Participanti & Proiecte
Gala Nationala a Societatii Civile Tinere din Romania
|
Organizator: The Duke of Edinburgh's International Award Romania |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Credem ca tinerii care nu se tem sa isi urmeze visele, sa gaseasca semnificatie in a-si dezvolta propriile proiecte si care iau initiativa de a rezolva problemele cu care se confrunta comunitatea lor trebuie recunoscuti si recompensati. Ei pot sa devina un model pentru ceilalti, iar astfel sa se dezvolte si sa sustina comunitati de indivizi puternici si capabili. In Romania exista foarte multi tineri cu rezultate spectaculoase in domeniile in care activeaza, cu initiative si entuziasm, care aduc un plus de valoare mediului in care traiesc, fie prin rezultatele lor remarcabile, fie prin inclinatia lor spre a-i ajuta pe cei din jur sau prin initiativele lor care fac lumea mai frumoasa si mai functionala. Gala si-a propus sa recunoasca meritele acestor tineri intr-un cadru festiv, in care acestia sa fie premiati de diverse persoane cu nume
| Scopul proiectului
Scopul evenimentului a fost de a recunoaste si a recompensa rezultatele deosebite ale tinerilor din Romania.
Obiective:
• Implicarea mediului public si privat, business, universitar si societatea civila, ai caror reprezentanti au fost incurajati sa lucreze impreuna pentru beneficiari.
• Acoperirea a cat mai multe domenii de interes pentru tineri prin crearea categoriilor la care acestia pot sa aplice cu proiectele lor sau cu rezultatele personale.
• Identificarea si recompensarea celor mai talentati tineri.
| Aria geografica
Proiectul a fost promovat tinerilor din toate judetele tarii.
| Rezumat
Cea de a doua ediție a Galei Naționale a Societatii Civile Tinere din Romania a avut loc in Cluj-Napoca, sambata, 14 noiembrie, de la ora 19:00, la Casa de Cultura a Studentilor.
In cadrul evenimentului au fost recunoscute meritele tinerilor din Romania, ale celor care au avut rezultate deosebite in domeniile in care activeaza și ale celor care incearca sa transforme in bine comunitatile in care traiesc.
La prima ediție din 2014 au fost jurizați 125 de tineri, in 2015 numărul aplicanților la cele 10 domenii de activitate: arta si cultura, IT, sport, mediu, inovatie, educatie, antreprenoriat, umanitar, cercetare și voluntariat a crescut la 225. Aplicatiile au fost jurizate de 39 de specialiști din fiecare dintre domenii.
Premiile au fost acordate în prezența oficialităților locale, Consilierului Prezidential, domnul Andrei Muraru, reprezentanților Ministerului Tineretului și Sportului, membrilor juriului și a partenerilor, indeosebi a partenerului principal Philips.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai proiectului au fost aplicanti in numar de 225, tineri cu varste cuprinse intre 14-35 de ani, cu diferite ocupatii (elevi, studenti, profesori, antreprenori, cercetatori, artisti, it-isti, sportive, voluntari). La fiecare subcategorie a existat un castigator, anuntat in seara evenimentului, iar primii 3 finalisti au beneficiat de invitatie la ceremonia de premiere, primind sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor.
| Date beneficiari
Beneficiarii indirecti ai proiectului au fost mentorii, profesorii, liderii aplicantilor, persoanele care au nominalizat persoanele participante, liceele, universitatile si companiile de provenienta ale tinerilor, juriul si companiile care au putut vedea implicarea tinerilor si rezultatele lor exceptionale in domenii variate, comunitatile din care tinerii au facut parte, fiind promovati la nivel local prin Directiile pentru Sport si Tineret, sectorul de invatamant si nonprofit care a primit un sprijin aditional si o promovare a proiectelor si initiativelor, precum si intreaga societate civila care a primit o promovare mai larga, un plus de vizibilitate, largind astfel si sectorul sustinut de Gala Societatii Civile, prin recunoasterea tinerilor.
| Activitati
Activitatile proiectului s-au derulat in sprijinul bunei organizari a galei, dupa cum urmeaza:
1. Lansarea oficiala a galei – iulie 2015
2. Perioada de inscrieri – septembrie – noiembrie 2015
3. Perioada de jurizare – noiembrie 2015
4. Evenimentul de premiere – 14 noiembrie 2015
Tinerii intre 14-35 de ani au avut posibilitatea de a inscrie atat proiectele personale, cat si realizarile personale (intreaga activitate). Categoriile au fost impartite astfel incat orice tanar care are o activitate deosebita sa se poata inscrie sau sa fie nominalizat de catre o alta persoana.
Categoriile premiate:
1. Cel mai bun voluntar
2. Business/Antreprenoriat
3. Acțiuni umanitare(activism si antreprenoriat social)
4. Sport cu subcategoriile:
4.1. Cel mai bun sportiv tanar
4.2. Cel mai bun sportiv tanar cu dizabilitati
5. Cultura si Arta
6. IT
7. Inovatii
8. Proiecte in folosul naturii (protectia mediului)
9. Educatie cu subcategoriile
9.1. Cel mai bun proiect de educatie
9.2. Cel mai bun proiect de educatie civica
9.3. Cel mai bun profesor tanar
10. Cel mai bun proiect de cercetare derulat de către un tanar cercetator
11. Cel mai bun proiect 2015-categoria a vizat cel mai bun proiect derulat in municipiul Cluj in contextul Cluj Youth European Capital 2015.
Juriul a fost compus din persoane cunoscute, din mai multe domenii de activitate, iar jurizarea s-a facut conform regulamentului si a criteriilor de jurizare . Cele mai bune proiecte si cei mai talentati tineri au fost premiati.
| Rezultatele proiectului
Proiectul a adus cu sine beneficii variate pentru tinerii care au fost implicati in competitie: au avut oportunitatea de a fi recunoscuti si premiati de persoane importante din domeniile in care ei activeaza, ceea ce le-a dat incredere si i-a facut sa fie mai siguri pe propriile forte. La nivel macro, proiectul contribuie la educarea populatiei in a fi mai atenta la resursa pe care tinerii o reprezinta si constientizarea cu privire la cum poate fi utilizata aceasta resursa umana.
In randul tinerilor, efectul general a fost de impulsionare si motivare de a continua initiativele si demersurile pornite. Simtindu-se valorificati, au capatat un sens al utilitatii si aprecierii, iar premiind rezultatele exceptionale din toate categoriile, ne-a adus cu un pas mai aproape de dezvoltarea unei standardizari a recunoasterii educatiei non-formale.
In acelasi timp tinerii au fost de parere ca Gala ii motiveaza sa se implice si sa isi ridice standardele personale, sa exceleze in domeniile in care activeaza.
Colaborarea dintre parteneri a fost de asemenea constructiva, ingloband toate tipurile de institutii si constituind un exemplu de bune practici pentru eventualele colaborari viitoare. Ministerul Tineretului si Sportului a dovedit interes si implicare sponsorizand un eveniment dedicat proiectelor societatii civile, ceea ce este un pas inainte inspre o functionare optima a colaborarii dintre institutii.
| Bugetul
58000
| Parteneri
Fundatia The Duke of Edinburgh’s International Award Romania, Ministerul Tineretului si Sportului, Federatia Share, Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Cluj si Covasna, Casa de Cultura a Studentilor Cluj
| Website proiect
www.galasocietatiiciviletinere.ro