Participanti & Proiecte
Puncte de prim ajutor in zone izolate
|
Organizator: Societarea Nationala de Cruce Rosie din Romania |
|
Categorie: Sanatate |
Accesul dificil al ambulantei in zone izolate poate genera oricand situatii dramatice asociate cu decese care uneori ar putea fi evitate daca s-ar interveni in intervalul de timp de la producerea evenimentului si pana la preluarea de catre serviciile medicale.
Infiintarea punctelor de prim ajutor de baza asigurat de persoane pregatite din randul membrilor comunitatii , poate acoperi acest interval de timp si implicit salvarea de vieti.
| Scopul proiectului
Scop: Numar mai redus de persoane din comunitatile incluse in proiect care isi pierd viata sau li se agraveaza problemele de sanatate pana la preluarea lor de catre serviciile medicale calificate.
Obiectiv: 41 de comunitati izolate din tara dispun permanent de servicii de prim ajutor de baza
| Aria geografica
40 de sate izolate din 40 de judete din tara
| Rezumat
40% din populatia Romaniei locuieste in sate. La unele dintre ele ajungi in cateva ore de mers cu masina. Proiectul "Puncte de prim ajutor in zone izolate" se adreseaza comunitatilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanța se afla la distanța. In aceste sate izolate, in cazul producerii unui accident sau al acutizarii unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii pana la sosirea ambulanței. Crucea Roşie Romana si-a propus sa vina in sprijinul comunitaților izolate prin instruirea unei familii, care sa acorde primul ajutor de baza celor din sat. Familia instruita a primit o trusa de prim ajutor care conține pansamente, un glucometru, un tensiometru si un dispozitiv EKG cu telecitire intr-un serviciu de cardiologie. Familia de "salvatori comunitari" are rolul de a sprijini rezolvarea urgențelor minore din comunitate si prevenirea agravarii situației in cazul unor urgențe majore, care necesita asistența medicala.
Proiectul pilot "Puncte de prim ajutor in zone izolate" a fost implementat in 40 de zone izoalte in 40 de județe din țara. In aceste 40 de sate nu exista servicii medicale permanente, iar timpul pana la sosirea ambulantei, face diferența intre viața si moarte. Cei 126 de "Salvatori comunitari" instruiți de Crucea Rosie Romana sunt voluntari si au pus la dispoziția comunitații, atât timpul lor, cat si o camera din locuița lor pentru Punctul de Prim Ajutor. Timp de 2 ani, rezultatele implicarii Salvatorilor comunitari in comunitatea acestora sunt impresionante. Numar total de intervenții pentru acordarea primului ajutor este de 15 535 din care 390 situații foarte grave care au necesitat solicitarea ambulantei.
| Date beneficiari
In medie, 6500 de persoane din 41 de comunitati izolate, unde nu exista servicii medicale permanente si unde ambulantele ajung foarte greu
| Date beneficiari
Serviciile de ambulanta care nu mai sunt solictate in cazuri minore, timp in care acestea se pot deplasa in alte zone pentru salvarea altor persoane
| Activitati
1. Identificarea comunitatilor: filialele de Cruce Rosie au identificat comunitatile cele mai izolate. Conditii minine: sa se situeze la minim 40 de km de o unitate sanitara, accesul in zona sa fie dificil, comunitatea sa aiba mai mlut de 50 de familii.
2. Recrutarea familiilor. S-au elaborat criteriile pe baza carora s-au recrutat salvatorii comunitari.
3. Stabilirea designului de curs: a fost elaborat un design de curs adaptat profilului salvatorilor comunitari.
4. Instruirea formatorilor locali: 41 de formatorii locali de prim ajutor au participat la o sesiune de training cu durata de 1 zi si jumatate in care li s-a prezenta designul cursului de prim ajutor adaptat salvatorilor comunitari.
5. Achizitia materialelor. Au fost achizitionate 41 de truse de prim ajutor complet echipate si cu consumabile de rezerva, 41 de tensiometre, 41 de glucometre, 41 de sisteme EKG cu telecitire la distanta.
6. Organizarea sesiunilor de instruire a familiilor. Trainerul de prim ajutor s-a deplasat la domiciliul familiilor cu tot materialul de training - manechine, trusa, tensiomentru, glucometru etc.
7. Organizarea punctelor de prim ajutor. Salvatorii comunitari au pus la dispozitia comunitatii o camera din locuinta proprie pe care au dotat-o cu materialele primite de la Crucea Rosie si un registru de evidenta a persoanelor asistate. Pe poarta casei a fost montata o placuta cu textul: “Punct de prim ajutor”.
8. Asigurarea serviciilor de prim ajutor de de baza.
| Rezultatele proiectului
Proiectul a fost implementat in 40 de zone izolate din 40 de judete.
# Numar total de interventii al salvatorilor comunitari pentru acordarea primului ajutor in zonele izolate 15 535 de interventii dupa cum urmeaza:
# Numar de interventii – plagi: 1325
# Numar de interventii – evaluare glicemie: 4752
# Numar de interventii – masurare tensiune arteriala: 9281
# Numar de interventii – monitorizare EKG: 883
# Numar de interventii – solicitare ambulanta: 390
# Alte interventii de prim ajutor realizate de salvatorii comunitari: 533
# Cazuri deosebite solutionate de salvatorii comunitari: 21
# accidente casnice deosebite: fracturi, insolații, amputații etc
# Cazuri deosebite solutionate de salvatorii comunitari: 21 accidente casnice deosebite: fracturi, insolații, amputații etc
# Continuarea proiectului:
# 11 primarii sustin financiar continuarea proiectului
# 12 filiale de Cruce Rosie sustin financiar continuarea proiectului
# 1 punct PA este sustinut financiar de comunitate prin instalarea unei urne de bani la punctul PA. Din sumele colectate se achizitioneaza consumabile pentru trusa PA
# 16 puncte de prim ajutor functioneaza fara costuri.
| Bugetul
302001
| Parteneri
Carrefour Romania, Cargill, Michelin, PA&CO International, Metro Cash&Carry Romania
| Website proiect
http://www.crucearosie.ro/proiecte/puncte-de-prim-ajutor-in-zone-izolate.html