Participanti & Proiecte
ABC-ul Ingrijirii Animalelor de Companie
|
Organizator: Asociatia Romana a Producatorilor de Hrana pentru Animale de Companie |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Ideea proiectului a pornit de la efectele pozitive pe care le au animalele de companie asupra dezvoltarii emotionale si sociale ale copiilor. Prezenta unui prieten necuvantator ii face pe copii mai responsabili si mai sociabili, calitati ce le vor extrapola in viata lor sociala ulterioara, ca adolescenti si apoi adulti. Totodata, se estimeaza ca 60 milioane de pisici si peste 56 milioane de caini traiesc in Europa (in Romania traiesc mai mult de 11 milioane de animale de companie) fac parte din viata noastra de zi cu zi. In timp ce multi copii viseaza la a avea un caine de companie in familie, stim, de asemenea, ca multi copii se tem de caini. Din acest motiv noi credem ca toti copiii ar trebui sa fie invatati cum sa inteleaga si cum sa se comporte cu orice caine pe care il vor intalni, inclusiv cainele propriei familii.
| Scopul proiectului
Scopul programului a fost acela de a ii educa pe copii cu privire la cresterea si ingrijirea responsabila a animalelor de companie, la nevoile acestora si la cum le pot fi alaturi intr-o viata frumoasa impreuna.
Obiectivele specifice ale editiei februarie-iunie 2015
1.Inscrierea a minim 70 de scoli situate in orase mari si mici din intreaga tara
2.Informarea si educarea publicului larg cu privire caracteristicile unui unui posesor responsabil de animal de companie, precum si educarea cu privire la beneficiile de a avea un animal de companie asupra sanatatii umane si bunastarii generale;
| Aria geografica
Incepand cu editia februarie-iunie 2015 proiectul se desfasoara la nivel national. Proiectul a fost desfasurat atat in scoli din mediul urban, cat si in scoli din mediul rural. Mesajul proiectul a ajuns la scolile din urmatoarele localitati: Bucuresti, Cluj-Napoca, Ploiesti, Timisoara, Braila, Hunedoara, Iasi, Slobozia, Targoviste, Constanta, Craiova, Oradea, Bacau, Focsani, Brasov, Buzau, Targu Mures.
| Rezumat
Programul educational „ABC-ul Ingrijirii Animalelor de Companie a fost lansat in anul 2011 la initiativa ARPAC (Asociatia Producatorilor de Hrana pentru Animale de Companie), impreuna cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania (AGMVR) si s-a derulat ca un proiect pilot in scolile din Bucuresti pentru elevii din clasele a II-a. Incepand din 2015 proiectul se deruleaza la nivel national, si prin intermediul platformei online www.petabc.ro reuseste sa comunice cu toti iubitorii de animale, indiferent de grupa de varsta. Ideea proiectului a pornit de la efectele pozitive pe care le au animalele de companie asupra dezvoltarii emotionale si sociale ale copiilor. Prezenta unui prieten necuvantator ii face pe copii mai responsabili si mai sociabili, calitati ce le vor extrapola in viata lor sociala ulterioara, ca adolescenti si apoi adulti.„ABC-ul Ingrijirii Animalelor de Companie” presupune predarea unor lectii interactive intr-o singura ora. Orele de predare sunt pe intelesul tuturor si axate pe chestiuni concrete despre cum trebuie ales un animal de companie, despre modul in care trebuie ingrijit, hranit si de ce are nevoie pentru a se simti fericit si iubit. Medicii veterinari, studentii voluntari (sau profesorii interesati de predarea acestor informatii), povestesc elevilor cum respectarea unor reguli simple va imbunatati relatia dintre stapan si animal, prelungind chiar durata de timp in care cei doi se bucura unul de celalalt. In urma editiei februarie-iunie 2015, peste 6.000 de elevi din cele 75 de scoli inscrise au învatat ABC-ul Ingrijirii Animalelor de Companie alaturi de invatatori si profesori.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai proiectului au fost elevii de la clase primare, gimnaziale si liceale. In urma editiei februarie-iunie a campaniei educationale un numar de 6000 de elevi au invatat „ABC-ul Ingrijirii Animalelor de Companie”.
| Date beneficiari
Profesorii coordonatori au fost beneficiarii indirecti, intrucat pentru acestia a insemnat o oportunitate de a-si imbogati experienta profesionala. Peste 120 de profesori au coordonat activitati la clasa. Totodata, beneficiari indirecti au fost si institutiile de invatamant, intrucat proiectul a contribuit la educarea elevilor din cadrul unitatilor de invatamant.
| Activitati
Crearea site-ului dedicat proiectului, www.petabc.ro a fost primul pas spre extindere si a devenit si un „material didactic” aflat la indemana profesorilor, intrucat a pus la dispozitia acestora toate materialele necesare desfasurarii unei ore despre ingrijirea animalelor.
Inainte de lansarea oficiala a noii editii, proiectul a avut in vedere stabilirea unor parteneriate media si a unor parteneriate strategice cu Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti, medici veterinari, sponsori pentru premii, si recrutarea de voluntari. Lansarea editiei martie-iunie 2015 a avut loc in cadrul unui eveniment organizat in saptamana „Scoala Altfel”, la sala ArCub din Bucuresti.
Dupa lansarea programului, in scolile din Bucuresti si din tara au fost sustinute ore despre ingrijirea animalelor in cadrul scolilor care au raspuns afirmativ invitatiei de participare la proiect. Proiectul a presupus si alegerea unui numar de scoli din Bucuresti la care sa fie sustinute ore de educatie cu privire la ingrijirea animalelor, de catre un medic veterinar. Scolile din orasul Cluj-Napoca au beneficiat de vizita unor studenti la facultati de profil.
Pentru promovarea ideii de prietenie, a fost organizat si un concus foto „Best friends photo contest”.
Incheierea proiectului a fost marcata printr-un eveniment in cadrul caruia au fost acordate diplome de excelenta pentru profesori si pentru elevi, cu titlul de „Asistent Scolar Veterinar”.
| Rezultatele proiectului
Editia martie-iunie a programului educational ABC-ul Ingrijirii Animalelor de Compania a fost de departe cea mai importanta din punct de vedere al scolilor care s-au inscris in program. Astfel, in aceasta editie un numar de peste 6.000 de elevi din cele 75 de scoli inscrise au invatat cum sa ingrjieasca animalul de companie, care sunt beneficiile in a avea in familie un animal, cum trebuie sa fie hranit in functie de rasa si cat de important este sa ii ofere afectiune.
Proiectul a fost desfasurat atat in scoli din mediul urban, cat si in scoli din mediul rural. Mesajul proiectul a ajuns la scolile din urmatoarele localitati: Bucuresti, Cluj-Napoca, Ploiesti, Timisoara, Braila, Hunedoara, Iasi, Slobozia, Targoviste, Constanta, Craiova, Oradea, Bacau, Focsani, Brasov, Buzau, Targu Mures. Feedbackul pozitiv din partea elevilor si profesorilor a determinat continuarea acestei intiative si organizarea unei alte editii de educatie in scoli.
- Feedback-ul cadrelor didactice a fost unul pozitiv. Profesorii implicati au declarat ca un astfel de program ii responsabilizeaza pe elevi.
- 6000 de elevi au asistat la o lectie despre ingrijirea animalelor de companie, in mai putin de 6 luni
- Programul a fost desfasurat in 15 orase
- 75 de scoli s-au inscris in aceasta editie
- Au fost organizate doua evenimente dedicate ingrijirii animalelor de companie, 300 de participanti
- 182 de fotografii inscrise in concursul foto, peste 500 de like-uri la postari, 30 de share-uri
| Bugetul
120000,00
| Parteneri
Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Inspectoratul Judetean Brasov, Inspectoratul Scolar Judetean Timis, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Planeta Ham Ham, Maxi Pet Romania, Radio Itsy Bitsy, Platforma Zooland.ro, Platforma SuntParinte.ro, Platforma Sfatul Parintilor, Platforma StiriONG.ro, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Bucuresti Fm.
| Website proiect
www.petabc.ro