close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe



| Organizator:
    Mihai Eminescu Trust
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    La nivel national soiurile traditionale devin tot mai rare, datorita faptului ca proprietarii de pomi fructiferi nu mai detin cunostintele necesare altoirii, taierii si ingrijirii pomilor. Multi pomicultori prefera sa taie pomii imbatraniti si sa-i inlocuiasca cu puieti tineri cumparati din piete si altoiti cu soiurile moderne, vandute ca fiind mai productive si cu fructe mai frumoase. Noi am ales sa salvam vechea livada, sa valorificam soiurile autohtone de pomi fructiferi si sa promovam practicile pomicole traditionale ca si activitati durabile generatoare de venit. Livada din Malancrav dovedeste ca soiurile traditionale sunt pe termen lung mai productive, fiind bine adaptate climei din zona, necesitand tratamente minime, iar fructele avand un gust deosebit si o perioada de depozitare mai lunga, fata de cele produse in sistem intensiv.

| Scopul proiectului
    Proiectul s-a derulat in perioada iunie 2013 – mai 2015 si a avut ca si obiectiv principal valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi si a practicilor agricole traditionale ca si activitati durabile generatoare de venit pentru comunitatile rurale. Punctul de pornire a fost constientizarea comunitatilor din comuna Laslea, in special cea din satul Malancrav, cu privire la mostenirea genetica a soiurilor traditionale si valoarea lor de patrimoniu, oferind satenilor in acelasi timp oportunitatea de a dobandi cunostintele si abilitatile necesare practicarii pomiculturii traditionale.

Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe

| Aria geografica
    Malancrav jud Sibiu, Homorod jud Brasov si 34 sate din jud. Sibiu, Mures, Brasov Harghita

| Rezumat
    Pe dealurile satului Malancrav, ca si in alte locuri din Transilvania, inca se mai inalta pomi fructiferi batrani care pe langa roade, ofera adapost pentru o puzderie de fapturi care traiesc intr-un ecosistem variat si armonios. Merii sunt atat de reprezentativi pentru acest sat incat i-au adus si numele de “Almakerék”, care se traduce din limba maghiara prin “roata de mere”.
Livada Malancrav, atestata inca din 1305, cuprinde o bogata varietate de soiuri de meri, pruni si nuci, impreuna cu o flora si o fauna diversa. In special merii sunt din soiuri vechi, autohtone, cu deosebita valoare istorica si economica. Imbatranirea copacilor, regenerarea insuficienta, asaltul varietatilor comerciale si pierderea mestesugului altoirii sunt amenintari generale pentru aceasta livada si altele asemenea ei.
Pentru a salva livada de la disparitie si pentru a da localnicilor o sansa in plus pentru a obtine venituri, Fundatia Mihai Eminescu Trust a initiat proiectul „Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe”, derulat in parteneriat cu fundatia elvetiana SAVE si cofinantat prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman pentru Uniunea Europeana Extinsa.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului au fost locuitorii comunei Laslea cu satele arondate, avand o populatie de 3.450 de persoane: romani, romi, sasi si maghiari. Este vorba despre grupuri dezavantajate care locuiesc in localitati indepartate cu acces limitat la educatie, calificare profesionala si locuri de munca, avand ca principal mijloc de trai agricultura de subzistenta, ajutor social si activitati sezoniere in orasele invecinate sau in strainatate.

| Date beneficiari
    Deoarece Fundatia MET deruleaza proiecte in alte 27 comunitati rurale similare din regiune, si populatia acestora a beneficiat, in mod indirect, de pe urma acestui proiect.

| Activitati
    Activitatile implementate au fost: organizarea unui atelier cu experti si factori de interes, crearea si distribuirea unui chestionar de identificarea a soiurilor de pomi fructiferi, organizarea unui workshop de identificare a soiurilor de fructe, realizarea unui inventar al soiurilor de fructe traditionale, organizarea de intalniri cu localnici pentru a infiinta o asociatie a fermierilor interesati sa mentina si sa perpetueze soiurile traditionale de fructe din Transilvania, achizitia de echipamente pentru efectuarea de lucrari de constructie si intretinere a livezii, infiintarea unui punct de informare privind soiurile traditionale, crearea unei poteci tematice prin Livada Malancrav “Poteca Marului”, infiintarea unei pepiniere cu soiuri traditionale, organizarea unui curs teoretic si practic de altoire a pomilor fructiferi, crearea unei livezi scolare si desfasurarea de actiuni de constientizare a publicului.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului sunt: sustinerea schimbului de experienta intre experti si fermieri elvetieni si romani, infiintarea unei asociatii a fermierilor intersati de conservarea soiurilor traditionale, realizarea unui inventar al soiurilor traditionale de pomi din zona, crearea unei livezi demonstrative si a unei colectii de soiuri, organizarea de ateliere educationale pentru cresterea interesului generatiei tinere fata de pomicultura, crearea unei livezi scolare in parteneriat cu profesorii si elevii, organizarea unui curs teoretic si practic de cultivare, ingrijire si altoire a pomilor fructiferi, crearea unui punct de informare despre soiurile traditionale de pomi si a unei poteci de drumetie in Livada Malancrav, de-a lungul careia sunt descrise 10 soiuri de mere. Rezultate cele mai importante sunt inventarul soiurilor traditionale, colectia de soiuri traditionale si infiintarea asociatiei Livezile Transilvaniei. In urma lansarii apelului de cautare a soiurilor, inventarul realizat este una dintre singurele baze de date cu informatii despre soiurile traditionale si care poate fi folosit ca si punct de plecare pentru realizarea unui inventar la nivel national al soiurilor de fructe din Romania. Colectia de soiuri realizata in pepiniera din Livada Malancrav cuprinde 50 de soiuri dintre cele identificate in zona, urmand ca in viitor sa constituie o sursa de puieti altoiti cu soiuri traditionale pentru localnici si publicul larg. Efortul de pastrare si valorificare durabila a soiurilor traditionale de fructe va fi continuat de catre Asociatia Livezile Transilvaniei.

| Bugetul
    997961

| Parteneri
    Fundatia Mihai Eminescu Trust, Swiss Foundation, Primaria Comunei Laslea si Şcoala Generala Homorod

| Website proiect
    www.livadamalancrav.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->