close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



CampusHub



| Organizator:
    Asociația Solar Decatlon Romania
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Echipa EFdeN a construit prototipul EFdeN 4C, o casa sustenabila si eficienta energetica, deschisa publicului, aflata in proximitatea unei institutii de invatamant. Aceasta a determinat nevoia de creere a unui spatiu dedicat studentilor si accesibil acestora.

Identificare acestei nevoi a fost facila datorita apropierii membrilor vountari ai echipei de publicul tinta, alcatuit din studenti si tineri. Observandu-se lipsa unui cadru de studiu in aer liber si accesibil tuturor, echipa a dorit sa creeze un spatiu cu access nelimitat la internet si electricitate, astfel incat orice persoana care are nevoie poate lucra intr-un mediu adecvat


| Scopul proiectului
    Scopul CampusHUB-ului a fost crearea unui spatiu in care se poate lucra gratuit, cu toate mijloacele la indemana, astfel incat costurile sa nu fie o problema pentru tinerii care nu au acces la spatii special amenajate de studiu. De asemenea, se doreste reapropierea oamenilor de natura pentru a ii reconstientiza importanta si, in acelasi timp, accentuarea importantei comunitatii si lucrului in echipa, prin amenajarea locurilor de lucru colective.

CampusHub CampusHub CampusHub

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul CampusHub, dezvoltat de Asociatia Solar Decatlon Bucuresti, aceeasi asociatie care s-a ocupat si de implementarea prototipului EFdeN, este un proiect educational inceput in urma cu 4 luni, in prezent fiind in curs de derulare.

Lipsa unui spatiu public verde dedicat atat relaxarii, cat si studiului, a generat ideea de a crea primul CampusHUB cu energie regenerabila din Romania. Acesta este un spatiu in aer liber, in care accesul la internet si electricitate sunt gratuite, astfel incat costurile nu reprezinta o problema pentru cei care vor sa studieze, sa lucreze, sau sa isi porneasca un business.

Proiectul a luat nastere in urma identificarii nevoii unui spatiu dedicat tinerilor, care sa ii ajute si sa ii sustina, printr-o solutie eficienta energetic si sustenabila.

Pentru a putea materializa viziunea CampusHUB, studentii de la arhitectura au realizat design-ul mobilierului urban si au simulat vederea de ansamblu a intregului spatiu, fiind astfel mai usor de vizualizat si de construit. Un aspect important inca din faza de proiectare a reprezentat-o partea de management a resurselor. Astfel, au fost evaluate resursele existente si cele necesare, fiind inventariate materialele ramase de la reconstructia casei EFdeN, si utilizate pentru a realiza o serie de prototipuri pentru piesele de mobilier urban din cadrul campusului,

Aflandu-se in curtea Facultatii de Inginerie a Instalatiilor, CampusHUB-ul a fost vazut si testat de studenti inca de la inceputul constructiei acestuia, acestia fiind impresionati de simplitatea ideii si, in acelasi timp, de gradul de inovatie a proiectului.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt studentii si persoanele care au nevoie de acces la un spatiu de lucru. Capacitatea CampusHUB-ului este de 35 de persoane pe locurile amenajate.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt locuitorii orasului, care beneficiaza de cresterea spatiului verde pe cap de locuitor. Astfel, numarul beneficiarilor indirecti s-ar ridica la aproape 12.57 de milioane, acesta fiind numarul total al locuitorilor din Bucuresti.

| Activitati
    Prima parte a proiectului a tinut de documentare, determinarea nevoilor tinerilor la care proiectul isi propune sa raspunda si generarea solutiilor folosite in cadrul proiectului. S-a dorit ca solutia finala sa aiba un impact cat mai mic asupra mediului si sa foloseasca cat mai putine resurse, iar energia necesara sa fie generata de surse solare.

La solutionarea proiectului a lucrat o echipa multidisciplinara, alcatuita din studenti arhitecti si ingineri, cat si din domeniul management-ului, comunicarii sau fundraising-ului. Acest mod de lucru a fost cel mai benefic, intrucat s-a putut ajunge la cea mai buna solutie din toate punctele de vedere: arhitectural, estetic, eficient, sustenabil si cu un buget cat mai scazut.

Fiind un proiect finantat de cei peste 140 de parteneri, echipa de studenti a trebuit sa convinga aceste companii sa sustina ideea, acest lucru fiind o provocare pentru toti cei implicati. Odata stranse fondurile si materialele necesare a inceput constructia CampusHUB-ului.


| Rezultatele proiectului
    In ceea ce priveste rezultatele, mobilierul urban, piesa principala a Campusului, a fost turnat din beton si se afla in proximitatea Prototipului EFdeN. A fost definitivata pozitia fiecarei banci si mese, iar acum se lucreaza la amenajarea terenului (plantarea ierbii si a vegetatiei). De asemenea, internetul este functional pe toata suprafata si este sustinut de casa EFdeN. Odata cu cresterea temperaturilor, studentii Facultatii de Inginerie a Instalatiilor (in incinta careia se afla Campusul), precum si voluntarii echipei EFdeN au inceput sa utilizeze acest mobilier si sa lucreze afara, in aer liber. Studentii sunt incantati de schimbarea adusa, fiind singurul spatiu de acest gen pe care il au la indemana. De asemenea, acesta a devenit inca de acum un loc de intalnire pentru ei in pauzele dintre cursuri. Mai mult, vizitatorii prototipului au fost placut impresionati sa afle de aceasta idee si au solicitat cat mai multe informatii in legatura cu acest lucru. Am primit chiar si propuneri de organizare a diverse evenimente pentru copii (spre exemplu in "Saptamana Altfel") sau pentru adulti (proiectii de film).

| Bugetul
    45135,2

| Parteneri
    In total, organizatiile / institutiile / companiile partenere implicate in proiect se ridica la un numar de 147(http://efden.org/parteneri/).

| Website proiect
    https://www.facebook.com/campusHUB.ro/?fref=ts





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes