close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Art Encounters



| Organizator:
    Art Encounters
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Art Encounters este un proiect conceput la sfarsitul anului 2014 care a crescut de la luna la luna in decursul anului 2015. Encounters este platforma pentru un dialog national, unind strategii diverse si multi-stratificate care provin din diferite centre de arta, de la Iasi la Craiova, de la Cluj la Arad, de la Bucuresti la Constanta. Art Encounters ofera publicului o oportunitate unica de a experimenta arta contemporana si de a dezvolta intelegerea fata de importanta artelor vizuale pentru o societate democrata, deschisa.

| Scopul proiectului
    Alaturi de Festivalul International de Film Transilvania din Cluj, de Festivalul International de Teatru din Sibiu si de Festivalul de Muzica George Enescu din Bucuresti, Timisoara Art Encounters isi propune sa devina un eveniment cultural de amploare, prin aducerea impreuna atat a artistilor cunoscuti cat si a celor tineri, care promit.

Art Encounters Art Encounters Art Encounters

| Aria geografica
    Timisoara

| Rezumat
    In octombrie 2015 Timisoara a gazduit prima editie a bienalei Art Encounters Timisoara | Arad, un punct de intalnire pentru intreaga scena artistica din Romania. Scopul Art Encounters este acela de a crea la fiecare doi ani un dialog viu intre artisti, curatori si publicul general despre dezvoltarea artei si despre locul si evolutia artei romanesti contemporane in contextul international. Avand sprijinul mediului artistic, dar si al unor importante institutii nationale si locale, Art Encounters a fost cea mai ampla manifestare de arta contemporana la nivel national din 2015. Evenimentul s-a bucurat de implicarea curatorilor de talie internationala Nathalie Hoyos si Rainald Schumacher. Sub tema curatoriala „Aparenta si esenta”, editia din 2015 a avut in centrul sau istoria si evolutia a cinci decenii de arta contemporana romaneasca, din 1960 pana in prezent.
Timp de o luna, orasul Timisoara s-a transformat intr-o veritabila galerie de arta contemporana unde peste 100 de artisti si-au expus lucrarile in 17 locatii diferite, cum ar fi Muzeul de Arta, Memorialul Revolutiei, Sinagoga din Cetate, Halele Timco, sau Cazarma U. De asemenea, Art Encounters a fost unul dintre cele mai mari proiecte culturale care a reunit orasele Timisoara si Arad. Prezenta Art Encounters in Arad a fost reprezentata prin patru expozitii, in trei locatii.
Programul Art Encounters a cuprins si numeroase evenimente, astfel ca timisorenii au avut ocazia sa urmareasca prelegerile unor importanti curatori, reprezentanti ai unora dintre cele mai prestigioase institutii de arta contemporana din lume, precum Tate Modern Londra, Centre Pompidou Paris, Muzeul de Arta Moderna New York.
In cadrul Art Encounters, s-au oferit si o serie de activitati educationale interactive pentru copii si grupuri scolare.


| Date beneficiari
    cei peste 150 de artisti prezenti in programul bienalei, 25000 de vizitatori, 4600 de copii care au vizitat expozitiile, 120 de profesori care i-au insotit

| Date beneficiari
    comunitatea orasului Timisoara, scena artistica romaneasca si internationala,

| Activitati
    Timp de o luna, 25.000 de vizitatori au avut ocazia sa admire operele a peste 150 artisti care au expus in cadrul Art Encounters. 35 de expozitii au fost prezentate in 20 de locatii.
Programul educational
O oferta inedita a evenimentului a fost programul educational la care au luat parte peste 4.600 de elevi in cadrul celor 160 de vizite ghidate. Categoria de varsta cea mai prezenta a fost cea a liceeniilor cu aproape 3.000 de liceeni vizitand Art Encounters. De asemenea, un numar de 117 profesori au primit atestate de participare la programul educational.
Programul de voluntariat
Programul de voluntariat a dat ocazia a 120 de voluntari sa se implice in cadrul evenimentului, de la organizare si logistica pana la partea de mediere culturala. In total, pe s-au oferit 232 de ore de mediere culturala.
Programul de conferinte si evenimente
De asemenea, prima editie Art Encounters a oferit si un bogat program de evenimente. Pe parcurs de o luna vizitatorii au putut participa la 45 de ateliere, conferinte, si performance-uri.
Programul de rezidenta
Cu ocazia primei editii, s-a initiat si un program de rezidenta la care au participat 7 artisti si un curator ale caror proiecte au facut parte din Art Encounters.



| Rezultatele proiectului
    Prezenta celor 150 de artisti la un eveniment de o asemenea amploare care s-a organizat pe teritoriul Romaniei le-a dat oportunitatea sa fie mai bine cunocuti pe plan national. Daca acesti artisti sunt renumiti pe plan international, ei sunt mai putin cunoscuti publicului roman. In consecinta Art Encounters le-a dat posibilitatea sa fie mai aproape de publicul romanesc. Acesta la randul sau a beneficiat de acces liber la arta romaneasca contemporana timp de o luna, astfel arta devenind mai accesibila publicului larg.

| Bugetul
    1100000

| Parteneri
    Primaria Municipiului Timisoara, Directia Judeteana pentru Cultura Timis, Fundatia Interart Triade, Primaria Municipiului Arad, Institutul Cultural Roman, Fundatia MARE, Facultatea de Arhitectura Timisoara, AFCN, Centrul Municipal de Cultura Arad, Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana, Institutul Francez Timisoara, Centrul Cultural German, Ordinul Arhitectilor din Romania - Filiala Timis, Uniunea Artistilor Plastici din Romania - Filiala Timis, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul de Arta Timisoara, Memorialul Revolutiei, IFA, Universitate de Vest, Universitate Politehnica, Galeria Calina, Galeria Jecza, Galeria Calpe, Raiffeisen Bank Romania, Hategan Law, Elba, Alusystem, Agasi, Cerealcom, Egeria, Eta-2u, Helpline, Prompt, A&D Profial Company, Hella, TVR Timisoara, Pres Alert, Revista Arta

| Website proiect
    www.artencounters.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->