close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Imbunatatirea accesului la educatie al copiilor si prevenirea abandonului scolar si familial pentru copii din judetul Galati



| Organizator:
    Fundatia Inima de Copil
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Judetul Galati este unul dintre judetele in care rata abandonului scolar este in crestere alarmanta in ultimii ani, peste 19%. Industria in declin si lipsa locurilor de munca este o reala problema iar cei mai afectati sunt copii. Accesul la educatie le este pus in pericol iar sansele de depasire a conditiei familiilor lor le sunt drastic diminuate.
Situatiile acestor copii erau deja cunoscute prin activitatile derulate anterior. Au fost facute anchete sociale, vizite si discutii ale personalului social al proiectului cu scolile, cadrele didactice, familiile copiilor din 27 localitati din judet, dorindu-ne sa selectam situatiile, problematica si cazurile in care interventia era necesara dar si potential cea mai eficienta. Copiii au fost inclusi astfel diferentiat in programe de consiliere, centre de zi/scoala dupa scoala, burse speciale.


| Scopul proiectului
    Scopul programului: sustinere acordata copiilor pentru prevenirea parasirii timpurii a scolii pentru copiii din familii cu venituri reduse, in risc de abandon scolar, sustinerea si integrarea familiilor in dificultate. Obiectivul in 2005: deschiderea unui centru de zi intr-un sat, pentru 10 copii.
In 2015: oferirea de servicii sociale integrate si mentinerea in sistemul de educatie a peste 250 de copii din familii cu venituri intre 40 – 200 lei/lunar/membru de familie, continuarea dezvoltarii parteneriatului cu scolile din judet in care se implementeaza programul, cat si extinderea sa.


Imbunatatirea accesului la educatie al copiilor si prevenirea abandonului scolar si familial pentru copii din judetul Galati Imbunatatirea accesului la educatie al copiilor si prevenirea abandonului scolar si familial pentru copii din judetul Galati Imbunatatirea accesului la educatie al copiilor si prevenirea abandonului scolar si familial pentru copii din judetul Galati

| Aria geografica
    Judetul Galati

| Rezumat
    Fundatia Inima de Copil acorda de 20 ani servicii sociale pentru copii si familii in dificultate din judetul Galati. In timp am vazut exact problemele cu care se confrunta acesti copii si familiile lor.
Scopul Programului pentru copii si familii in dificultate: oferirea de suport, sustinerea copiilor din familii cu venituri mici, care prezinta un risc mare de abandon scolar sau familial, sprijin si consiliere pentru integrare in comunitate a familiilor in dificultate din care provin copiii.
In 2005 obiectivul a fost deschiderea unui centru de zi intr-un sat, pentru 10 copii. In 2015 ne-am propus sa oferim servicii sociale extinse, integrate, adaptate si mentinerea in sistemul de educatie a 250 de copii din familii cu venituri de 40 – 200 lei /membru/luna. Dintre ei NICI UNUL nu a abandonat scoala.
2015:
# 120 copii au primit zilnic in Centrele de zi suport la teme, masa consistenta, rechizite, suport emotional, activitati variate
# 160 copii din judetul Galati au avut saptamanal consiliere/suport pentru prevenire abandon scolar si familial
# 60 copii fara posibilitati materiale din 27 localitati sustinuti cu burse lunare
# 360 activitati timp liber, socializare, cunoastere / autocunoastere
# 110 copii au mers in tabara
# 400 copii au primit cadouri de Craciun
# 70 voluntari implicati
# 60 donatori individuali
# 50 firme - sponsori sau colaboratori.

Programul a contribuit la integrarea copiilor cu risc de abandon scolar si familial din judetul Galati si la respectarea dreptului acestor copii la educatie. Am cultivat interesul pentru educatie, cresterea increderii de sine, autovalorizarea, contribuind la cresterea calitatii vietii, la stabilitatea emotionala. Am adus o perspectiva diferita asupra modelului educativ si am provocat la schimbare comunitatea.


| Date beneficiari
    Copii din judetul Galati care aveau fie situatii scolare foarte proaste si risc de abandon scolar, fie proveneau din familii cu venituri sub 200 lei/persoana/ luna, fie ambele, in plus erau din familii monparentale/ cu parinti plecati din tara / familii numeroase; - Parinti si membrii ai familiilor acestora; - Cadre didactice/ autoritati locale. Beneficiari 2015: 160 de copii din mediul rural si urban sustinuti pentru imbunatatirea accesului la educatie si prevenirea abandonului scolar. Dintre acestia: 100 de copii au beneficiat de suport zilnic la teme, activitati educative si nonformale de dezvoltare, o masa calda, rechizite, imbracaminte, incaltaminte functie de nevoile lor, 80 de copii au fost implicati in activitati saptamanale de dezvoltare, de formare abilitati sociale, de lucru in echipa, crestere a increderii in sine si reducere a anxietatii legate de scoala – situatie familiala – comunitate si sa fie sustinuti cu rechizite pe tot parcursul anului scolar, 10 copii au beneficiat de burse lunare speciale pentru rezultatele lor exceptionale la invatatura, 110 copii au mers in tabere la mare si la munte.

| Date beneficiari
    Alti beneficiari ai activitatilor programului in 2015: familiile copiilor, peste 50 cadre didactice din 27 scoli cu care am colaborat, autoritati si comunitatile locale, voluntarii care ne-au ajutat in activitati, comunitatea locala.

| Activitati
    • Identificarea si selectarea zonelor/localitatilor in care copiii aveau un risc mare de abandon scolar si in care am gasit si o deschidere a scolilor/autoritatilor locale pentru colaborare • Vizite la domiciliu, sustinerea materiala, dezvoltarea unei relatii cu familiile copiilor • Participarea parintilor la intalniri de consiliere sau intalniri lunare/ scoala parintilor • Intalniri saptamanale in fiecare scoala cu grupul de copii selectati participant la programele de consiliere si activitati zilnice in program de 4 ore sau 8 ore in cele 4 centre de zi si programele scoala dupa scoala • realizarea de activitati de consiliere, jocuri interactive, sarbatorire zile de nastere, dezvoltare abilitati de viata, activitati care sa le dezvolte interesul pentru procesul educativ intr-un mod non-formal, stimularea copiilor pentru lucrul in echipa, interactiunea cu alti copii, dezvoltare personala si cresterea increderii in sine. • Organizarea de vizite cu scop educativ la obiective culturale, turistice, licee, scoli profesionale, locuri de productie • Organizare spectacole si evenimente cu copiii ca si protagonisti • Acordarea de burse speciale trimestriale pentru copiii cu grave dificultati materiale dar rezultate scolare remarcabile. • Formarea cadrelor didactice si a unei retele de experti la nivel judetean • Participare la elaborarea unui ghid privind bunele practici in domeniul programelor de tip SDS

| Rezultatele proiectului
    Programul a contribuit in mod cert la o mai buna integrare si incluziune a copiilor cu risc de abandon scolar si familial din judet si a familiilor lor, respectand dreptul acestor copii la educatie.
In 2015: 160 de copii au fost sustinuti pentru imbunatatirea accesului la educatie si prevenirea abandonului scolar. Dintre cei 140 de copii cei mai multi si-au imbunatatit notele si/sau abilitatile de viata si increderea in sine. Nici unul dintre copiii pe care i-am sprijinit constant in programele noastre nu a fost nevoit sa isi paraseasca familia si nu a fost abandonat intr-o institutie.
120 de copii au beneficiat de suport zilnic la teme, activitati educative si nonformale de dezvoltare, o masa calda, rechizite, imbracaminte, incaltaminte functie de nevoile lor
160 de copii au fost implicati in activitati de dezvoltare, de formare abilitati sociale, de lucru in echipa, crestere a increderii in sine si reducere a anxietatii legate de scoala – situatie familiala – comunitate si au fost sustinuti cu rechizite pe parcursul anului scolar
20 copii au fost selectati si au beneficiat de burse lunare speciale pentru rezultatele lor exceptionale la invatatura. 4 copii dintre ei care au finalizat clasa a VIII continua scoala mergand la liceu
110 copii de copii au beneficiat de tabere de vara ce le-au deschis noi posibilitati, orizonturi si perspective pentru ca au fost pentru prima data la munte sau la mare, au calatorit pentru prima data cu trenul sau autocarul, au fost in taberele ce reprezentau o recompensa a stradaniilor lor din cursul anului.


| Bugetul
    553000

| Parteneri
    De la inceputul programului in anul 2005 si pana la finalul lui 2015 am avut numerosi parteneri, dupa cum urmeaza: Institutii: Sc oala nr. 22 Galati, Scoala nr. 2 si nr. 3 Pechea, Scoala nr. 2 Tecuci, Primaria Municipiului Galati, Primaria Pechea, DGASPC Galati, Inspectoratul Scolar Judetean Galati, gradinite si scoli din municipiul Galati si din judet Organizatii: Fundatia pentru Dezvoltarea Popoarelor, Fundatia Cuvantul Intrupat, Asociatia Macon Galati, Heart of a Child Marea Britanie Companii: Santierul Naval Damen SA, BRD, Alewijnse, DB Schenker SA, alte peste 50 firme prin sponsorizari acordate la finalul anilor, donatori persoane fizice, voluntari.

| Website proiect
    www.inimadecopil.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->