Participanti & Proiecte
Portal de Contact Roman-Maghiar Corbii Albi - www.corbiialbi.ro
|
Organizator: Asociaţia Clubul Media Corbul Alb |
|
Categorie: Arta si cultura |
Despre viata cotidiana - sociala, culturala, civica - a maghiarilor din Romania se stie foarte putin, informatiile acestea provenind din presa, in majoritatea cazurilor bazandu-se pe evenimente politice (negative). Exemplele pozitive ale convietuirii nu sunt promovate, astfel tot ce se leaga de maghiari, este legata involuntar de evenimente negative. Portalul a reusit sa formeze o echipa romano-maghiara matura pentru a fonda un spatiu civic informational MODERAT de jurnalisti-pedagogi (si nu numai), unde fiecare articol publicat are rolul de a incepe un dialog moderat, constructiv. Zilnic avand intre 500 si 1000 de utilizatori (in medie 500-600 de utilizatori, aceste informatii ajung nu numai la intelectuali, ci si la oameni simpli, care nu au vazut in viata lor un maghiar, sau un minoritar care are o cultura diferita de cea romana.
| Scopul proiectului
Scopul a fost PORNIREA unui dialog real romano-maghiar. Nu unul select, top-intelectual, ci un dialog bazat pe citirea si comentarea unor articole, care incearca sa reliefeze legaturile pozitive romano-maghiare, in dauna acelor mii si mii de articole, care zugravesc "fenomenul maghiar" ca unul OBLIGATORIU negativ.
| Aria geografica
Toate judetele
| Rezumat
Asociaţia s-a înfiinţat in 2014 după o lungă activitate fructuoasă a unor jurnalişti, pedagogi, oameni de cultură români şi maghiari, care contribuie în timpul lor liber la crearea legăturilor viabile între diferite comunităţi etnice şi sociale. După organizarea a mai mult de 20 de mese rotunde de tip itinerar în diferite oraşe ale Transilvaniei (Axe de diasporă), asociaţia şi-a asumat răspunderea de a fonda primul Portal de Contact Român-Maghiar „Corbii Albi”, care este destinat publicului românesc, scris în limba română, având tematica principală informarea oamenilor despre viaţa civică şi culturală a maghiarilor, punând accent pe exemplele pozitive ale convieţuirii. Articolele portalului sunt moderate. Membrii redacţiei sunt jurnalişti profesionişti dar şi pedagogi. Ei dau explicaţii, educând cititorii, deschizându-le orizontul.
Această atitudine modernă a portalului şi a Asociaţiei au determinat mulţi oameni de seamă a societăţii româneşti să publice pe acest portal, ba chiar să participe la dialoguri (vezi prezenţa rectorului UBB Ioan-Aurel Pop la aceste dezbateri, mesajele primarului Aiudului Horaţiu Josan sau articolele profesorului Aurelian Lavric de la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative (FRIŞPA), Universitatea de Stat Moldova, Chişinău).
Dintre cele peste 20 de mese rotunde menţionăm doua. 1. Gramatica diasporei – înfiinţarea lanţului cultural Seini-Coltău-Cluj. 3. Coordonarea şi publicarea volumului O istorie a maghiarilor, realizată de tineri istorici formaţi la UBB, maghiari şi români, prezentată în colaborare cu Ambasada Ungariei din Republica Moldova la Facultatea de Istorie a Universitatii de Stat Chişinău.
Asociatia functioneaza pe baza de voluntariat, fara buget propriu
| Date beneficiari
25 la suta dintre comentatori, care au aptitudini comunicative si au principii europene sunt invitati intre colaboratori. Asa ne-am imbogatit cu prozatori de calitate cum ar fi Lili Craciun (Bucuresti), Erika Marginean (Tg Mures), Septimiu Borbil (Cluj) Mircea Iordache (Ploiesti). Scrierile lor despre relatiile interetnice dau o puternica autenticitate si credibiliatte portalului, ceea ce se poate observa la schimbarea totala a limbajului comentatorilor si comentariilor in acele cazuri cand autori din Bucuresti scriu despre laturile pozitive ale convietuirii romano-maghiare. Implicarea cititorilor este valabila si pentru cei din strainatate. Florina Vaipan (Barcelona)scria despre predarea limbii romana in Tinutul Secuiesc - un articol de o rara calitate.
| Rezultatele proiectului
Se observa o anumita schimbare a mentalitatii in cadrul acelui grup sovin, care isi descarca nervozitatea si ura pe maghiari in perioada octombrie-decembrie. S-ai inteles urmatoarele lucruri. 1. Maghiarii din Romania sunt reprezentati mai ales de maghiarii din orasele mari, care colaboreaza cu romanii la proiecte europene (vezi Cluj, Capitala de Tineret, pornit de tineri maghiari)2. In Ungaria drapelele romanesti flutura pe cladiriée institutiilor romanesti.In Ungaria se poate invata in limba romana 3. Maghiarii de acum nu sunt de vina pentru atrocitatile din WW2. 4.Maghiarii vor sa traiasca in cadrul Romaniei, si nu vor sa plece de aici.
| Bugetul proiectului (in RON)
0
| Parteneri
Radio Cluj, TVR Cluj
| Website-ul proiectului
www.corbiialbi.ro