifice vârstei, special concepute la o intensitate minimă, cu efecte maxime. Fiecare oră s-a încheiat cu mici terapii: am avut muzică live, terapii prin râs și dans.
- 2 ore dedicate tehnicilor de respirație, pranayama.
Adulții, de-a lungul vieții, uită să respire corect, folosind doar la 20% din capacitatea pulmonară. Cu cât respirația este mai superficială, cu atât organismului îi este mai greu să realizeze oxigenarea celulelor. O respirație corectă ne ajuta să combatem stările de oboseală, insomnia, dar și anxietatea sau depresia.
- 5 ore de meditație pentru îmbunătățirea memoriei, creșterea capacității de concentrare și crearea unei stări de liniște și pace interioară.
- 4 Workshopuri de dezvoltare personală au venit în ajutorul formării unei comunități sigure pentru seniori.
Toate sesiunile de yoga au fost înregistrate și postate pe grupul de seniori activi, pentru a insufla rutina în comportamentul lor. După încheierea programului, videourile au fost oferite gratuit către 10 centre de zi din România.
Campania de conștientizare „Azi ești tânăr și mâine zici Opashaa” a avut rolul de a trage un semnal de alarmă asupra importanței prevenției în sănătate, printr-un ton glumeț, adecvat pentru social media.
| Rezultatele programului
99.8% Sănătate subiectivă mai bună (programul de yoga i-a stimulat pe participanți să fie mai activi în viața zilnică și și-au însușit o rutină: fac yoga, plimbări săptămânale și alte sporturi).
Sănătatea subiectivă este o măsură care include toate cele 3 dimensiuni ale sănătății: fizică, socială și emoțională. Aceasta nu presupune o analiză cognitivă sistematică, dar este unul din indicatorii principali ai sănătăţii şi calităţii vieţii cu care operează Organizația Mondială a Sănătăţii.
Beneficii predominante pentru cei 52 de participanți care au terminat programul în proporție de minim 80%: reglarea somnului, redobândirea echilibrului, ameliorarea durerilor superficiale cauzate de artroze, creșterea mobilitatii și îmbunătățirea flexibilității articulațiilor, scăderea tensiunii arteriale, creșterea rezistenței la efort, dispariția edemurilor limfatice, stare de calm, liniște interioară și 2 atacuri de panică evitate.
Comunitatea formată online este activă și offline. Faptul că fac parte dintr-un grup de aceeași vârstă, cu aspirații asemănătoare îi mobilizează să se întâlnească și le oferă încredere.
Premii și validări:
- Sport changemaker (16 din 124 aplicații): https://www.ashoka.org/en-ro/sports-changemakers-program;
- Program susținut de Fundația Ana Aslan în platforma Ioanna pentru seniori;
- Invitație la Conferința Națională Alzheimer 2022: https://www.youtube.com/watch?v=UUGNnNlDX6U&t=2s;
- Proiect intrat în Semifinala Startarium 4Good (10 din 289 aplicații): https://www.facebook.com/startarium/photos/a.307889282917087/1577254482647221.
| Buget
24400
| Parteneri
Start ONG, Kaufland Romania, Act for Tomorrow
| Website program
https://rasarituldeargint.ro/eveniment/go-yoga-55-plus/