Participanti & Proiecte
Profesor pentru o zi
|
Organizator: Asociatia OvidiuRo |
|
Categorie: Proiecte si campanii de Responsabilitate Sociala |
Din experienta celor 5 ani de implemnentare FCG, intelegerea problemelor generate de lipsa educatiei in comunitatile sarace si schimbarea de perceptii si de comportamente sunt puternic impactate doar de experienta directa cu acestea. In acelasi timp, implicarea angajatilor a fost o oportunitate pe care OvidiuRo a maximizat-o in fiecare an de parteneriat cu Raiffeisen, prin invitatrea voluntarilor in actiuni desfasurate in comunitatile FCG.
Luand in considerare faptul ca specificul comunitatilor din program este ca sunt relativ inchise, beneficiind de putine resurse si de contact limitat cu lumea exterioara, iar universul acelor copii este unul ingust, ce le ingreuneaza dezvoltarea intelectuala si sociala, proiectul Profesor pentru o zi reprezinta o usa deschisa catre o lume noua, pe care acesti copii o pot descoperi numai prin educatie
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost acela de a cataliza impactul Raiffeisen Bank in comunitatile FCG pe care le sustine in Brasov si Covasna, prin activitati care incurajeaza accesul la educatie timpurie de calitate pentru copiii saraci.
Obiective:
- sa ofere oportunitatea cat mai multor copii sa interactioneze si cu alte persoane, din afara universului lor restrans
- sa atraga un numar cat mai mare de voluntari Raiffeisen si persoane publice care sa petreaca timp de calitate la gradinita, cu copiii din programul FCG
- sa schimbe perceptii si prejudecati si sa genereze ‘word of mouth’
| Aria geografica
Brasov si Covasna
| Rezumat
Profesor pentru o zi este un proiect de voluntariat care incurajeaza accesul la educatia prescolara a copiilor foarte saraci, organizat in cadrul programului Fiecare Copil in Gradinita (care aduce copiii defavorizati la gradinita, cu scopul de a scadea riscul de abandon scolar timpuriu).
Proiectul a fost inspirat, implementat si sustinut de Raiffesien Bank Romania, investitor strategic in program din anul 2007 si care, in prezent, sustine accesul la educatia prescolara a copiilor foarte saraci in comunitatile FCG din Brasov (unde functioneaza un centru operational Raiffeisen) si Covasna, cu 980 de copii sustinuti, in total.
Proiectul a avut la baza: (1) o nevoie - aceea de a aduce mai aproape de program si, implicit, de realitatile cu care se confrunta comunitatile foarte sarace, voluntarii Raiffeisen si de a le oferi copiilor din aceste comunitati sansa de a interactiona si cu alte persoane, in afara universului lor restrans, dar si: (2) o oportunitate - angajatii Raiffeisen au manifestat, in anii anteriori, un interes ridicat pentru actiunile din programul OvidiuRo (OvR).
- un scurt video despre actiunea de voluntariat OvR - Raiffeisen din 2014, aici -
Raspunzand strategiei Raiffeisen de incurajare a voluntariatului corporativ, pentru care compania pune la dispozitia angajatilor o zi lucratoare pe an, si urmarind sa ii implice pe acestia intr-un proiect cu valoare adaugata pentru comunitatile FCG, dar si pentru ei insisi, Profesor pentru o zi este proiectul care a adus la gradinita, timp de 5 saptamani, voluntari Raiffeisen care au fost oaspetii copiilor saraci de 3-5 ani, beneficiari FCG. Pentru a maximiza impactul proiectului, OvidiuRo a invitat, alaturi de voluntari, si persoane publice din sfera media si culturala.
| Date beneficiari
- 760 de copii de 3-5 ani din grupele de gradinita din programul FCG din Brasov si Covasna; 38 de educatoare care au primit, cel putin o data, vizita unei echipe de voluntari
| Date beneficiari
- familiile copiilor FCG – beneficiari directi ai programului; echipele locale FCG din cele 9 comunitati – parte din proiect; voluntarii Profesor pentru o zi – 54 de voluntari Raiffeisen si 30 de voluntari-persoane publice
| Activitati
Implementare – pasi:
- Identificarea conceptului si a metodologiei proiectului.
- Lansarea invitatiei catre voluntarii Raiffeisen, follow-up.
- Identificarea persoanelor publice – lista de invitati.
- Lansarea invitatie catre persoanele publice, follow-up.
- Realizarea calendarului de proiect – programarea vizitelor.
- Comunicarea cu echipele locale parte din proiect.
- Coordonarea vizitelor – prezenta unui membru OvR la fiecare vizita.
- Implementarea evenimentului Meet the teachers, ianuarie 2016.
Metodologie:
Zilnic, o echipa formata din 2 voluntari Raiffeisen si o persoana publica (ex: Victor Rebengiuc, Marcel Iures, Andreea Esca sau Dan Tapalaga) a pornit din Bucuresti catre Brasov sau Covasna, pentru a petrece timp cu copiii, la gradinita. Voluntarii au fost incurajati sa isi pregateasca de acasa, cu temeinicie, ‘lectia‘ – le puteau citi povesti copiilor, puteau desena impreuna cu ei, le puteau povesti despre meseria lor, raspunde la intrebari sau, dimpotriva, sa ii provoace ei pe cei mici. Ideea centrala a proiectului a fost ca fiecare voluntar sa fie ‘profesor’ la gradinita si sa interactioneze intr-un mod cat mai atractiv cu copiii. Dupa fiecare ‘lectie’ la gradinita, urma o vizita in comunitate.
Fiecare dintre voluntarii – profesori a avut un rol foarte important la clasa: acela de a-i imbogati pe copii cu o experienta inedita si totodata de a le multumi doamnelor profesoare pentru dedicare si pentru efortul depus, zi de zi, la gradinita.
| Rezultatele proiectului
Profesor pentru o zi avut un impact major atat asupra beneficiarilor directi – copiii saraci de gradinita si profesorii lor, cat si asupra voluntarilor-profesori.
„Fiecare vizita a fost o experienta minunata pentru copii, in primul rand pentru ca rar altcineva petrece timp cu ei. Ceea ce i-a făcut sa se simta importanti, iar pe parinti mandri si bucurosi, fiind pentru ei o reconfirmare ca fac bine că isi aduc copiii la gradinita. Pentru mine, ca profesor, fiecare strangere de mana a oaspetilor a insemnat speranta. Multumim!“ Izabella Orban, educatoare.
„I became teacher for a day, and got a lesson for life!” Peter Hurley, scriitor
Rezultate:
- 84 de voluntari - 54 de voluntari Raiffeisen (cu un total de 136 inscrisi) si 30 de voluntari persoane publice
- 760 de copii de 3 – 5 ani, in 38 de grupe de gradinita din 9 comunitati parte din FCG
- 252 de ore (de voluntariat) petrecute la gradinita si in comunitatile sarace
- peste 10 materiale jurnalistice publicate in urma vizitelor, parte din ele incluse intr-o colectie de materiale jurnalistice.
Impact pe termen lung:
Misiunea voluntarilor nu s-a incheiat odata cu vizita in comunitate. Intelegand impactul saraciei asupra viitorului acestor copii, voluntarii au devenit ambasadori ai FCG si ai importantei educatiei prescolare in mediile defavorizate, asumandu-si rolul de a sustine cauza acestor copii.
„(…)Si pentru ca vizita mea sa insemne ceva si pentru ei, trebuie sa va indemn si sa va rog sa sprijiniti OvidiuRo, ca si mai multi copii cu multi muci si ochi mari sa aiba o educatie.”, Ioana Ulmeanu, jurnalist.
| Argument
Proiectul implementat de OvidiuRo si Raiffeisen Bank s-a desfasurat in aceeasi perioada in care mecanismului central al FCG – tichetul social conditionat de prezenta zilnica a copiilor la gradinita – a fost transformat in program de interes national, finantat de la bugetul de stat, proiect de lege votat chiar in luna octombrie de Camera Deputatilor si promulgat de Presedinte pe 28 octombrie (ca Legea nr. 248/2015).
Performanta ca un mecanism implementat de un ONG sa devina lege – si deci program national – a declansat o reactie puternica in presa si nu numai, care s-a suprapus in mod fericit cu prezenta profesorilor pentru o zi la gradinitele din program si cu relatarile din teren ale voluntarilor.
Proiectul OvidiuRo – Raiffeisen a fost deci o reconfirmare, in timp real, a nevoii unei asemenea legi si a singurei solutii viabile – educatia, Raiffeisen fiind astfel asociat public, in mod direct, cu sustinerea educatiei timpurii si a ONG-ului care a inspirat mecanismul unei legi.
| Bugetul
12320
| Parteneri
Raiffeisen Bank Romania, investitor major in programul Fiecare Copil in Gradinita
| Website proiect
http://www.ovid.ro/profesor-pentru-o-zi/