Participanti & Proiecte
Festivalul National de Film pentru Nevazatori
|
Organizator: Fundatia Cartea Calatoare |
|
Categorie: Incluziune sociala |
In dorinta de a raspunde nevoii de cultura, Fundatia Cartea Calatoare din Focsani a participat in anii 2009 - 2013 la Festivalul International de Film Transilvania cu patru proiectii speciale destinate persoanelor cu deficiente de vedere.
Pentru prima data in Romania, nevazatorii au avut sansa de a urmari un film in cinematograf, in conditii similare de accesibilitate cu orice alta persoana din societate. In aceasta lume plina de limitari care le sunt impuse in mod firesc de natura handicapului si de o societate prea putin deschisa spre a le accesibiliza mediu fizic, informational si comunicational, persoanele cu deficiente de vedere din Cluj Napoca au avut parte de cateva ore de normalitate.
Deoarece filmele cu descriere audio au fost foarte bine primite de catre nevazatori, am dorit sa extindem aceasta experienta la nivel national.
| Scopul proiectului
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat crearea unui cadru care sa permita participarea nediscriminatorie la viata culturala a persoanelor cu deficiente de vedere, respectand astfel drepturile fundamentale ale omului.
Festivalul si-a propus sa popularizeze si sa promoveze filmele cu descriere audio pentru nevazatori, sa creasca implicarea industriei cinematografice in accesibilizarea filmelor si sa promoveze valorile democratice in cadrul unei campanii de informare si constientizare.
| Aria geografica
Bucuresti, Focsani, Sibiu, Arad, Cluj Napoca, Baia Mare, Iasi, Targu Mures, Buzau, Bacau, Botosani, Galati, Sighetu Marmatiei, Craiova, Timisoara
| Rezumat
Festivalul si-a porpus sa popularizeze si sa promoveze filmele cu descriere audio pentru nevazatori, sa creasca implicarea industriei cinematografice in accesibilizarea filmelor si sa creeze cadrul favorabil participarii persoanelor cu deficiente de vedere la viata culturala.
Pe parcursul a cinci zile au fost organizate 10 proiectii de filme romanesti cu descriere audio la care au participat aproapte 2000 de spectatori, printre care si persoane fara deficiente de vedere care au urmarit filmul in conditii obisnuite.
Descrierea audio face filmele accesibile atat nevazatorilor cat si persoanelor care au resturi de vedere. Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, starile psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt imbracate personajele, pozitia personajelor in cadru, ordinea intrarii lor, relatiile dintre ele si orice imagine fara de care intelegerea filmului ar fi partiala.
Explicatiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune cu replicile actorilor si sunt transmise prin unde radio la castile pe care nevazatorii le primesc la intrarea in cinematograf, folosind un sistem similar cu cel utilizat in traducerile simultane. Ceilalti spectatori care au dorit sa aiba parte de o experienta inedita, au solicitat la intrarea in sala casti.
Festivalul s-a bucurat de mult succes in randul beneficiarilor sai, persoanele cu deficiente de vedere, astfel incat a fost urmat de o Caravana cinematografica. In lunile iunie -noiembrie au fost organizate proiectii cu intrare libera in Focsani, Sibiu, Arad, Cluj Napoca, Baia Mare, Iasi, Targu Mures, Buzau, Bacau, Botosani, Galati, Sighetu Marmatiei, Craiova, Timisoara, proiectii care au fost deschide publicului larg si la care au participat aproape 2000 de persoane.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai proiectului au fost peste 2000 persoanele cu deficiente de vedere, tineri si adulti din intrega tara care au participat la proiectiile organizate in cadrul festivalului si a caravanei cinematografice.
| Date beneficiari
Reprezentantii industriei cinematografice Pentru industria cinematografica, filmele cu descriere audio inseamna atingerea unui segment nou de spectatori in salile de cinematograf dar si de cumparatori pentru DVD-urile de pe piata. Membrii comunitatii Aproximativ 1500 persoane au participat la proiectiile de film. Acestia, pe langa faptul ca au avut posibilitatea sa (re)vada pelicule exceptionale ale cinematografiei romanesti, au avut si posibilitatea de a interactiona cu nevazatorii, de a se cunoaste si de a comunica. Membrii comunitatii au fost beneficiari ai campaniei de informare si promovare care a avut loc pe posturile de radio si televiziune.
| Activitati
1. Accesibilizarea unui numar de 10 filme artistice si documentare, prin includerea in coloana sonora a filmului a unui canal suplimentar, pe care, in pauzele dintre replicile actorilor, sunt inregistrate informatii relevante care sa faciliteze intalegerea filmului.
2. Organizarea si derularea Festivalul National de Film pentru Nevazatori.
Pe parcursul a cinci zile au fost oferite 10 proiectii de filme cu descriere audio la care au participat aproapte 2000 de spectatori, printre care si persoane fara deficiente de vedere care au urmarit filmul in conditii obisnuite. Şase dintre proiectiile de film au fost urmate de sesiuni de Q&A cu participarea regizorilor, scenaristilor, actorilor din rolurile principale. De asemenea, au fost organizate doua workshopuri cu jurnalistii si oamenii din industria cinematografica.
Organizarea festivalului a presupus: selectia filmelor care au fost accesibilizate si proiectate, contactarea colaboratorilor (producatori, distribuitori), stabilirea locaţiilor pentru proiectie, pregatirea si derularea unei campanii de promovare, invitarea participantilor.
3. Organizarea si derularea Caravanei cinematografice pentru nevazatori.
In lunile iunie –noiembrie, au avut loc proiectii cu intrare libera in Focsani, Sibiu, Arad, Cluj Napoca, Baia Mare, Iasi, Targu Mures, Sighetu Marmatiei, Buzau, Bacau, Botosani, Galati, Bucuresti, Craiova, Timisoara, proiectii care au fost deschide publicului larg si la care au participat aproape 2000 de persoane.
| Rezultatele proiectului
La nivelul persoanelor cu deficiente de vedere, impactul pe termen scurt il constituie facilitarea accesului la cultura, iar pe termen lung crearea premiselor pentru dezvoltarea unei societati inclusive, in care nevazatorii sa aiba acces nediscriminativ la viata culturala a comunitatii.
Persoanele cu deficiente de vedere sunt o comunitate izolata care are foarte putine oportunitati sa interactioneze cu ceilalti membri ai societatii datorita insuficientei accesibilizari a mediului fizic, informational si comunicational. Festivalul le-a oferit posibilitate de a iesi din casa si de a interactiona cu alte persoane. Sesiunile de intrebari si raspunsuri de la sfarsitul proiectiilor au fost gandite spre a oferi prilejul unei astfel de interactiuni.
Foarte important, prin derularea proiectului a crescut nivelul de constientizare si implicare al industriei cinematografice in accesibilizarea filmelor pentru nevazatori. 15 reprezentanti ai industriei cinematografice au participat la evenimentele organizate (proiectii, workshop) si 10 la sesiunile de Q&A. Un rezultat imediat l-a reprezentat aparitia pe DVD, pentru prima data in tara noastra, a unui film cu descriere audio, este vorba de "Aferim!".
Pentru publicul larg, proiectul a oferit oportunitatea interactiunii cu persoanele cu deficiente de vedere, cunoasterea si intelegerea dificultatilor pe care acestia le intampina in viata de zi cu zi si mai ales atunci cand vorbim de accesul la cultura.
| Bugetul
317675
| Parteneri
Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, Asociatia Nevazatorilor din Romania, Biblioteca Nationala a Romaniei
| Website proiect
www.fnfn.ro