Participanti & Proiecte
Programul national de lectura "Cartile Copilariei"
|
Organizator: Asociatia Curtea Veche |
|
Categorie: Programe |
Am avut la baza statisticele ingrijoratoare care ilustrau starea actuala a lecturii si a educatiei in Romania, cercetarile care aratau lipsa unui program national de lectura care sa fie bazat pe texte adecvate nivelului de intelegere al copiilor cu varsta intre 7-14 ani si analiza zonelor din care provin beneficiarii si numarul de librarii, institutii scolare si biblioteci disponibile in comunitate. In mediul urban copii prefera activitatile digitale si jocurile pe calcultator in detrimentrul cartilor, percep lectura mai degraba ca pe o obligatie scolara si nu ca pe o activitate pe care sa o practice din placere. Mediul rural sau zonele dezavantajate nu permit si nu ofera copiilor sanse egale la educatie, fapt ce reiese din rezultatele foarte slabe la examinarile nationale si rata de abandon crescanda.
| Scopul programului
Asociatia Curtea Veche s-a infiintat in 2014 cu scopul de a promova lectura de placere in randul copiilor si de a facilita accesul acestora la carti. Obiectivele sunt: formarea obiceiului de a citi in randul copiilor si al familiilor; scaderea ratei analfabetismului si cresterea gradului de fluenta la copii si tineri; facilitarea accesului la carti prin donatii catre copiii care provin din familii cu un venit scazut sau cu rude care lucreaza in strainatate.
| Aria geografica
Am organizat evenimente, infiintat cluburi de lectura si donat peste 30.000 de carti noi in judetele Calarasi, Iasi, Ilfov, Tulcea, Mures, Teleorman, Dolj, Hunedoara, Brasov, Bihor, Giurgiu si in Municipiul Bucuresti.
| Rezumat
Programul se bazeaza pe date din studiile realizate de Comisia Europeana sau din focus-group-uri cu profesori: ratele mici de alfabetizare si intelegere a textelor in mediul rural, problema saraciei care face ca multi copii sa nu aiba acasa carti – chiar daca in trecut au mai existat donatii in mediul rural, acestea s-au adresat bibliotecilor si au avut la baza carti vechi sau neadaptate nivelului de intelegere al copiilor – si lipsa de motivare si de formare continua a profesorilor din mediul rural in tehnici interactive si moderne pentru elevi. 33% dintre romanii cu varste sub 16 ani traiesc sub pragul de saracie. Acesti copii si tineri nu au acces la carti. Multi dintre ei nu au o biblioteca acasa si nici acces la o librarie in localitatea in care traiesc. Studiile demonstreaza ca in lipsa accesului la carte, copiii care provin din medii dezavantajate vor ramane mereu in urma colegilor lor din familii mai instarite, care citesc si carora li se citeste mai mult.
Ne propunem sa le oferim tuturor copiilor din Romania, indiferent de mediul de provenienta, o sansa egala pentru un viitor mai bun, prin lectura. In doi ani de la infiintare am donat peste 30.000 de carti noi catre copiii din medii dezavantajate din 12 judete ale tarii (Calarasi, Iasi, Ilfov, Tulcea, Mures, Teleorman, Dolj, Hunedoara, Brasov, Bihor, Giurgiu si Municipiul Bucuresti), organizat peste 20 de cluburi de lectura in scoli din comunitati cu acces restrans la resurse si am organizat zeci de evenimente de incurajare a cititului de placere pentru copiii de la oras. Pana acum, rezultatele obtinute ne confirma faptul ca tehnicile moderne si interactive folosite de profesorii coordonatori in cadrul cluburilor de lectura starnesc interesul copiilor fata de lectura si ii fac mult mai receptivi.
| Date beneficiari
Copii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani.
| Date beneficiari
Proiectul se adreseaza parintilor si profesorilor dornici sa tina pasul cu copiii lor, interesati de programe de formare continua si de familiarizarea cu noi metodologii de predare, adecvate si atragatoare pentru generatiile de azi.
| Activitati
Bazandu-ne pe o colectie deosebita de repovestiri create de profesori si de psihologi, am creat programul national de lectura “Cartile copilariei”, adaptat nivelului de intelegere al copiilor. Pentru a ii convinge pe cei mici ca cititul este distractiv, i-am provocat sa deseneze, sa gaseasca o coloana sonora potrivita, sa inventeze propriile lor povesti, sa faca o piesa de teatru sau sa isi apere personajele preferate etc.
Actiuni:
1.Promovarea cititului drept activitate distractiva pentru timpul liber prin organizarea primei editii a NARATIV – festivalul de lectura pentru copii si a altor evenimente speciale detaliate la inceputul acestui formular, punctul 3.
2.Facilitarea accesului la carte pentru copiii din zonele defavorizate prin organizarea unor donatii si cluburi de lectura.
| Rezultatele programului
Evaluarea realizata constant prin chestionare aplicate elevilor si profesorilor arata ca 99,5% dintre copiii implicati in program au declarat ca isi doresc sa continue cluburile de lectura, ei considerand activitatea “foarte interesanta”. Inainte de donatii, 47% dintre ei primisera, in decursul ultimului an, doar o carte sau niciuna, si daca primisera, aceea fusese manual scolar sau carte veche. Jumatate din copii a citit peste 3 carti dintre cele 12 din colectia “Cartile copilariei”. Copiii considera ca aceste cluburi i-au ajutat sa isi dezvolte imaginatia (44%), sa citeasca mai repede (31%), sa aiba rezultate mai bune la ore (13%), sa isi imbunatateasca relatia cu profesorii si colegii si sa isi imbogateasca vocabularul. Dupa inscrierea in cluburi, 75% dintre copii au imprumutat mai multe carti de la biblioteca scolii. Cadrele didactice au observat evolutii considerabile in rezultatele la invatatura ale elevilor.
| Buget
462,767
| Parteneri
In cadrul proiectelor noastre reunim actorii principali ai societatii romanesti (ONG-uri, companii cu capital privat, autoritati si institutii publice, lideri de opinie) pentru a oferi copiilor cadrul corect de implementare eficienta a programului de lectura pe care l-am dezvoltat. Oricine doreste sa se implice proiectele noastre sau in organizarea donatiilor de carte are o modalitate prin care sa poata face acest lucru: persoanele fizice pot realiza donatii, directiona 2% din impozitul pe venit sau implica in activitati de voluntariat ; autoritatile locale si institutiile de stat ne ofera sprijinul in organizarea evenimentelor pe plan local si ne indica localitatile unde donatiile de carte si cluburile de lectura sunt necesare si binevenite (ex: avem colaborari stranse cu Inspectoratele Judetene, bibliotecile si institutiile scolare din intreaga tara); partenerii din mediul privat contribuie cu sponsorizari in bani, produse sau servicii. Pastram o permanenta comunicare cu reprezentantii presei carora le transmitem informari privind actiunile noastre, realizam articole si interviuri.
| Website program
www.asociatiacurteaveche.ro