close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



EFdeN 4C - Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort



| Organizator:
    Asociația Solar Decatlon Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Punctul de plecare a fost casa EFdeN, prototiul proiectat si construit pentru concursul international de arhitectura solara si tehnologii integrate, Solar Decathlon Europe 2014, in cadrul careia a primit distinctia Premiului pentru Sustenabilitate.

In contextul oraselor in care traim, cu precaredere Bucurestiul, au fost identificate probleme care privesc mobilitatea, supraaglomerarea, lipsa spatiior verzi si lipsa preocuparii fata de mediu reflectata de stilul de viata al locuitorilor. Centrul de Cercetare isi propune informarea publicului in acest sens, in speranta ca aceasta initiativa va insufla o schimbare. In plus, se doreste studirerea si aprofundarea teoriei conform careia majoritatea bolilor declansate in coprul uman sunt declansate in prima faza de mediul in care traieste utilizatorul.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de educare a publicului larg cu privire la consumul responsabil de energie, eficienta energetica si surse regenerabile.
Locuinta EFdeN 4C este monitorizata in ceea ce priveste parametri de confort si optimizata ulterior pe baza rezultatelor obtinute.Pentru implicarea in sistemul de invatamant, obiectivele Centrului de cercetare a conditiilor de confort includ elaborarea de materiale didactice, disponibile publicului larg si vor include informatiile despre echipamente si tehnologii moderne, cat si despre fezabilitate sau amortizarea in timp.


EFdeN 4C - Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort EFdeN 4C - Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort EFdeN 4C - Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul EFdeN(4C), dezvoltat tot de Asociatia Solar Decatlon Bucuresti, este un proiect educational ce se desfasoara de 3 ani. Echipa are un caracter multidisciplinar, in cadrul lui participand peste 250 de studenti din mai multe domenii, care au alocat peste 150.000 de ore de voluntariat. Scopul este de a aduce o schimbare in societatea actuala prin informare si responsabilizare.

Centrul de cercetare a conditiilor de confort (4C) face parte din proiectul EFdeN, dezvoltat de Asociatia Solar Decatlon Bucuresti. Acest proiect, creat de studenti si implementat cu sustinerea mediului privat, public si academic, are ca scop cresterea eficacitatii programelor de cercetare în zona constructiilor, a confortului si a sigurantei unei locuinte, orientate catre respectarea parametrilor de confort interior.

Acest proiect a fost demarat in urma analizei de piata si identificarea zonei neexploatate in ceea ce priveste studiul calitatii cladiriilor din domeniul rezindential. Faptul ca un individ petrece in interiorul unei cladiri aproximativ 78,9% dintr-o zi, sugereaza ca “sanatatea” unei cladiri si materialele utilizate in cadrul acesteia influenteaza direct locatarii acesteia. Acest lucru a fost motivatia pentru care am inceput acest demers, realizand primul Centru de Cercetare a Conditiilor de confort.
Obiectivul acestei initiative este studiarea materialelor si echipamentelor utilizate intr-o casa, analizarea plusurilor si minusurilor rezultate, apoi optimizarea acestor solutii. Avantajul pe care il are aici prototipul EFdeN este versatilitatea camerelor tehnice, care permit schimbarea echipamentelor in vederea testarii de noi solutii, in functie de avansarea tehnologiei.



| Date beneficiari
    Publicul tinta pe care proiectul EFdeN il vizeaza este format din oamenii care doresc sa inteleaga importanta unei astfel de locuinte, care poate fi format din public specializat, cat si din public general. Proiectul se raporteaza la siguranta, parametri de confort si influenta lor asupra sanatatii ocupantilor. Totodata, eficientizarea consumurilor, eficienta energetica si avantajele economice joaca un rol important in constructia unei astfel de case. Pana in prezent, prototipul a fost vizitat de 10.000 de oameni, acestora adaugandu-li-se si numarul celor care au aflat si s-au interesat de proiect din cadrul seminariilor si evenimentelor in cadrul carora prezentat.

| Date beneficiari
    Scopul pe termen lung reprezinta revolutionarea industriei rezidentiale si arhitecturii in Romania, astfel urmand directia modiala in materie de eficienta energetica si preocuparea pentru mediu. Beneficiarii indirectii sunt locuitorii in a carei societate se vor construi astfel de case. In momentul actual, Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste spatiul verde pe cap de locuitor, iar integrand conceptul propus de EFdeN 4C, integrarea naturii in locuinta, se va solutiona aceasta problema. Astfel, numarul beneficiarilor indirecti s-ar ridica la aproape 20 de milioane, fiind numarul total al locuitorilor din Romania.

| Activitati
    Pentru a obtine un rezultat cat mai bun in ceea ce privesc eficienta energetica, conditiile de confort, inovatia si sustenabilitatea, proiectul a propus imbinarea strategiilor active cu cele pasive, monotonizarea acestora facandu-se prin senzorii de umiditate,temperatura si CO2.

Aceste strategii au fost implementate pentru a obtine graficele parametrilor de de confort cat mai aproape de cele ideale, cu un consum minim de energie. Una dintre cele mai inovatoare solutii implementate a fost introducerea materialului PCM-ului(material cu schimbare de faza) in peretii interior ai casei. Cu ocazia implementarii acestei solutii, am adus pe piata din Romania acest material performant.

De asemenea, prototipul va fi un suport lucrarilor practice, de licenta si dizertatie in vederea obtinerii unei lucrari atat teoretice cat si practice, acestea putand fi sustinute in casa pentru a demonstra anumite probe si monitoriza parametri obtinuti.Pentru a facilita accesul la informatii si a implica publicul in descoperirea avantajului sustenabilitatii, casa este deschisa pentru studenti, profesionisti si publicul larg in cadrul unui program de vizitare.


| Rezultatele proiectului
    Ca si beneficii, proiectul si-a propus reluarea conexiunii om-natura in acest oras aglomerat si orientarea oamenilor spre ideea de sustenabilitate, dar si evidentierea importantei parametrilor de confort din interiorul unei locuinte.
Fiind o casa solara, eficienta energetic, un aspect important a fost informarea publicului general si posibililor beneficiari despre beneficiile sistemelor bazate pe energie regenerabila, studii despre amortizarea acestora in timp, astfel am crescut numarul clientelei din aceasta zona.
Un alt aspect este informarea utilizatorilor in ceea ce priveste alegerea materialelor in constructia de locuinte, si faptul ca acestea nu sunt cu mult mai costisitoare, iar efectul pe termen lung este unul mult mai mare.
Din costul total al unei case, 85% din buget este utilizat pentru costuri de mentenanta, iar acesta este unul dintre cele mai importante beneficii pe care le oferta aceste tehnologii, diminuarea facturilor, spre 0.
Avand in vedere modificarile legislative care se vor implementa din 2020 in ceea ce privesc cerintele energetice obligatorii, proiectul intentioneaza sa informeze publicului in legatura cu aceste tehnologii si solutii inovatoare.


| Bugetul
    812466,2

| Parteneri
    In total, organizatiile / institutiile / companiile partenere implicate in proiect se ridica la un numar de 147 (http://efden.org/parteneri/). Acestea sunt atat de sectorul public (Universitatea de Arhitectura si Urbanism

| Website proiect
    http://efden.org/4c-centru-de-cercetare-al-conditiilor-de-confort/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes