Participanti & Proiecte
Protectie si educatie pentru copiii afectati de migratia pentru munca in strainatate a parintilor
|
Organizator: Salvati Copiii Romania |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Nevoile complexe ale beneficiarilor, psihologice, sociale si educationale, identificate pe parcursul implementarii programului initiat de Salvati Copiii pentru acest grup tinta in 2010, prin evaluarea periodica a situatiei lor, au determinat necesitatea dezvoltarii serviciilor de interventie directa (din 17 locatii) prin proiectul actual. Totodata, numarul extrem de redus la nivel national al serviciilor specializate ale autoritatilor destinate copiilor cu parintii plecati, a evidentiat necesitatea crearii unui serviciu de consiliere disponibil la nivel national. In ceea ce priveste noile prevederi legislative referitoare la delegarea autoritatii parintesti introduse la finalul anului 2013 in Legea Copilului, acestea nu sunt inca suficient cunoscute nici de catre parinti, nici de catre specialisti, indeosebi in mediul rural si urban mic.
| Scopul proiectului
Scop-diminuarea impactului negativ al migratiei economice a parintilor in strainatate asupra copiilor ramasi acasa. Obiective: asigurarea protectiei copiilor prin desemnarea de reprezentanti legali (in situația plecarii ambilor parinti/parintelui unic) si prin servicii de consiliere telefonica si online;imbunatatirea statusului psiho-social al copiilor prin oferirea de servicii de interventie directa (psihologica,educationala,sociala) pentru ei si apartinatori/parinti;cresterea gradului de constientizare a parintilor,specialistilor cu privire la obligatiile legale ale parintilor la plecare.
| Aria geografica
Servicii de interventie directa - Pitesti/Arges, Brasov/Brasov, Bucuresti, Resita/Caras-Severin, Mangalia/Constanta, Targoviste/Dambovita (2 centre), Craiova/Dolj, Petrila, Lupeni/Hunedoara, Iasi/Iasi, Sighisoara, Targu Mures/Mures, Piatra Neamt/Neamt, Suceava/Suceava, Timisoara/Timis, Negresti/Vaslui. Serviciu de consiliere telefonica si online si campanie de informare – acoperire nationala.
| Rezumat
Unul din efectele migratiei masive a romanilor catre tarile cu o economie mai dezvoltata il constituie aparitia unei noi categorii de copii vulnerabili - copiii ramasi singuri acasa. Conform datelor oficiale ANPDCA, peste 80.000 de copii au parintii la munca in strainatate, insa studiile arata ca cifrele sunt mult mai mari, in jur de 350.000 (UNICEF). Si datele obtinute de Salvati Copiii de la ISJ-uri indica un numar mult mai mare (in 35 de judete si Bucuresti: 193.400 de copii - date ISJ-uri, 75.111 copii - date DGASPC-uri, 2015). Fiind lipsiți de afectiunea si supravegherea parintilor, copiii se confrunta cu dificultati de ordin emotional, social si scolar. Totodata, lipsa parintilor sau a reprezentantului legal poate determina si limitarea accesului lor la servicii de sanatate, educatie si beneficii sociale. Salvati Copiii a dezvoltat din 2010 servicii de interventie directa destinate acestor copii, prin 17 centre de zi, iar la nivel legislativ a determinat includerea in Legea Copilului, in 2013, a unei sectiuni care reglementeaza protectia lor. Proiectul actual urmareste reducerea impactului negativ al migratiei economice a parintilor asupra copiilor ramasi acasa, atat prin dezvoltarea centrelor de zi existente si crearea unui serviciu de consiliere telefonica si online, cat si prin cresterea gradului de informare si constientizare a parintilor si specialistilor cu privire la efectele migratiei parintilor asupra copiilor si obligațiile legale ale parintilor la plecarea din tara. 916 copii si 515 adulti au beneficiat de serviciile de interventie directa in 2015. A fost creat serviciul gratuit Help-Line Copii Singuri Acasa, unic la nivel national. A fost lansata o ampla campanie de informare (media, online, caravane de informare, workshopuri cu specialisti).
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai programului sunt selectati pe baza unor criterii stabilite in metodologia de implementare. In anul 2015, acestia au fost: Copii de varsta scolara cu parinti plecati la munca in strainatate - 916 / Persoane in grija carora au ramas copiii (unul dintre parinti, bunici, alte rude) in grija carora au ramas copiii – 515 / Parinti plecati la munca in strainatate – 150 / Parinti si alti membri ai comunitatilor in care s-au organizat caravane – 1.500 / Profesionisti care lucreaza in program si care au fost formati in scopul derularii activitatilor - 53.
| Date beneficiari
Elevii scolilor in care se deruleaza activitatile directe, colegii copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate – 8.000 / Parintii elevilor din aceste scoli – 2.000 / Cadre didactice si specialisti din cadrul institutiilor cu rol in protectia si educarea copiilor – 250/ Voluntarii implicati in program – 285 / Publicul larg – 1.403.000 de persoane.
| Activitati
Principalele activitati se inscriu in cadrul mai multor directii de interventie: 1/ acordarea de servicii de interventie directa pentru copii si persoanele in grija carora au ramas/parintii lor, prin 17 centre de zi. Serviciile pentru copii constau in suport educational, psihologic, activitati de socializare, asistenta sociala, sprijinirea comunicarii cu parintii plecati, iar pentru adulti in programe de consiliere si suport. 2/ asigurarea de servicii de consiliere telefonica si online pentru parinti plecati/care intentioneaza sa plece in strainatate, persoane in grija carora au ramas copiii, copii, specialisti etc., prin Help-Line Copii Singuri Acasa (0800.070.040; www.salvaticopiii.ro), serviciu unic la nivel national. Avand in vedere problemele cu care se confrunta copiii si parintii/apartinatorii lor - de reprezentare legala in unele cazuri, educationale, sociale si psihologice, este oferita consiliere atat juridica, administrativa, cat si psiho-sociala. 3/campanie de informare si constientizare cu privire la obligatiile legale care revin parintilor la plecarea din tara si efectele plecarii lor asupra copiilor: conferinte de lansare (conferinte nationale, avand sprijinul Administratiei Prezidentiale si locale, in 11 orase), campanie media (difuzare spoturi TV si spot radio, articole in media), online, workshopuri cu specialisti, intalniri trimestriale grupuri de lucru locale, caravane de informare (inclusiv in mediul rural).
| Rezultatele proiectului
Principalele rezultate: 1/servicii de interventie directa - 916 copii si 515 persoane in grija carora au ramas copiii/parinti au beneficiat de servicii psihologice, sociale si educationale. 70% dintre copii si-au imbunatatit rezultatele scolare, 80% abilitati emotionale si 86% abilitati sociale, in urma participarii la activitati educationale si de consiliere; 2/serviciul de consiliere telefonica si online – a fost creat Help-Line Copiii Singuri Acasa, 0800.070.040, apelabil gratuit in Romania din orice retea de telefonie fixa si mobila si platforma www.copiisinguriacasa.ro, unde exista si o sectiune prin care se pot adresa intrebari, serviciu unic la nivel national; 236 apeluri telefonice si mesaje pe e-mail si 2.000 de vizitatori unici pe site dupa lansare (27 octombrie); 3/campanie de informare si constientizare: 2 conferinte de presa nationale, cea de-a doua beneficiind de participarea Excelentei Sale Presedintele Romaniei, dl. Klaus Werner Iohannis; 11 conferinte de presa locale; peste 260 de aparitii media (presa scrisa/TV/radio/online); materiale produse: 2 spoturi TV si un spot audio, postere, flyere si pliante; primul spot TV, de constientizare cu privire la efectele migratiei parintilor asupra copiilor a fost difuzat pe 17 canale, dintre care 7 cu acoperire nationala; al doilea spot TV, de informare cu privire la obligatiile legale ale parintilor, a fost difuzat pe 5 canale TV cu acoperire nationala; 1.403.000 persoane au vazut spoturile TV cel putin o data; spotul radio a fost difuzat de 14 statii locale.
| Bugetul
2080170,00
| Parteneri
Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS), Inspectorate Scolare Judetene si de sector (ISJ), DGASPC-uri judetene si de sector, Servicii Publice de Asistenta Sociala (de la nivelul primariilor), scoli din localitatile in care se desfasoara proiectul, THE VELUX FOUNDATIONS, RCS&RDS, Metropolitan Life
| Website proiect
www.copiisinguriacasa.ro